Рішення
від 02.05.2024 по справі 551/415/24
ШИШАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №551/415/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"02" травня 2024 р. Шишацький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Сиволапа Д.С.,

секретаря Бараненко В.В.,

за участю заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши в порядку окремого провадження, у відкритому судовому засіданні в залі суду селища Шишаки Миргородського району Полтавської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Шишацька селищна рада, про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 з метою реалізації свого права на спадкування після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 батька ОСОБА_2 звернулась до Шишацького районного суду Полтавської області із заявою про встановлення факту її спільного постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Свої вимоги обґрунтувала неможливістю реалізувати свої спадкові права як спадкоємця, оскільки на час відкриття спадщини її батько фактично проживав разом з нею у квартирі АДРЕСА_1 . В той же час на момент смерті його зареєстрованим місцем проживанням була наступна адреса: АДРЕСА_2 .

Ухвалою суду від 04 квітня 2024 року відкрито провадження у справі та призначено судовий розгляд о 10-30 год. 02 травня 2024 року.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заявлені вимоги підтримала в повному обсязі, наполягала на їх задоволенні. Будучи допитаною в якості свідка відповідно до положень ст. 92 ЦПК України, пояснила суду, що з дитинства постійно проживала разом з батьком у квартирі АДРЕСА_1 до дня його смерті, однак офіційно адреса реєстрації батька була за іншою адресою. Після смерті батька здійснила його поховання. Крім неї на спадщину батька ніхто не претендує.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутність та підтримання заявлених вимог.

Заслухавши пояснення заявника, допитавши свідків, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступні факти та правовідносини, що їх супроводжують.

ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Яреськи помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим Шишацьким відділом ДРАЦС у Миргородському районі 05.01.2022 (а.с.11).

Відповідно до довідки Яреськівського старостинського округу Шишацької селищної ради Полтавської області № 587 від 20.03.2024, ОСОБА_2 на момент смерті ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) був зареєстрований у кв. АДРЕСА_3 . Разом з ним за вказаною адресою зареєстрований зять ОСОБА_3 (а.с.14).

Відповідно до довідки Яреськівського старостинського округу Шишацької селищної ради Полтавської області № 647 від 27.03.2024 ОСОБА_2 на момент смерті ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) фактично проживав без реєстрації разом з донькою ОСОБА_1 та онуками у кв. АДРЕСА_1 (а.с.15).

Як вбачається з лікарського свідоцтва про смерть № 1 від 04.01.2022, ОСОБА_2 помер вдома у кв. АДРЕСА_1 (а.с.20-21).

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 в повній мірі підтвердили факт постійного проживання заявника зі спадкодавцем на момент смерті останнього.

Як вбачається з матеріалів справи, за життя померлому належала частина квартири АДРЕСА_1 (а.с.17).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на належні йому майнові права та майно.

Отже, з матеріалів справи та показань заявника і свідків судом встановлено, що на момент своєї смерті ОСОБА_2 постійно проживав без реєстрації у кв. АДРЕСА_1 разом із своєю донькою ОСОБА_7 , 1980 року народження.

Відповідно до витягу зі спадкового реєстру № 76188480 від 13.03.2024 інформація щодо спадкових справ та виданих на їх підставі свідоцтв про право на спадщину після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 у спадковому реєстрі відсутня (а.с.23).

Листом за № 60/01-16 від 13.03.2024 приватний нотаріус Миргородського районного нотаріального округу Полтавської області Макаренко Н.О. відмовила ОСОБА_1 у заведенні спадкової справи після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 та подальшій видачі свідоцтва про право на спадщину після померлого (а.с.22).

Згідно зі ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

У відповідності до ст. 1264 ЦК України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Згідно ст. ст. 55, 124 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань. Юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір.

Відповідно до ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

На думку суду недоведеність факту постійного проживання заявника із спадкодавцем на час відкриття спадщини є перешкодою для реалізації нею свого права власності на спадкове майно.

Встановити даний факт в позасудовому порядку не має можливості через відсутність законодавчо визначеної процедури для цього.

Враховуючи доведеність заявлених вимог та зважаючи на те, що від встановлення судом факту спільного проживання спадкодавця та спадкоємця залежить реалізація останнім права на спадкове майно, суд вважає необхідним задовольнити заявлені вимоги в повному обсязі.

Згідно ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення у справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись ст.ст. 24,28 ЦК України, ст.ст. 258-259, 263-268, 293-294 315, 353 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Шишацька селищна рада, про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання однією сім`єю на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 спадкоємця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 зі спадкодавцем ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду в 30-ти денний строк з дня його проголошення.

Головуючий - суддя Д.С. Сиволап

Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118775639
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —551/415/24

Рішення від 02.05.2024

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні