Ухвала
від 30.04.2024 по справі 176/306/24
П'ЯТИХАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 176/306/24

Провадження №2-во/190/7/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 квітня 2024 року м.П`ятихатки

П`ятихатський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючої судді Кудрявцевої Ю.В.

присяжних: Корженевської О.Р.

Євтушенко М.О.

за участю секретаря Пронської Т.В.

розглянувши заяву ОСОБА_1 про виправлення описки в рішенні суду, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про виправлення описки у рішенні суду від 23.04.2024 року по справі №176/306/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , орган опіки та піклування виконавчого комітету Жовтоводської міської ради Дніпропетровської області, Жовтоводський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), про усиновлення, а саме в третьому абзаці резолютивної частини рішення П`ятихатського районного суду Дніпропетровської області зазначено про зміну прізвища дитини « ОСОБА_3 » на « ОСОБА_4 », при цьому в прохальній частині позовної заяви заявник прохав суд прізвище дитини залишити без змін.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява про виправлення описки не підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст.269 ЦПК України суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки.

Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що поставляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень.

Описки - це помилки, зумовлені неправильним написанням слів. Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер. До таких належить написання прізвищ та імен, адрес, найменувань спірного майна, зазначення дат та строків.

Виходячи з правової позиції Верховного Суду України, суд може виправити лише ті описки або арифметичні помилки, яких він сам припустився.

Судом встановлено, що заявник дійсно в прохальній частині заяви просив прізвище дитини залишити без змін, однак судом під час ухвалення рішення враховано вимоги до виконання рішення суду та дотримання чинного законодавства.

За загальним правилом, у результаті усиновлення за дитиною зберігається її ім`я, по батькові та прізвище. Зміни, які щодо цього можуть відбутися, носять імперативний (за вказівкою закону) чи диспозитивний (за заявоюусиновлювача) характер.

Відповідно до вимог ст.231 Сімейного кодексу України у випадку ж, якщо усиновлювач записується батьком (матір`ю) дитини, фактично виникає інший вид усиновлення, хоча на перший погляд провадиться лише процедура зміни прізвища та по батькові усиновлюваного. Відмінність від вищезазначеного усиновлення очевидна: на прохання усиновлювача (усиновлювачів) дитині присвоюється його (їхнє) прізвище і встановлюється по батькові. Цим юридично і фактично по-іншому визначається подальше життя дитини, документально припиняється зв`язок з колишніми батьками та родичами, що означає входження усиновленого в родинний союз усиновлювача.

Прізвище усиновленої дитини може бути змінене у випадку одночасного усиновлення дитини жінкою та чоловіком (подружжям) Звідси за правилами ст.145 СК України прізвище дитини визначається за прізвищем батьків. Закон встановлює обов`язкову вимогу щодо зміни прізвища та по батькові дитини у випадку, коли усиновлювачем виступає подружжя і якщо вони записуються батьками дитини ст.229 СК України.

Враховуючи викладене, правові підстави для виправлення описки в судовому рішенні відсутні.

Відповідно до вищенаведеного суд приходить до висновку, про відмову у задоволенні заяви про виправлення описки у вказаному рішенні.

На підставі вищевикладеного і керуючись ст.ст.260,269,353 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяви ОСОБА_1 про виправлення описки в рішенні суду від 23.04.2024 року по справі №176/306/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , орган опіки та піклування виконавчого комітету Жовтоводської міської ради Дніпропетровської області, Жовтоводський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), про усиновлення, - відмовити.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Суддя: Ю.В.Кудрявцева

Присяжні: О.Р. Корженевська

М.О. Євтушенко

СудП'ятихатський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118827615
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про виправлення помилки у судовому рішенні

Судовий реєстр по справі —176/306/24

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Крамар О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні