Рішення
від 02.05.2024 по справі 733/1955/23
ІЧНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Провадження № 2-о/733/6/24

Єдиний унікальний №733/1955/23

Рішення

Іменем України

02 травня 2024 року м.Ічня

Ічнянський районний суд Чернігівської області

у складі: головуючого - судді Вовченка А.В.

присяжних - Корноух І.В.,Штанько Л.О.,

та секретаря Мошенець Л.М. ,

представника особи - ОСОБА_1 - адвоката Сакун І.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Ічня цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа: Парафіївська селищна рада, як орган опіку та піклування про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна

В С Т А Н О В И В :

В грудні 2023 року ОСОБА_2 звернулася до суду з указаною вище заявою, в якій просила визнати її сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним, встановити над ним опіку та призначити її опікуном, посилаючись на те, що останній є інвалідом першої групи «А» з дитинства та страждає на тяжке психічне захворювання. Внаслідок хвороби не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, а тому потребує постійного догляду та опіки з її боку. Визнання її сина недієздатним необхідно для встановлення опіки та призначення її законним опікуном останнього.

05.12.2023 року по справі було відкрито провадження та призначеної розгляд за правилами окремого провадження.

Заявник ОСОБА_2 в заяві просить розглядати справу без її участі. Заяву підтримує.

Представник особи, стосовно якої ставиться питання про визнання недієздатною - адвокат Сакун І.А. не заперечувала проти визнання ОСОБА_3 недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення ОСОБА_2 опікуном.

Представник заінтересованої особи Парафіївської селищної ради в судове засідання не з`явився , надав суду заяву про розгляд справи без участі.

Суд, дослідивши письмові докази у справі, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Свідоцтвом про народження ОСОБА_1 Серії НОМЕР_1 від 31.08.2005 року, встановлено , що у графі «батько» вказано - ОСОБА_4 , в графі «мати» - ОСОБА_2 (а.с.8).

Згідно копії свідоцтва про одруження ОСОБА_4 та ОСОБА_5 одружились ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після одруження прізвище нареченої змінено на « ОСОБА_6 » (а.с.9).

Як зазначено у висновку про стан здоровя ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є інвалідом першої «А» групи з 20.09.2023 року та потребує постійного стороннього догляду.

ОСОБА_1 є родичем першого ступеня споріднення (син) ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

ОСОБА_2 на обліку у психоневрологічному та наркологічному кабінеті поліклінічного відділення КНП «Ічнянська міська лікарня» не перебуває, за медичною допомогою не зверталась (а.с.13).

ОСОБА_1 та заявник ОСОБА_2 зареєстровані та спільно проживають за однією адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою №6-151 від 19.09.2023 року , виданою виконавчим комітетом Парафіївської селищної ради (а.с.16).

Згідно довідки МСЕК №462145 від 12.09.2023 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є інвалідом 1-ї А групи з 20.08.2023 року, причина інвалідності - інвалідність з дитинства, потребує постійного стороннього догляду (а.с.10).

Відповідно до п.1 ч.2ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Згідно з ч.3ст.296 ЦПК України, заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Відповідно до вимогст.30 ЦК України, цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Згідно з ч. 1 і ч. 2 ст. 39 та ч. 1 ст. 41 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України. Над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка та призначається опікун.

Як вбачається з дослідженого судом висновку судово-психіатричної експертизи №144 від 28.03.2024 року, ОСОБА_1 виявляє ознаки глибокої розмової відсталості з дитячим церебральним паралічем та судомним синдромом (А73 за Міжнародною Класифікацією Хвороб 10-го перегляду). За своїм психічним станом на даний час ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, що як юридична категорія відповідає поняттю «недієздатність»(а.с.43-49).

Аналізуючи зібрані по справі докази та враховуючи те, що ОСОБА_1 страждає на психічний розлад, який істотно впливає на його здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, з метою захисту його особистих та майнових інтересів, суд приходить до

висновку, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню.

Таким чином, Цивільний кодекс України в залежності від психічного розладу та здатності усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, передбачає такий правовий наслідок, як визнання фізичної особи недієздатною.

Зібрані у справі докази дають підстави для визнання ОСОБА_1 недієздатним, оскільки висновком судово-психіатричного експерта у справі підтверджено, що він за своїм психічним станом не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Щодо вимоги заяви про призначення ОСОБА_2 опікуном недієздатної особи суд зазначає таке.

За змістом ст.60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки (ст. 55 ЦК України).

Опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними ( ст.58 ЦК України).

Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника (ч.2-4ст.63ЦК України).

Опікуном або піклувальником не може бути фізична особа, яка позбавлена батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; поведінка та інтереси якої суперечать інтересам фізичної особи, яка потребує опіки або піклування (ст.64 ЦК України).

Згідно з ч.1 ст.300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Виходячи зі змісту ст.60 ЦК України та ст.300 ЦПК України, опіка над повнолітніми особами, які визнані недієздатними, установлюється судом з ухваленням рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною.

Права, обов`язки та відповідальність опікунів та піклувальників, заборони та обмеження щодо вчинення ними правочинів визначено статтями 67-73 ЦК України, а також іншими нормативно-правовими актами, якими регулюються відносини у сфері піклування над повнолітніми особами.

На підставі ч.4 ст.63 ЦК України опікуни призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Суд виносить рішення про призначення опіки над фізичною особою на підставі

висновку органу опіки та піклування.

Згідно Висновку опікунської ради при виконавчому комітеті Парафіївської селищної ради , затвердженого Рішенням Парафіївської селищної ради №398 від 20 грудня 2023 року визнано доцільним призначити ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_5 опікуном над недієздатним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З врахуванням обставин справи, характеру психічного розладу ОСОБА_1 суд вважає, що строк дії рішення слід визначити тривалістю два роки з моменту набрання ним законної сили.

Згідно ч.2 ст.299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Експертами при проведенні експертизи було витрачено 6(шість ) експ./год., а загальна вартість проведеної експертизи становить 6 180 гривень 36 копійок.

За таких обставин, суд вважає заяву про визнання ОСОБА_1 недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.39, ст.41, 60,63, 64 ЦК України, ст.ст.209, 212-215, 218, 367 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування в особі Парафіївської селищної ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна - задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП- НОМЕР_2 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , недієздатним, строком на два роки з моменту вступу рішення суду в законну силу.

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_1 недієздатним визначити два роки, з дня набрання даним рішенням законної сили.

Встановити опіку над ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що мешкає за адресою: АДРЕСА_1 .

Призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 опікуном сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП- НОМЕР_2 .

Роз`яснити заявнику ОСОБА_2 положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше

ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою ст. 300 ЦПК України.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Витрати щодо проведення експертизи в розмірі 6180 (шість тисяч сто вісімдесят) гривень 36 копійок віднести на рахунок держави (реквізити для сплати: ДУ «ІПСПЕМН МОЗУ», ЄДРПОУ: 04803492, МФО: 820172, ДКСУ у Подільському районі м. Києва, UA158201720313251005201007077, призначення платежу «за проведення експертизи ОСОБА_1 у Чернігівській філії судових експертиз», висновок №144 від 28.03.2024 року).

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати до Органу опіки та піклування та органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП- НОМЕР_2 .

Роз`яснити заявнику, що відповідно до ч. ч. 7, 8 ст. 300 ЦПК України, клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Апеляційна скарга може бути подана протягом 30 днів з дня проголошення рішення безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду.

Повне судове рішення виготовлено 02 травня 2024 року.

Суддя А. В. Вовченко

Присяжні

Л.О.Штанько

І.В.Корноух

Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118771883
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —733/1955/23

Рішення від 02.05.2024

Цивільне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Вовченко А. В.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Вовченко А. В.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Вовченко А. В.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Вовченко А. В.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Вовченко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні