Ухвала
від 01.05.2024 по справі 541/1208/24
МИРГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 541/1208/24

Провадження № 2-о/541/84/2024

У Х В А Л А

01 травня 2024 року м. Миргород

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді Вірченко О.М.,

присяжних Павленко І.В., Ручки М.А.,

за участю секретаря судового засідання Циганової Ю.М.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

представника особи, щодо якої подано заяву ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - виконавчий комітет Миргородської міської ради Полтавської області як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання ОСОБА_4 недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна, посилаючись на те, що ОСОБА_4 є особою з інвалідністю другої групи з дитинства у зв`язку з психічним захворюванням, який внаслідок стійкого розладу психічного здоров`я не здатний повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує постійної сторонньої допомоги та контролю.

Під час судового розгляду заявник та його представник заявили клопотання про призначення по даній справі судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_4 .

Представник особи, щодо якої подано заяву, не заперечувала проти задоволення вказаного клопотання.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, про день, час проведення судового засідання повідомлений належним чином.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за умови, що для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст.7Закону України«Про судовуекспертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Крім того, відповідно до п. 5 ч. 1 ст.252ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Враховуючи, що для вирішення даної справи по суті необхідні спеціальні знання, призначення експертизи для встановлення психічного стану особи є обов`язковим, суд вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу, провадження якої доручити експертам Полтавській філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (36000 м. Полтава, вул. Медична, 1).

Для проведення експертизи потрібний значний проміжок часу, тому відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України на час проведення експертизи провадження в справі слід зупинити.

Керуючись ст.ст. 103, 252, 300, 353 ЦПК України, суд

ухвалив:

Клопотання ОСОБА_1 про призначення судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який мешкає за адресою: АДРЕСА_1 .

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_4 на будь-яке психічне захворювання, якщо так, то на яке саме і з якого часу?

2. Чи здатний ОСОБА_4 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

3. Чи може ОСОБА_4 за станом свого психічного здоров`я з`явитися в судове засідання або брати участь у розгляді справи у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому він перебуває, та особисто дати пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити експертам Полтавській філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (36000 м. Полтава, вул. Медична, 1), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати заявника ОСОБА_1 забезпечити явку підекспертного ОСОБА_4 до Полтавській філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (36000 м. Полтава, вул. Медична, 1).

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена протягом 15 днів з дня її проголошення до Полтавського апеляційного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О.М. Вірченко

Присяжні: І.В. Павленко

М.А. Ручка

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118789849
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —541/1208/24

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Вірченко О. М.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Вірченко О. М.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Вірченко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні