Рішення
від 01.04.2024 по справі 456/5608/23
СТРИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 456/5608/23

Провадження № 2-о/456/22/2024

РІШЕННЯ

іменем України

01 квітня 2024 року місто Стрий

Стрийський міськрайонний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Саса С. С.

при секретарі Кулешник С.М.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вмісті Стрийсправу зазаявою Моршинськоїміської радиЛьвівської області про передачу безхазяйного нерухомого майна у власність Моршинської міської територіальної громади,

встановив:

Заявник Моршинська міська рада звернулася до суду із заявою та просить визнати житловий будинок, загальною площею 70,8 кв.м, житловою площею 42,3 кв.м, з господарськими будівлями та спорудами верандою «а», вбиральною Б, сараєм В, хвірткою №1, огорожею АДРЕСА_1 безхазяйним майном та передати у комунальну власність територіальної громади в особі Моршинської міської ради Львівської області. В обґрунтування заяви покликається на те, що на початку 2022 року Моршинською міською радою на території Моршинської міської територіальної громади було виявлено безхазяйне нерухоме майно, а саме - житловий будинок (одна кухня, чотири житлові кімнати, веранда а, вбиральня Б, сарай В, хвіртка №1, огорожа №2, загальною площею 70,8 кв.м., житловою площею 42,3 кв.м.), розташований за адресою: АДРЕСА_2 .

Частиною 2 статті 335 Цивільного кодексу України передбачено, що безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Відповідно до пунктів 82-88 постанови Кабінету Міністрів України "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень" на підставі заяви уповноваженої особи, рішення Моршинської міської ради від 19.07.2022 №435 та технічного паспорту ТІ01:6085-4635-4030-3694 від 30.08.2022 року державним реєстратором взято на облік як безхазяйне нерухоме майно житловий будинок загальною площею 70,8 кв.м., житловою площею 42,3 кв.м, з господарськими будівлями та спорудами: верандою «а», вбиральною Б, сараєм В, хвірткою №1, огорожею АДРЕСА_1 . В подальшому відповідно до визначеної законом процедури, з метою виявлення власника вищезазначеного майна, Моршинською міською радою в Стрийському часописі "Гомін волі" від 10.09.2022 року №31 (180) опубліковано оголошення (повідомлення) про виявлення та взяття на облік безхазяйного нерухомого майна: житлового будинку по АДРЕСА_3 . Однак, станом на жовтень 2023 року сплинуло більше року з дня взяття на облік безхазяйного нерухомого майна, при цьому пошук можливих власників результату не дав, а тому заявник звернувся з даною заявою до суду.

Представник заявника Моршинської міської ради Більська Л.В. в судовому засіданні заяву підтримала, покликаючись на викладені в ній обставини та просить заяву задоволити.

Проаналізувавши матеріали справи, заслухавши пояснення представника заявника, суд вважає, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно п. 7 ч. 2 ст.293 ЦПК Українисуд розглядає в порядку окремого провадження справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

З витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна №308987737 від 05.09.2022 року вбачається, що житловий будинок загальною площею 70,8 кв.м, житловою площею 42,3 кв.м, (одна кухня, чотири житлові кімнати) з господарськими будівлями та спорудами: верандою «а», вбиральною Б, сараєм В, сараєм Г, хвірткою №1, огорожею АДРЕСА_1 , взято на облік як безхазяйне майно.

З технічногопаспорта на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_3 , виготовленого 22.08.2022 року ФОП ОСОБА_1 на замовлення Моршинської міської ради вбачається, що загальна площа житлового будинку (одна кухня, чотири житлові кімнати) становить 70,8 кв.м, житлова площа 42,3 кв.м.

Згідно оголошення у газеті «Гомін волі» від 10.09.2022 року, Моршинська міська рада повідомила, що 05.09.2022 року державним реєстратором взято на облік безхазяйне нерухоме майно: житловий будинок по АДРЕСА_3 на підставі рішення Моршинської міської ради №435 від 19.07.2022 року.

З часу опублікування вищевказаного оголошення у друкованому засобі масової інформації жодна фізична чи юридична особа заяви про визнання права власності на це нерухоме майно не подала, будь-які відомості про власника вищезазначеного нерухомого майна відсутні.

Як визначено ст.ст. 10, 25, 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

На підставі ч.1 ст.10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада є органам місцевого самоврядування, що представляє відповідні територіальні громади та здійснює від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Відповідно до ст. 19 Конституції України та ст.ст. 24, 73 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (із змінами та доповненнями), органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією та Законами України, приймають рішення у межах наданих їм повноважень.

Згідно до п.п.1 п. а ст.29 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать повноваження щодо управління в межах, визначених радою, майном, що належить до комунальної власності відповідних територіальних громад.

Відповідно до ст.335 ЦК Українибезхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Відповідно до ч. 2 ст.327 ЦК Україниуправління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Згідно ст. 333 ЦПК України,суд встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.

На підставі зібраних доказів судом встановлено, що житловий будинок по АДРЕСА_3 взятона облікяк безхазяйнемайно, здня взяттяна обліквказаного безхазяйногонерухомого майнаминуло більшероку,даних проможливих власниківмайна невстановлено,а томузаяву Моршинськоїміської радипро передачубезхазяйного нерухомогомайна укомунальну власністьМоршинської міськоїтериторіальної громадислід задовольнити.

Керуючись ст. ст. 259, 263, 265, 268 ЦПК України, суд

вирішив:

Заяву задоволити.

Визнати житловий будинок, загальною площею 70,8 кв.м, житловою площею 42,3 кв.м, з господарськими будівлями та спорудами верандою «а», вбиральною Б, сараєм В, хвірткою №1, огорожею АДРЕСА_1 безхазяйним майном та передати у комунальну власність територіальної громади в особі Моршинської міської ради Львівської області.

Рішення суду може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення виготовлено 09.04.2024.

Головуючий суддя С. С. Сас

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118770421
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність

Судовий реєстр по справі —456/5608/23

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Сас С. С.

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Сас С. С.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Сас С. С.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Сас С. С.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Микитин В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні