Ухвала
від 02.05.2024 по справі 518/867/19
ШИРЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ширяївський районний суд Одеської області

02.05.2024 Справа №: 518/867/19 Провадження № 2-зз/518/1/24

У Х В А Л А

про повернення заяви без розгляду

02.05.2024 року смт. Ширяєве

Суддя Ширяївського районного суду Одеської області Алексєєва О.В., розглянувши заяву ОСОБА_1 про скасування заходів забезпечення позову,

В С Т А Н О В И В:

До Ширяївського районного суду Одеської області звернулася ОСОБА_1 із заявою про скасування заходів забезпечення позову, застосованих до подання позовної заяви ухвалою від 03.07.2019 р. (справа №518/867/19).

12.07.2019 року позивач звернулася до Ширяївського районного суду з позовом про скасування державної реєстрації земельних ділянок та права власності до Головного управління Держгеокадастру в Одеській області, Ширяївської селищної ради Одеської області, треті особи сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Україна», Ширяївська районна державна адміністрація Одеської області (справа №518/920/19).

Рішенням Ширяївського районного суду Одеської області від 06.05.2021 р. позовні вимоги задоволено частково.

Постановою Одеського апеляційного суду від 26.02.2024 року рішення Ширяївського районного суду Одеської області від 06.05.2021 р. скасовано в частині відмови у задоволенні позовної заяви про виключення з ДРРПНМ записів про право власності. В іншій частині рішення залишено без змін.

У відповідності до ч.1ст. 158 ЦПК України суд може скасувати заходи забезпечення позову зокрема за вмотивованим клопотанням учасника справи. Клопотання про скасування заходів забезпечення позову розглядається в судовому засіданні не пізніше п`яти днів з дня надходження його до суду (ч.2ст. 158 ЦПК України).

Статтею 182 ЦПК України передбачено, що при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі.

Отже, клопотання учасника справи про скасування заходів забезпечення позову належить до клопотань з процесуальних питань, вимоги до яких передбачені статтею 183 ЦПК України.

Частинами першою, другою статті 183 ЦПК України передбачено, що будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити: 1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву чи клопотання або заперечення проти них, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету; 2) найменування суду, до якого вона подається; 3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі; 4) зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника; 5) підстави заяви (клопотання, заперечення); 6) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви (клопотання, заперечення); 7) інші відомості, що вимагаються цим Кодексом.

До заяви, скарги, клопотання чи заперечення, які подаються на стадії виконання судового рішення, в тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження).

Вимога про надання доказів надіслання заяви, скарги, клопотання чи заперечення іншим учасникам справи (провадження) стосується подання таких на стадії виконання судового рішення, в тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень. Такий правовий висновок сформований у постанові Верховного Суду від 05.11.2020 року у справі №591/1581/20.

За наслідком викладеного вбачається, що заява про скасування заходів забезпечення позову подана заявником після ухвалення судом рішення суду за наслідком розгляду цивільної справи, а відтак на стадії виконання судового рішення.

На підставі викладеного, оскільки вказана заява подана заявником на стадії виконання рішення суду, до поданої заяви підлягають застосуванню вимоги, передбачені ч. 1, 2 ст. 183 ЦПК України.

Проте, вказана заява не містить відомості про наявність або відсутність електронного кабінету заявника, а також в ній не зазначено третю особу - Ширяївську районну державну адміністрацію Одеської області (правонаступником якої є Березівська районна державна адміністрація Одеської області).

Як вбачається, заявником до заяви про скасування заходів забезпечення позову в порушення приписів ч.2 ст. 183 ЦПК України не надано доказів надіслання (надання) її іншим учасникам справи.

Суд також вважає за необхідне зазначити, що статтею 158 ЦПК України передбачено розгляд клопотання про скасування заходів забезпечення позову в судовому засіданні не пізніше п`яти днів з дня надходження його до суду.

Отже, оскільки нормами ЦПК України передбачений обмежений строк для розгляду клопотання про скасування заходів забезпечення позову, необхідною передумовою дотримання судом основних засад цивільного судочинства під час розгляду зазначеної категорії клопотань є направлення заявником учасникам справи тексту самого клопотання та доказів на підтвердження викладених в ньому обставин, позаяк сторони у справі повинні бути заздалегідь повідомлені про таке клопотання для надання їм достатнього часу для ознайомлення з його змістом та можливості підготовити свої пояснення (заперечення) на відповідне клопотання.

Таким чином, неотримання учасниками справи копії клопотання про скасування заходів забезпечення позову порушує визначені законом засади змагальності, рівності учасників процесу перед законом і судом, а також позбавляє учасників справи можливості своєчасно ознайомитись з відповідними матеріалами, надати свої доводи і заперечення.

Відповідно до частини 4 ст.183 ЦПК України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

На підставі вищевикладеного, оскільки заява про скасування заходів забезпечення позову подана без додержання вимог, викладених у ст.183 ЦПК України, вона підлягає поверненню заявнику без розгляду.

Керуючись ст.14,43,158,182,183,352 - 354 ЦПК України, суддя,

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 про скасування заходів забезпечення позову повернути заявнику без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: О.В. Алексєєва

СудШиряївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118771820
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші процесуальні питання

Судовий реєстр по справі —518/867/19

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Алексєєва О. В.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Алексєєва О. В.

Ухвала від 03.07.2019

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Кобзар Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні