Рішення
від 01.05.2024 по справі 932/496/24
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 932/496/24

Провадження № 2/932/265/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 травня 2024 року м. Дніпро

Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська у складі головуючого судді - Куцевола В.В., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін у місті Дніпрі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Виробниче об`єднання «Оскар» про визнання протиправними наказу про застосування дисциплінарного стягнення,-

ВСТАНОВИВ:

У січні 2024 року до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 , у якій позивач просила суд визнати наказ ТОВ «ВО «Оскар» від 05.01.2024 №01 про застосування дисциплінарного стягнення у вигляді догани до неї, як до сортувальника здавальника труб дільниці підготовки виробництва (обробки), за невиконання посадових обов`язків неправомірним та скасувати його.

Обґрунтовуючи заявлені позовні вимоги, позивач посилалась на те, що вона працює у ТОВ «ВО «Оскар» з 23.04.2020.

05.01.2024 до ОСОБА_1 наказом №01 було застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді догани за порушення посадової Інструкції та Правил внутрішнього трудового розпорядку, передумовою чого стало самовільне залишення робочого місця, 19.12.2023, на час раніше без попередження та поважних причин.

З огляду на те, що позивач вважає вказаний наказ протиправним, остання вимушена звернутися до суду.

Ухвалою Бабушкінського районного суду м.Дніпропетровська від 26.01.2024 відкрито провадження у справі та вирішено здійснювати її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Відповідачу надсилалась ухвала про відкриття провадження у справі та позовна заява з додатками до неї, відповідач є таким, що належним чином повідомлений про розгляд цієї цивільної справи та про свої процесуальні права та обов`язки.

Ухвалою Бабушкінського районного суду м.Дніпропетровська від 26.02.2024 витребувано докази у справі.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, за необхідне, зазначити наступне.

Так, судом встановлено, що відповідно до копії наказу №1314 від 23.04.2020, ОСОБА_1 , з 24.04.2020 прийнято на посаду учня різальника труб та заготовок до ТОВ «ВО «ОСКАР».

Згідно копії наказу про переведення на іншу роботу №190 від 13.08.2020, ОСОБА_1 переведено на посаду сортувальник-здавальник труб .

Відповідно до графіку для працівників виробничих дільниць ТВП, ОТК, ТПП працюючих по однозмінному п`ятиденному графіку у ТОВ «ВО «ОСКАР», на підприємстві встановлено наступний графік роботи: понеділок п`ятниця з 7-00 годин до 15-30 годин (перерва з 11-00 годин до 11-30 годин).

Згідно з витягу з обліку робочого часу за грудень 2023 року щодо ОСОБА_1 , 19.12.2023 покинула робоче місце (перетнула прохідну підприємства) о 14 год 27 хв.

Відповідно до копії наказу №01 від 05.01.2024, ОСОБА_1 притягнуто до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани за те, що вона, без попередження та поважних причин залишила своє робоче місце на час раніше 19.12.2023, що є порушенням п.4.4 посадової інструкції (сортувальник-здавальник труб) та п.3.1, 3.6 Правил внутрішнього трудового розпорядку ТОВ «ВО «ОСКАР». Також у вказаному наказі зазначено, що ОСОБА_1 за фактом відсутності на робочому місці 19.12.2023, пояснила, що їй стало погано і вона самостійно без попередження керівництва залишила робоче місце.

Згідно п.4.4 виробничої інструкції сортувальника-зварювальника труб ТОВ «ВО «ОСКАР», сортувальник-здавальник труб несе відповідальність за дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, кодексу корпоративної етики, вимог системи управління охороною труда на підприємстві, норм, правил та інструкцій по охороні труда та пожежної безпеки. Вказана інструкція містить підпис ОСОБА_1 про ознайомлення.

Відповідно до п.3.1 Правил внутрішнього трудового розпорядку ТОВ «ВО «ОСКАР», працівник зобов`язується працювати чесно і сумлінно, дотримуватись дисципліни праці основи порядку на виробництві, своєчасно і точно виконувати розпорядження керівництва, використовувати весь робочий час для продуктивної праці, не відволікатися з робочого місця без потреби /за винятком регламентованих перерв/. Вказані правила містять підпис ОСОБА_1 про ознайомлення.

Згідно п.3.6 Правил внутрішнього трудового розпорядку ТОВ «ВО «ОСКАР», працівник зобов`язується виконувати вимоги наказів, технологічних і посадових/робочих інструкцій, зберігати комерційну таємницю.

Відповідно достатті 139 КЗпП Українипрацівники зобов`язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу, додержуватися трудової дисципліни.

Трудова дисципліна-це системаправових норм,що регулюютьвнутрішній трудовийрозпорядок,встановлюють трудовіобов`язкипрацівників тароботодавця,визначають заохоченняза успіхив роботі й відповідальність за невиконання цих обов`язків.

Згідно ч.1ст.147 КЗпП Україниза порушеннятрудової дисциплінидо працівникаможе бутизастосовано такийзахід стягнення як догана.

Відповідно до ч.1 ст.148 КЗпП Українидисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення.

Ознакою порушеннятрудової дисципліниє наявністьпроступку вдіях або бездіяльності працівника.

Дисциплінарний проступоквизначається яквинне невиконання чиненалежне виконанняпрацівником своїхтрудових обов`язків.Складовими дисциплінарногопроступку єдії (бездіяльність)працівника;порушення абоненалежне виконанняпокладених напрацівника трудовихобов`язків;вина працівника;наявність причинногозв`язкуміж діями(бездіяльністю)і порушеннямабо неналежнимвиконанням покладених на працівника трудових обов`язків.

Недоведеність хоча б одного з цих елементів виключає наявність дисциплінарного проступку.

Саме нароботодавця покладенообов`язокнадати доказифактів винноговчинення працівникомдисциплінарного проступку.При обраннівиду стягненнявласник абоуповноважений ниморган повиненвраховувати всіобставини,за якихвчинено проступок.Для притягненняпрацівника додисциплінарної відповідальностів обов`язковомупорядку маєбути встановленавина якодна ізважливих ознакпорушення трудовоїдисципліни.За відсутностівини працівникне можебути притягнутий до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до ст.149 КЗпП Українидо застосуваннядисциплінарного стягненнявласник абоуповноважений ниморган повинензажадати відпорушника трудовоїдисципліни письмовіпояснення.За кожнепорушення трудовоїдисципліни можебути застосованолише однедисциплінарне стягнення.При обраннівиду стягненнявласник або уповноважений ним орган повинен враховувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, і попередню роботу працівника.

Отже,при розглядісправ пронакладення дисциплінарнихстягнень запорушення трудовоїдисципліни необхідноз`ясовувати,у чомуконкретно проявилосяпорушення,чи додержанівласником абоуповноваженим ниморганом передбаченістаттями 147-149 КЗпП Україниправила і порядок застосування дисциплінарного стягнення, зокрема, чи враховані обставини, за яких вчинено проступок.

Для правомірногонакладення дисциплінарногостягнення роботодавцемнеобхідна наявністьсукупності такихумов:порушення маєстосуватися лишетих обов`язків,які єскладовими трудовоїфункції працівника чи випливають з правил внутрішнього трудового розпорядку. Невиконання чи неналежне виконання працівником трудових обов`язків має бути винним, скоєним без поважних причин умисно або з необережності.

У постановіВерховного СудуУкраїни від19жовтня 2016року усправі N 6-2801цс15 зроблено правовий висновок про те, що пояснення порушника трудової дисципліни є однією з важливих форм гарантії, наданих порушнику для захисту своїх законних прав та інтересів, направлених проти безпідставного застосування стягнення. Однак правова оцінка дисциплінарного проступку проводиться на підставі з`ясування усіх обставин його вчинення, у тому числі з урахуванням письмового пояснення працівника. Невиконання власником або уповноваженим ним органом обов`язку зажадати письмове пояснення від працівника та неодержання такого пояснення не є підставою для скасування дисциплінарного стягнення, якщо факт порушення трудової дисципліни підтверджений представленими суду доказами.

З огляду на те, що матеріалами справи підтверджено факт залишення позивачем робочого місця без поважних причин та за відсутності погодження такої дії з уповноваженими особами підприємства, що є порушенням трудової дисципліни, а також враховуючи відповідність оскаржуваного наказу приписам матеріального права та винесенням його з дотриманням строків встановлених ст.148 КЗпП, заявлені вимоги не підлягають задоволенню.

Також суд зазначає, що відповідно до наявних у справі доказів вбачається відсутність на підприємстві профспілкового комітету.

Твердження позивача щодо не вірної фіксації часу перебування на робочому місці спростовуються наданими відповідачем доказами.

Посилання позивача приводу поганого самопочуття, що унеможливлювало знаходження на робочому місці не підтверджено жодним доказом.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 76-81, 83, 258, 259, 265, 268, 272-273, 352-355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 доТовариства зобмеженою відповідальністю«Виробниче об`єднання«Оскар» провизнання протиправниминаказу прозастосування дисциплінарногостягнення- залишити без задоволення.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 273 ЦПК України та може бути оскаржено, шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Дніпровського апеляційного суду.

Суддя В.В. Куцевол

01 травня 2024 року

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118807415
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —932/496/24

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Куцевол В. В.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Куцевол В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні