Ухвала
від 25.04.2024 по справі 160/4595/24
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

25 квітня 2024 рокуСправа №160/4595/24

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді

Врони О. В. розглянувши у порядку письмового провадження питання щодо залучення співвідповідачів у справі №160/4595/24 за позовною заявою ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Центрального району Маріупольської міської ради про збільшення розміру відшкодування втраченого заробітку,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Дніпропетровського окружного адміністративного суду знаходиться справа №160/4595/24 за позовною заявою ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Центрального району Маріупольської міської ради про збільшення розміру відшкодування втраченого заробітку.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 28.02.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у адміністративній справі №160/4595/24 за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи (у письмовому провадженні).

Від Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради до суду надійшов лист, в якому повідомлено, що відповідно до рішення Маріупольської міської ради від 25.07.2017 №7/20-1724 «Про оптимізацію штатної чисельності виконавчих органів міської ради» вирішено, зокрема, припинити шляхом ліквідації з 01.01.2018 р. виконавчі органи міської ради, в тому числі, Управління соціального захисту населення Центрального району (підп. 8.1.4 п. 8.1. р. 8 рішення).

16.05.2017 року за реєстраційним номером 12741020000013522 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зареєстровано Департамент соціального захисту населення Маріупольської міської ради (код ЄДРПОУ 41336065).

Згідно частин 3, 4 ст.48 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

На підставі викладеного, для правильного і законного вирішення спору суд вважає за необхідне за своєю ініціативою залучити Департамент соціального захисту населення Маріупольської міської ради в якості відповідача-2 у справі.

Крім того, Департаментом соціального захисту населення Маріупольської міської ради зазначено, що у зв`язку з активними бойовими діями, які велися у місті Маріуполі з початком повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України, наказом Мінінтеграції від 25.04.2022 №75 Маріупольська міська територіальна громада віднесена до територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Відповідно до п. 2 ч. ІІ наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 №309 всю територію Маріупольського району віднесено до тимчасово окупованих російською федерацією територій України.

З 27 лютого 2022 року Департамент соціального захисту Маріупольської міської ради припинив виконання делегованої державою функції щодо підготовки виплатних документів та забезпечення фінансування виплат. Департамент було відключено від усіх державних сервісів та програм нарахування та виплати державних допомог. Доступу до фізичних носіїв інформації теж не має, оскільки будівлю Департаменту було знищено разом з сервісними приміщеннями та архівними даними. Діяльність Департаменту у частині виконання делегованих державою повноважень було призупинено.

У зв`язку із зазначеним нарахування та виплата державних допомог, пільг, житлових субсидій по Маріупольській міській територіальній громаді, починаючи з 1 березня 2022 року, здійснюється на центральному рівні відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 року №215 «Про особливості нарахування та виплати грошових допомог та житлових субсидій на період дії воєнного стану. Таким чином, Департамент не має доступу до серверів та не здійснює делеговані йому державою функції щодо нарахування та здійснення соціальних виплат.

Суд зазначає, що 07.03. 2022 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 07 березня 2022 року №215 «Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану», відповідно до пункту 1 якої установлено, що нарахування та виплата грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану на території адміністративно-територіальних одиниць, де структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад (далі - органи соціального захисту населення)/органи Пенсійного фонду України не мають можливості забезпечити підготовку виплатних документів та проведення фінансування, здійснюється з урахуванням таких особливостей:

1) виплату грошових допомог, пільг та житлових субсидій здійснює акціонерне товариство Державний ощадний банк України (далі - АТ Ощадбанк) шляхом перерахування коштів на банківський рахунок (за стандартом IBAN) в банку, в якому відкрито рахунок одержувача, або здійснення грошових переказів через міжнародну платіжну систему TRANSFER та акціонерне товариство комерційний банк ПриватБанк (далі - АТ КБ ПриватБанк);

2) фінансування виплат грошових допомог, пільг та житлових субсидій проводиться Міністерством соціальної політики на підставі наявних в базах даних державного підприємства Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики/Пенсійного фонду України даних щодо одержувачів грошових допомог, пільг та житлових субсидій.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 423 затверджено Положення про Міністерство соціальної політики України.

Пунктом 1 Положення визначено, що Міністерство соціальної політики України (Мінсоцполітики) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України і який забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері соціальної політики, загальнообов`язкового державного соціального та пенсійного страхування, соціального захисту населення, волонтерської діяльності, з питань сім`ї та дітей, оздоровлення та відпочинку дітей, усиновлення та захисту прав дітей, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, торгівлі людьми, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, надання соціальних послуг та проведення соціальної роботи, соціальної та професійної адаптації військовослужбовців, які звільняються, осіб, звільнених з військової служби, ветеранів праці, ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України в частині організації виплати їм до Дня Незалежності України разової грошової виплати, ветеранів військової служби, жертв нацистських переслідувань, дітей війни та жертв політичних репресій, пенсійного забезпечення та ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню, здійснення державного контролю за дотриманням вимог законодавства під час надання соціальної підтримки (державна допомога, пільги, житлові субсидії та інші виплати, що проводяться за рахунок державного бюджету, соціальні послуги) та за дотриманням прав дітей, а також забезпечує формування та реалізує державну політику щодо здійснення державного нагляду у сфері загальнообов`язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності в частині забезпечення відповідності законодавству рішень уповноваженого органу управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку (далі - уповноважений орган управління), державного регулювання та нагляду за дотриманням норм Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" щодо призначення (перерахунку) і виплати пенсій у солідарній системі, у сфері гуманітарної допомоги.

Основними завданнями Мінсоцполітики є забезпечення формування та реалізації державної політики, зокрема, у сфері соціального захисту населення, зокрема осіб з інвалідністю, ветеранів праці, жертв нацистських переслідувань, дітей війни та жертв політичних репресій, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; ветеранів військової служби в частині пенсійного забезпечення (підп. 1 п. 3 Положення).

Враховуючи зазначене суд дійшов висновку про залучення Міністерства соціальної політики до участі у справі в якості відповідача-3.

Частиною 6 ст.48 КАС України встановлено, що після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

На підставі викладеного, та керуючись статтями 48, 243, 248 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Залучити Департамент соціального захисту населення Маріупольської міської ради до участі у справі в якості відповідача-2.

Залучити Міністерство соціальної політики до участі у справі в якості відповідача-3.

Відповідачам 2 і 3 встановити п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії даної ухвали для подання до суду відзиву на позовну заяву разом з доказами в його обґрунтування.

Направити копію позовної заяви з додатками і ухвалу суду до Міністерства соціальної політики.

Роз`яснити відповідачам 2 і 3 що вони мають права і обов`язки, визначені статтями 44, 45, 47, 51, 60, 77, 131, 198, 205 КАС України.

Роз`яснити відповідачам 2 і 3 по справі, що вони мають право подати відзив на позовну заяву, дотримуючись, вимог ст.162 КАС України.

Витребувати у Міністерства соціальної політики:

- обґрунтовану інформацію стосовно виконання Департаментом соціального захисту населення Маріупольської міської ради повноважень з питань відшкодування втраченого заробітку з 01.01.2024 року;

- обґрунтовану інформацію з посиланням на відповідні докази стосовно органу, якому делеговано функції Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради з питань відшкодування втраченого заробітку ( у разі такого делегування).

Розпочати спочатку розгляд адміністративної справи №160/4595/24

Витребувану інформацію надати разом з відзивом на позовну заяву.

Роз`яснити відповідачу-3, що у разі неможливості подання витребуваних доказів, або неможливості подати такі докази у встановлені строки, він зобов`язаний повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені ст. 149 КАС України.

Ухвала набирає законної сили відповідно до статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя О.В. Врона

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118821583
СудочинствоАдміністративне
Сутьзбільшення розміру відшкодування втраченого заробітку

Судовий реєстр по справі —160/4595/24

Ухвала від 03.05.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

Ухвала від 25.04.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

Ухвала від 28.02.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні