Ухвала
від 30.04.2024 по справі 458/1207/23
ТУРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 458/1207/23

2/458/73/2024

УХВАЛА

30.04.2024 м. Турка

Турківський районний суд Львівської області в складі:

головуючий суддя Ференц Р.І.,

секретар судового засідання Матківська Р.Р.,

за участі сторін цивільного провадження:

позивачка ОСОБА_1 не прибула,

представник позивачки адвокат Миньо М.М.,

відповідач ОСОБА_2 не прибув,

відповідач Козівська сільськарада Стрийськогорайону Львівської області повноважний представник не прибув,

розглянувши увідкритому підготовчомусудовому засіданнів залісуду вм.Турка Самбірськогорайону Львівськоїобласті впорядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2 ,Козівської сільськоїради Стрийськогорайону Львівської області, про встановлення факту належності правовстановлюючого документа, визнання протиправними та скасування рішень, свідоцтва про право власності на нерухоме майно, скасування рішень про державну реєстрацію, визнання права власності, -

В С Т А Н О В И В:

22.12.2023року через канцелярію Турківського районного суду Львівської області представник позивача адвокат МиньоМ.М. подав позовну заяву ОСОБА_3 до Козівської сільської ради Стрийського району Львівської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документа, визнання протиправними та скасування рішень, свідоцтва про право власності на нерухоме майно, скасування рішень про державну реєстрацію, визнання права власності, в якій просить: встановити факт належності ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Мохнате Турківського району Львівської області, правовстановлюючого документа: Свідоцтва про право особистої власності на жилий будинок, виданий 25.09.1990року Виконавчим комітетом Турківської районної ради народних депутатів Львівської області, а саме на житловий будинок, який знаходиться по АДРЕСА_1 ; визнати незаконним та скасувати Рішення Виконавчого комітету Мохнатської сільської ради Турківського району Львівської області від 14 травня 2009року №25 «Про переоформлення права власності на житловий будинок, розміщений в АДРЕСА_1 »; визнати недійсним та скасувати свідоцтво про право власності на нерухоме майно, видане 11.06.2009року Мохнатською сільською радою Турківського району Львівської області на ім`я ОСОБА_2 (прізвище згідно із свідоцтвом ОСОБА_5 ), а саме на житловий будинок із приналежними до нього господарськими будівлями і спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 ; скасувати рішення про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, здійснену 29.07.2020року 12:17:18 державним реєстратором Кубан Олександрою Іванівною (індексний номер: 53446716 від 04.08.2020року 13:34:48), а саме на житловий будинок, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 ; визнати за ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , право власності в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Мохнате Турківського району Львівської області, на спадкове майно, а саме: житловий будинок із приналежними до нього господарськими будівлями і спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 ; визнати незаконним та скасувати Рішення Мохнатської сільської ради Турківського району Львівської області від 24 листопада 2020року №237; скасувати рішення про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, здійснену 30.11.2020року 12:03:17 державним реєстратором Куник Лілією Романівною (індексний номер: 55511184 від 04.12.2020року 10:57:16), а саме на земельну ділянку, кадастровий номер 4625585700:01:010:0023, площею 0.2026, цільове призначення: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 22.12.2023року у провадження судді Турківського районного суду Львівської області Ференц Р.І. передана дана справа.

Предметом позову є: встановлення факту належності правовстановлюючого документа, визнання протиправними та скасування рішень, свідоцтва про право власності на нерухоме майно, скасування рішень про державну реєстрацію, визнання права власності.

Ухвалою суду від 22.01.2024року прийнято позовну заяву, відкрито провадження у справі, справу вирішенорозглядати впорядку загальногопозовного провадження з проведенням підготовчого засідання, почато підготовче провадження з дня постановлення ухвали, призначено підготовчесудове засідання,в судове засідання викликати осіб, які беруть участь у справі, визнано явку сторін по справі в судові засідання обов`язковою.

В підготовчому судовому засіданні представник позивачки адвокат Миньо М.М. подав клопотання про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на строні відповідача відділ «Центр надання адміністративних послуг» апарату Турківської місбкої ради Самбірського району Львівської області (юридична адреса, місцезнаходження за відомостями,внесеними доЄДРЮОФОПГФ: АДРЕСА_2 ; код ЄДРПОУ 04056026).

Розглянувши заявлене клопотання, суд дійшов до висновку про необхідність залучення до участі у справі в якості третьої особи на стороні відповідача відділ «Центр надання адміністративних послуг» апарату Турківської місбкої ради Самбірського району Львівської області з врахуванням наступного.

Процесуальним приводом для залучення у справу третіх осіб є клопотання самої особи, яка бажає брати участь у справі в статусі третьої особи; клопотання особи, яка бере участь у справі, зокрема сторони (позивача або відповіла); ініціатива суду.

Підставою участі третіх осіб у справі є їх юридична заінтересованість, яка грунтується на матеріально-правових відносинах з однією із сторін даної цивільної справи.

Матеріальною підставою залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, є обгрунтоване припущення, що судове рішення може вплинути на права і обов`язки осіб, які не є стороною у справі. Судове рішення може вплинути на права або обов`язки третьої особи, якщо між цією третьою особою і стороною, на боці якої вона бере участь у справі, існують певні правовідносини (права і обов`язки), які за наслідками вирішення справи можуть змінитися або припинитися, або якщо на підставі рішення суду між стороною і третьою особою виникнуть нові правовідносини (права і обов`язки).

Підставою залучення для участі у справі третіх осіб з ініціативи позивача є відповідне клопотання. Клопотання може бути усним (заявляється в судовому засіданні) або письмовим. Письмове клопотання може бути окремим або міститись в тексті позовної заяви.

Підставою для вступу (залучення) в судовий процес третьої особи є її заінтересованість у результатах вирішення спору - ймовірність виникнення в майбутньому в неїправ та обов`язків.

Особа, яка повинна бути залучена по справі в якості третьої особи на стороні позивача, є спільною дитиною від шлюбу позивачки та відповідача, між такими особами існують правовідносини, і саме на утримання такої особи ставиться вимога про стягнення аліментів на час навчання, рішення суду може вплинути на ці правовідносини.

За правиламист. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається у порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

З огляду на заявлений предмет спору, оскільки ухвалене судове рішення за результатами судового розгляду вплине на права та інтереси особи, яка не є стороною у справі, суд приходить до висновку про залучення повнолітньої особи до участі у розгляді справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивачки.

Питання про вступ до участі у справі третіх осіб вирішується ухвалою. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується.

На підставі викладеного, керуючисьст.ст.53,258,259,260,261,274,279 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Залучити до участі у справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2 ,Козівської сільськоїради Стрийськогорайону Львівської області, про встановлення факту належності правовстановлюючого документа, визнання протиправними та скасування рішень, свідоцтва про право власності на нерухоме майно, скасування рішень про державну реєстрацію, визнання права власності, в якості третьої особи яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача відділ «Центр надання адміністративних послуг» апарату Турківської місбкої ради Самбірського району Львівської області (юридична адреса, місцезнаходження за відомостями,внесеними доЄДРЮОФОПГФ: АДРЕСА_2 ; код ЄДРПОУ 04056026).

Зобов`язати строну позивача надіслати на адресу залученої третьої особи копію позовної заяви з доданими до неї додатками, з документальним підтвердженням надсилання таких документів.

В підготовчому судовому засіданні у справі оголосити перерву до 30.05.2024 року до 09.15 год.

У випадку неприбуття на визначену судом дату судового засідання учасників цивільного провадження, у випадку можливого припинення електропостачання в Турківському районному суді Львівської області, у зв`язку з можливими оголошеннями повітряних тривог, додатково визначити дату судового засідання 13.06.2024року 10.00год з документальним підтвердженням в письмовому вигляді поважності причин неприбуття.

Встановити третій особі строк п`ять днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, протягом якого третя особа має право подати пояснення щодо позову. Копія пояснення повинна бути надіслана (надана) позивачеві одночасно з надісланням (наданням) такого пояснення до суду

Встановити третій особі строк десять днів із дня отримання відзиву, протягом якого третя особа має право подати пояснення щодо відзиву. Копія пояснення повинна бути надіслана (надана) позивачеві одночасно з надісланням (наданням) такого пояснення до суду.

Роз`яснити учасникам справи, що подання заяв по суті справи (позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву) є їхнім правом. У разі ненадання учасником розгляду заяви по суті справи у встановлений судом або законом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Роз`яснити, що в Турківському районному суді Львівської області наявна технічна можливість для учасників справи брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, крім випадків, коли явка учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Докази надати заздалегідь до початку судового засідання, в строк до 30.05.2024року.

Вказані документи скерувати в електронному вигляді на електронну адресу Турківського районного суді Львівської області (inbox@tk.lv.court.gov.ua), а також на паперовому носії належним чином завірені копії на юридичну адресу суду ( АДРЕСА_3 ).

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу (наприклад штраф), передбачені цивільним процесуальним кодексом України.

Попередити учасників справи про недопустимість зловживання процесуальними правами, шляхом подання завідомо безпідставного позову, позову за відсутності предмета спору або у спорі, який має очевидно штучний характер; умисного неповідомлення про осіб, які мають бути залучені до участі у справі, тощо.

Учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами. У разі, якщо подання скарги, заяви, клопотання буде визнане зловживанням процесуальними правами, суд з урахуванням обставин справи має право залишити без розгляду або повернути скаргу, заяву, клопотання.

Копію ухвали вручити стороні по справі, яка присутня в судовому засіданні, учасникам справи, які відсутні в судовому засіданні, надіслати на адресу, яка вказана в позовній заяві, третій особі на стороні позивача яка залучена по справі надіслати за юридичною адресою місця навчання.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Інформацію щодо справи, що розглядається учасники справи можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет веб-адреса сторінки: https://tk.lv.court.gov.ua/.

Суддя Р.І.Ференц

СудТурківський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118770433
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —458/1207/23

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Турківський районний суд Львівської області

Ференц Р. І.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Турківський районний суд Львівської області

Ференц Р. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні