Рішення
від 03.05.2024 по справі 331/6593/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

03.05.2024

Справа № 331/6593/23

Провадження № 2-о/331/18/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 травня 2024 року м. Запоріжжя

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Жукової О.Є.

за участю секретаря Мироненко О.В.

присяжних Стрельник С.С.,Абакумової Ю.В. .

представника заявника - ОСОБА_1

представника заінтересованої особи ОСОБА_2

представника особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, - ОСОБА_3 ,

розглянувши заяву ОСОБА_4 , особа, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_5 , заінтересована особа орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району про визнання особи недієздатною ,

В С Т А Н О В И В :

Заявник в особі представника ОСОБА_1 звернулася до суду з вказаною заявою , в якій просила визнати ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, призначити її опікуном ОСОБА_5 .

В обґрунтування заяви ОСОБА_4 зазначила , що вона є донькою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . ОСОБА_5 через наявний психічний розлад не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує стороннього догляду, а вона як донька , в свою чергу, доглядає за останньою.

Ухвалою судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 05 жовтня 2023 року провадження по справі відкрито, визначено здійснювати розгляд справи в порядку окремого провадження.

Ухвалою суду від 01 грудня 2023 року по справі було призначено судово-психіатричну експертизу та провадження по справі було зупинено.

Ухвалою суду від 28 березня 2024 року провадження по справі поновлено.

Також ухвалою суду від 11 квітня 2024 року надано доручення Запорізькому місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_5 ..

Ухвалою судувід 03 травня 2024року заяву в частині вимог щодо призначення ОСОБА_4 опікуном ОСОБА_5 залишено без розгляду.

У судовому засіданні представник заявника заяву підтримав, наполягав на її задоволенні.

Представник заінтересованої особи просила розглянути справу з урахуванням висновку судово-психіатричної експертизи.

Оскільки ОСОБА_5 у відповідності до висновку судово-психіатричного експерта № 89 від 05.03.2024 року за своїм психічним станом не може давати пояснення по суті справи, справу розглянуто за її відсутності.

Представник особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, - ОСОБА_3 проти задоволення заяви не заперечувала.

Суд, вислухавши вступне слово учасників справи, дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази, приходить до наступних висновків.

В силу ч.1 ст.39ЦК Українифізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч.1 ст.40ЦК Українифізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

В силу ч.ч. 5-9 ст.300ЦПК Українирішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Як вбачається з матеріалів справи, заявник є донькою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Висновком судово-психіатричного експерта № 89 від 05.03.2024 року встановлено, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виявляє ознаки психічного розладу у вигляді деменції внаслідок органічного ураження головного мозку судинного ґенезу, внаслідок чого вона не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Таким чином, суд приходить до висновку, що в судовому засіданні було встановлено підстави, передбачені законом, для визнання ОСОБА_5 недієздатною. При цьому, суд, з огляду на стан здоров`я ОСОБА_5 , вважає за необхідне встановити строк дії даного рішення суду про визнання ОСОБА_5 недієздатною на два роки.

Керуючись 3,4,11-13, 19, 259, 263, 265, 300 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_4 , особа, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_5 , заінтересована особа орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району про визнання особи недієздатною задовольнити.

Визнати ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатною.

Встановити строк дії даного рішення суду про визнання ОСОБА_5 недієздатною на два роки.

Роз`яснити заявнику положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка визнана недієздатною, у разі видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування, такої особи, визнаної недієздатною, або її адвоката.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою ст.300 ЦПК України.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Копію рішення після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи, визнаної судом недієздатною.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення .

Повний текст судового рішення складено 03 травня 2024 року .

Суддя: О.Є. Жукова

Присіжні: С.С. Стрельник

Ю.В. Абакумова

Дата ухвалення рішення03.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118805755
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —331/6593/23

Рішення від 03.05.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні