Ухвала
від 02.05.2024 по справі 574/280/24
БУРИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 574/280/24

Провадження №1-кп/574/79/2024

У Х В А Л А

02 травня 2024 року м. Буринь

Буринський районний суд Сумської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в приміщенні Буринського районного суду Сумської області кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.03.2023 року за №12023200450000280 по обвинуваченню ОСОБА_4 у скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ч.4 ст.246 КК України,

встановив:

До Буринського районного суду Сумської області надійшов обвинувальний акт відносно ОСОБА_4 , який обвинувачується у скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ч.4 ст.246 КК України.

В підготовчому судовому засіданні захисником ОСОБА_5 заявлено клопотання про повернення обвинувального акта прокурору, яке він обгрунтовував тим, що всупереч вимогам КПК України в обвинувальному акті не зазначено точного часу вчинення злочину, а доданий до нього реєстр матеріалів досудового розслідування містить неповні відомості та неточності. Зокрема у п.8 Розділу І не зазначено в кого сааме витребовувалась інформація, а в п.10 зазначено кадастровий номер земельної ділянки без розділових знаків між цифрами. Також, захисник звертав увагу на те, що в обвинувальному акті неправильно визначено поторпілого у данному кримінальному провадженні, оскільки власником земельної ділянки, на якій здійснено незаконну порубку, є Буринська міська рада, якій і задані збитки, а тому сааме вона може бути потерпілим та цивільним позивачем у кримінальному провадженні.

Обвинувачений ОСОБА_4 підтримав вказане клопотання захисника та просив задовольнити.

Прокурор ОСОБА_3 заперечувала проти повернення обвинувального акта та просила призначити судовий розгляд кримінального провадження, оскільки в обвинувальному акті зазначено час вчинння злочину, який було встановлено під час досудового розслідування, а вимог щодо деталізації інформації в реєстрі матеріалів досудового розслідування КПК не містить.

Заслухавши доводи захисника, думку інших учасників судового провадження, дослідивши обвинувальний акт та додані до нього матеріали, суд прийшов до наступних висновків.

Згідно з ч.4 ст.110 КПК України обвинувальний акт є процесуальним рішенням, яким прокурор висуває обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення і яким завершується досудове розслідування. Обвинувальний акт повинен відповідати вимогам, передбаченим у статті 291 цього Кодексу.

Вичерпний перелік вимог, які ставляться до обвинувального акта, наведений у ст.291 КПК України, згідно з якою, обвинувальний акт складається слідчим, після чого затверджується прокурором. Обвинувальний акт може бути складений прокурором, зокрема, якщо він не погодиться з обвинувальним актом, що був складений слідчим.

Обвинувальний акт має містититакі відомості: 1)найменування кримінальногопровадження тайого реєстраційнийномер; 2) анкетні відомості кожного обвинуваченого (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство); 3) анкетні відомості кожного потерпілого (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство); 3-1)анкетні відомостівикривача (прізвище,ім`я,по батькові,дата тамісце народження,місце проживання,громадянство); 4) прізвище, ім`я, по батькові та займана посада слідчого, прокурора; 5) виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими, правову кваліфікацію кримінального правопорушення з посиланням на положення закону і статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність та формулювання обвинувачення; 6) обставини, які обтяжують чи пом`якшують покарання; 7)розмір шкоди,завданої кримінальнимправопорушенням; 7-1)підстави застосуваннязаходів кримінально-правовогохарактеру щодоюридичної особи,які прокурорвважає встановленими; 8) розмір витрат на залучення експерта (у разі проведення експертизи під час досудового розслідування); 8-1)розмір пропонованоївинагороди викривачу; 9) дату та місце його складення та затвердження.

Обвинувальний акт підписується слідчим, дізнавачем та прокурором, який його затвердив, або лише прокурором, якщо він склав його самостійно.

До обвинувального акта додається: 1) реєстр матеріалів досудового розслідування;

2)цивільний позов,якщо вінбув пред`явленийпід часдосудового розслідування; 3) розписка підозрюваного про отримання копії обвинувального акта, копії цивільного позову, якщо він був пред`явлений під час досудового розслідування, і реєстру матеріалів досудового розслідування (крім випадку, передбаченого частиною другою статті 297-1 цьогоКодексу); 4)розписка абоінший документ,що підтверджуєотримання цивільнимвідповідачем копіїцивільного позову,якщо вінбув пред`явленийпід часдосудового розслідуванняне допідозрюваного; 5) довідка про юридичну особу, щодо якої здійснюється провадження, у якій зазначаються: найменування юридичної особи, її юридична адреса, розрахунковий рахунок, ідентифікаційний код, дата і місце державної реєстрації.

Інші нормиКПК Українине містятьвимог дозмісту та форми обвинувального акта.

Відповідно доп.3ч.3ст.314КПК упідготовчому судовомузасіданні судмає правоприйняти рішенняпро поверненняобвинувального акта,якщо вінне відповідає вимогам КПК України.

Отже, із вищенаведеного випливає, що з огляду на засади законності та диспозитивності, суд на підставі п.3 ч.3 ст.314 КПК України вправі ухвалити рішення про повернення обвинувального акта лише за умови, що він не відповідає вимогам, встановленим ст.291 КПК України.

Оскільки п.3 ч.3 ст.314КПК України визначає можливість повернення обвинувального акта як право, а не обов`язок суду, то підставою для такого повернення не може слугувати будь-яка його невідповідність вимогам КПК України, а лише та, яка дійсно перешкоджає призначенню судового розгляду, і в кожному конкретному випадку суд має перевірити чи дійсно створює перешкоди для судового розгляду певна невідповідність та недоліки обвинувального акта вимогам КПК України, без усунення яких даний акт неможливо призначити до розгляду.

Судом встановлено, що поданий до суду обвинувальний акт відповідає вимогам ст. 291 КПК України, оскільки містить відомості, що передбачені п.1-9 ч.2 ст.291 КПК України, підписаний слідчим та прокурором, який його затвердив, і до нього додано передбачені кримінальним процесуальним законом додатки.

Зокрема, в обвинувальному акті зазначено час вчинення злочину на стільки точно, на скільки це вдалося встановити під час досудового розслідування та на скільки його прокурор вважає встановленим.

Посилання сторони захисту на недоліки реєстру матеріалів досудового розслідування як на підставу повернення прокурору обвинувального акту є необґрунтованими, оскільки зміст додатків до обвинувального акта, визначених ч.4 ст.291 КПК, не є і не можуть бути предметом судового контролю під час підготовчого судового засідання. Кримінальний процесуальний кодекс не визначає наявність недоліків у реєстрі матеріалів досудового розслідування як підставу для повернення обвинувального акту прокурору.

Доводи захисникапро неправильневизначення вобвинувальному актіособи потерпілоївід злочинуне заслуговуютьна увагу,оскільки особливістю підготовчого провадження є те, що на цій стадії суд не досліджує докази та не надає оцінки доведеності обставин, викладених в обвинувальному акті.

Дане кримінальне провадження підсудне Буринському районному суду Сумської області. Обвинувальний акт відповідає вимогам кримінально-процесуального закону та підстави для його повернення прокурору відсутні.

Під час досудового розслідування по даному кримінальному провадженню запобіжний захід відносно обвинуваченого не обирався та клопотань про його обрання до суду не надходило.

Оскільки,підстав дляприйняття рішень,передбачених п.п.1-4ч.3ст.314КПК України,в судовомузасіданні невстановлено,суд вважаєза можливепризначити судовийрозгляд даногокримінального провадження суддею одноособово у відкритому судовому засіданні, з викликом заявлених прокурором учасників кримінального провадження.

Керуючись ст.ст.314-317 КПК України, суд -

постановив:

В задоволенні клопотання захисника ОСОБА_5 про повернення обвинувального акта прокурору відмовити.

Призначити кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 у скоєннікримінального правопорушенняпередбаченого ч.4ст.246КК України, до судовогорозгляду увідкритому судовомузасіданні суддеюодноособово вприміщенні Буринськогорайонного судуСумської областіна 29.05.2024 року о 14:00 год.

В судове засідання викликати учасників кримінального провадження: прокурора, обвинуваченого, представника потерпілого та повідомити захисника.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали оголошено о 8-й годині 15 хвилин 03.05.2024 року в приміщенні Буринського районного суду Сумської області.

Суддя ОСОБА_1

СудБуринський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118803860
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти довкілля Незаконна порубка лісу

Судовий реєстр по справі —574/280/24

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Буринський районний суд Сумської області

Гук Т. Р.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Буринський районний суд Сумської області

Гук Т. Р.

Ухвала від 17.04.2024

Кримінальне

Буринський районний суд Сумської області

Гук Т. Р.

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Буринський районний суд Сумської області

Гук Т. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні