Ухвала
від 02.05.2024 по справі 991/3736/24
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 991/3736/24

Провадження 1-кс/991/3776/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 травня 2024 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1 , дослідивши матеріали за скаргою голови політичної партії «Народовладдя» ОСОБА_2 на бездіяльність детектива, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення,

установив:

01 травня 2024 року до Вищого антикорупційного суду надійшла вказана скарга, в якій голова політичної партії «Народовладдя» ОСОБА_2 просить:

зобов`язати уповноважених осіб Національного антикорупційного бюро України внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення ОСОБА_3 , посадовими особами ФОП ОСОБА_4 , ТОВ «99 Продакшн», ТОВ «Енергодарбудмеханізація», ТОВ «Теплоенергоавтоматика» та міським головою м. Києва ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 210, ч. 2 ст. 364 КК України, та розпочати розслідування;

поновити строк на оскарження бездіяльності уповноважених осіб Національного антикорупційного бюро України, яка полягає у невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви політичної партії «Народовладдя» № КН-2630.4407 від 19.03.2024 про кримінальні правопорушення, передбачені ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 210, ч. 2 ст. 364 КК України.

Дослідивши матеріали скарги слідчий суддя дійшов такого висновку.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Згідно із ч. 1 ст. 304 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності.

Загальні положення щодо обчислення процесуальних строків передбачені в ст. 115 КПК України.

Так, відповідно до ч. 2, 3, 5, 7 ст. 115 КПК України при обчисленні строку годинами строк закінчується в останню хвилину останньої години. При обчисленні строку днями строк закінчується о двадцять четвертій годині останнього дня строку. При обчисленні строків днями та місяцями не береться до уваги той день, від якого починається строк. При обчисленні процесуального строку в нього включаються вихідні і святкові дні, а при обчисленні строку годинами - і неробочий час. Якщо закінчення строку, який обчислюється днями або місяцями припадає на неробочий день, останнім днем цього строку вважається наступний за ним робочий день.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Тобто, якщо до слідчого, дізнавача, прокурора надійшла заява про вчинене кримінальне правопорушення, то останній зобов`язаний не пізніше 24 годин після її надходження внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Зі змісту скарги та долучених до неї матеріалів встановлено, що 19.03.2024 голова політичної партії «Народовладдя» ОСОБА_2 подав до Національного антикорупційного бюро України заяву про вчинення кримінального правопорушення № КН-2630.4407 від 19.03.2024.

Таким чином, з урахуванням положень ч. 1 ст. 214 КПК України, відомості за цією заявою мали б бути внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань не пізніше 20.03.2024, а скарга, в свою чергу, на бездіяльність уповноважених осіб Національного бюро, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, мала б бути подана не пізніше 30.03.2024.

Натомість ОСОБА_2 звернувся до слідчого судді зі скаргою 02.05.2024. Тобто, скарга подана з пропуском встановленого ч. 1 ст. 304 КПК України десятиденного строку на оскарження відповідної бездіяльності.

Пунктом 3 ч. 2 ст. 304 КПК України визначено, що скарга повертається, якщо вона подана після закінчення строку, передбаченого частиною першою цієї статті, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або слідчий суддя за заявою особи не знайде підстав для його поновлення.

Відповідно до ч. 1 ст. 117 КПК України пропущений із поважних причин строк повинен бути поновлений за клопотанням заінтересованої особи ухвалою слідчого судді, суду.

Під поважними причинами слід розуміти лише ті обставини, які були чи є об`єктивно непереборними, тобто не залежать від волевиявлення особи, пов`язані дійсно з істотними обставинами, перешкодами чи труднощами, що унеможливлювали своєчасне звернення до суду у визначений законом строк.

У скарзі голова політичної партії «Народовладдя» ОСОБА_2 порушує питання про поновлення строку звернення зі скаргою до слідчого судді, посилаючись на те, що про бездіяльність детектива заявник дізнався 22.04.2024 під час одержання поштового відправлення, а саме: листа Національного антикорупційного бюро України № 524-002/9488 від 03.04.2024.

Однак, перебіг, передбаченого ч. 1 ст. 304 КПК України десятиденного строку на оскарження бездіяльності детектива, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, не пов`язаний з необхідністю та можливістю отримання будь-яких відповідей від посадових осіб органів, уповноважених на здійснення такої діяльності.

Тобто, клопотання заявника про поновлення процесуального строку не містить посилання на жодну об`єктивну обставину, яка б могла свідчити про наявність поважних причин для звернення зі скаргою на бездіяльність детектива поза межами строку, визначеного ст. 304 КПК України.

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов висновку про відсутність підстав для поновлення голові політичної партії «Народовладдя» ОСОБА_2 процесуального строку на звернення зі скаргою на бездіяльність детектива, тому скарга підлягає поверненню.

Керуючись ст. 2, 7, 303, 304, 309 КПК України, слідчий суддя

постановив:

Скаргу голови політичної партії «Народовладдя» ОСОБА_2 на бездіяльність детектива, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, - повернути особі, яка подала скаргу.

Роз`яснити, що повернення скарги не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду протягом п`яти днів з дня отримання копії судового рішення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118792469
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —991/3736/24

Ухвала від 17.05.2024

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Семенников О. Ю.

Ухвала від 17.05.2024

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Семенников О. Ю.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Мовчан Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні