Рішення
від 23.04.2024 по справі 274/2197/24
БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 274/2197/24 Провадження № 2/0274/805/24 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.04.2024 м. Бердичів

Суддя Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області БольшаковаТ.Б.за участю секретаря судового засідання Павлюк-Жук А.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області; третя особа, що не заявляє самостійних вимог: приватний нотаріус Бердичівського районного нотаріального округу Житомирської області Юрчук Наталія Іванівна, про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом,

ВСТАНОВИВ:

І. Короткий зміст позовних вимог

ОСОБА_1 звернувся до суду з указаним позовом, у якому просить визнати за ним право власності на будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 .

Позов обґрунтовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , про що 23.05.2023 видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 . Померлою було складено заповіт, відповідно до якого спадкоємцем всього майна, де б воно не знаходилося і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що належить спадкодавцеві на день смерті, є її внук - ОСОБА_1 . 28.02.2024 позивач звернувся до приватного нотаріуса Бердичівського районного нотаріального округу Юрчук Н.І. з проханням видати свідоцтво про право на спадщину за заповітом на житловий будинок, що знаходиться по АДРЕСА_1 після смерті ОСОБА_2 . Постановою від 28.02.2024 позивачу було відмовлено у видачі такого свідоцтва у зв`язку із відсутністю у спадкодавця правовстановлюючих документів.

Спадкодавець, за час свого життя не встиг здійснити необхідну державну реєстрацію і оформити належні документи на зазначене майно. Позивач не має можливості оформити свої спадкові права на житловий будинок, що стало підставою звернення до суду з цим позовом.

ІІ. Процедура та позиції сторін

Ухвалою суду від 15.03.2024 позовну заяву залишено без руху, надано позивачу строк для усунення недоліків, які були ним усунені 22.03.2024.

Ухвалою суду від 25.03.2024 відкрито провадження у справі та призначено до розгляду в порядку загального позовного провадження, витребувано матеріали спадкової справи, заведеної до майна ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

15.04.2024 до суду надійшла належним чином завірена копія матеріалів спадкової справи № 71/2023, заведена до майна померлої ОСОБА_2 .

Учасники справи в судове засідання не з`явились, про день, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Представник позивача адвокат Антонюк О.М., подала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представник відповідача - Новіцька Н.С., подала до суду клопотання про розгляд справи за відсутності представника Швайківської сільської ради. Просить задовольнити позовну заяву у повному обсязі.

Третя особа про причини неявки суд не повідомила, про день, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином.

Згідно ч.ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем; ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому ст. 206 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного пристрою не здійснювалося на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що рішення у справі можливо постановити у підготовчому засіданні.

ІІІ. Національне законодавство, що підлягає застосуванню

Згідно ч.1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно зі ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Як визначено ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст. 1217 ЦК України).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ч. 1 ст. 1222 ЦК України, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. ч. 3, 4 ст. 3 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 01.01.2013, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов:

1) реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення;

2) на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов`язкової реєстрації.

Будь-які дії особи, спрямовані на набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, можуть вчинятися, якщо речові права на таке майно зареєстровані згідно із вимогами цього Закону, крім випадків, коли речові права на нерухоме майно, що виникли до 01.01.2013, визнаються дійсними згідно з частиною третьою цієї статті.

За змістом п. 62 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій державними нотаріальними конторами Української РСР, підтвердженням приналежності будинку, який знаходиться в сільському населеному пункті, можуть бути відповідні довідки виконавчого комітету сільської Ради депутатів трудящих, які видавалися в тому числі і на підставі записів у погосподарських книгах.

Погосподарські книги є особливою формою статистичного обліку, що здійснюється в Україні (УРСР) із 1979 року. В погосподарських книгах при визначенні року побудування зазначається рік введення в експлуатацію будинку.

Інструкція про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затверджена заступником Міністра комунального господарства Української РСР 31.01.1966, яка втратила чинність на підставі наказу Держжитлокомунгоспу України від 13.12.1995 № 56, передбачала обов`язкову реєстрацію (інвентаризацію) будинків і домоволодінь у межах міст і селищ (п.4 Інструкції), в тому числі й на підставі записів у погосподарських книгах (п. 20 Інструкції).

Відповідно до ч. 1 ст. 182 ЦК України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Згідно п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 «Про судову практику у справах про спадкування», у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст. ст. 5,47,49 Закону України «Про нотаріат», п. 22.31 Інструкції «Про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України», за відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів, нотаріус роз`яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

На підставі ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

ІV. Фактичні обставини справи, встановлені судом, докази на їх підтвердження, оцінка та мотиви суду

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , актовий запис № 4.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 склала заповіт, яким на випадок своєї смерті зробила таке розпорядження: все належне їй майно, де б воно не знаходилося та з чого б воно не складалося, та все те, що буде належати їй на час смерті, а також належне їй майнові права та обов`язки на час смерті заповідає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно до довідки № 265 від 12.02.2024, виданої Бердичівським міжміським бюро технічної інвентаризації, станом на 31.12.2012 згідно наявних даних паперових носіїв право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 в БТІ не зареєстроване. Станом на 10.11.2023 загальна площа - 64,7 кв. м., житлова площа - 38,5 кв. м.

Випискою з погосподарської книги № 38 від 31.02.2024, виданою Швайківською сільською радою Бердичівського району Житомирської області, підтверджується, що житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , номер об`єкта ПГО 01-0191-1 згідно з погосподарської книги № 4, головою домогосподарства являється ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 а/з №4.

Згідно з технічним паспортом на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 , інвентаризаційна справа № б/н, будинок побудований у 1965 році.

Позивач 28.02.2024 звернувся до приватного нотаріуса Бердичівського районного нотаріального округу Житомирської області Юрчук Н.І. із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок АДРЕСА_1 , після смерті бабусі ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Постановою приватного нотаріуса Бердичівського районного нотаріального округу Житомирської області Юрчук Н.І. від 28.02.2024 за № 58/02-31 позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після померлої ОСОБА_2 , у зв`язку із відсутністю документа, що посвідчує право власності спадкодавиці на житловий будинок АДРЕСА_1 .

Аналізуючи наведені нормативні акти, слід дійти висновку, що записи у погосподарських книгах визнавались в якості актів органів влади (публічних актів), що підтверджують право приватної власності на будинки

На час завершення будівництва будинку, а це 1965, чинним законодавством не передбачалося, що особа набуває права власності на будинок після державної реєстрації такого права.

Матеріалами спадкової справи підтверджено, що позивач є єдиним спадкоємцем майна померлої ОСОБА_2 , що як наслідок до позивача переходять всі майнові та окремі особисті немайнові права та обов`язки спадкодавця, при цьому у видачі свідоцтва про право на спадщину йому було відмовлено.

Враховуючи, що визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, який застосовується у разі існування перешкод для оформлення спадкових прав та враховуючи відмову нотаріуса у видачі позивачу свідоцтвапро право на спадщину, суд, використовуючи винятковий спосіб захисту, дійшов висновку, що позов є обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню.

V. Розподіл судових витрат

Розподіляючи судові витрати у виді судового збору, суд керується ч. 9 ст. 141 ЦПК України, яка передбачає, що у випадку зловживання стороною чи її представником процесуальними правами, або якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, суд має право покласти на таку сторону судові витрати повністю або частково незалежно від результатів вирішення спору.

Оскільки спір виник не з протиправних дій відповідача, судові витрати покладаються на позивача.

Керуючись ст. ст. 259, 263-265, 268, 272, 273, 352, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 доШвайківської сільськоїради Бердичівськогорайону Житомирськоїобласті;третя особа,що незаявляє самостійнихвимог:приватний нотаріусБердичівського районногонотаріального округуЖитомирської областіЮрчук НаталіяІванівна,про визнанняправа власностів порядкуспадкування зазаповітом- задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 .

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення - протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Відомості про учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , адреса: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач:Швайківська сільськарада Бердичівськогорайону Житомирськоїобласті, адреса: вул. Осівка, буд. 1, с. Швайківка, Бердичівського району, Житомирської області, 13331, ЄДРПОУ 04345658.

Третя особа:Приватний нотаріусБердичівського районногонотаріального округуЖитомирської областіЮрчук Н.І., адреса: вул. Європейська, буд. 14, м. Бердичів, Житомирської області, 13300.

Повний текст рішення виготовлено 01.05.2024.

Суддя Тетяна БОЛЬШАКОВА

СудБердичівський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118787471
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —274/2197/24

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні