Рішення
від 02.05.2024 по справі 588/392/24
ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 588/392/24

Провадження № 2/588/157/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 травня 2024 року м. Тростянець

Тростянецький районний суд Сумської області у складі: головуючого судді ОгієнкаО.О., за участю: секретаря судових засідань Лободи Т.С., представника позивачки ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні, у порядку загального позовного провадження, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до Тростянецької міської ради Сумської області про визнання права на завершення приватизації земельної ділянки в порядку спадкування за законом,

У С Т А Н О В И В:

Представник позивачки адвокат Сумцов Є.С. у березні 2024 року звернувся до суду із указаним позовом в інтересах ОСОБА_2 , мотивуючи вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивачки ОСОБА_3 , після смерті якої відкрилася спадщина на все належне їй майно, у тому числі на земельну ділянку, що розташована у садівничому кооперативі «Пролісок» у м. Тростянець Охтирського району Сумської області.

Позивачка прийняла спадщину після смерті матері та 18.03.2023 отримала свідоцтва про право на спадщину за законом на 1/2 частину житлового будинку, 1/2 частину земельної ділянки площею 0,1000 га з кадастровим номером 5925010100:00:017:0053, 1/2 частину земельної ділянки 0,1731 га з кадастровим номером 5925010100:00:017:0371, що розташовані по АДРЕСА_1 . Разом з тим, нотаріус відмовив позивачці у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку у садівничому кооперативі «Пролісок» у м. Тростянець Охтирського району Сумської області у зв`язку з відсутністю витягу з Державного земельного кадастру.

Також представник позивача зазначив, що вказана земельна ділянка була передана у приватну власність ОСОБА_3 , на підставі рішення виконавчого комітету Зарічненської сільської Ради народних депутатів Тростянецького району Сумської області від 08.06.1994 за №15. За життя, мати позивачки, не встигла завершити приватизацію даної земельної ділянки.

З огляду на викладене, щоб завершити процедуру приватизації земельної ділянки та отримати на своє ім`я правовстановлюючий документ на земельну ділянку позивачка вимушена звернутися до суду.

Посилаючись на вказані обставини, представник позивачки просить суд визнати за ОСОБА_2 право на завершення приватизації та отримання на своє ім`я правовстановлюючого документа на земельну ділянку загальною площею 0,10 га, що розташована за адресою: садівничий кооператив «Пролісок», м.Тростянець, Охтирський район, Сумська область, яка передана у приватну власність рішенням виконавчого комітету Зарічненської сільської Ради народних депутатів Тростянецького району від 08.06.1994 за № 15, у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Тростянець Охтирського району Сумської області.

Ухвалою суду від 04.03.2024 було відкрито провадження за правилами загального позовного провадження та призначено справу до підготовчого судового засідання.

Ухвалою суду від 04.04.2024 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду. Також було витребувано з Першої охтирської державної нотаріальної контори інформаційну довідку із Спадкового реєстру про заведену спадкову справу після смерті ОСОБА_3 та про осіб, які прийняли спадщину, а також наявність заповіту померлої.

У судовому засіданні представник позивачки заявлений позов підтримав повністю з підстав указаних у позовній заяві, просив позов задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з`явилася та подала заяву в якій просить суд справу розглядати без її участі, щодо вирішення спору покладається на розсуд суду.

Заслухавши пояснення представника позивачки, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що між сторонами мають місце цивільні правовідносини, пов`язані із спадковими спорами, позов обґрунтований і підлягає задоволенню, виходячи із наступного.

Судом установлено, що позивачка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є донькою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Тростянець Охтирського району Сумської області (а.с. 4, 20, 21).

Після смерті матері позивачка спадщину прийняла та 18.03.2023 отримала свідоцтва про право на спадщину за законом на 1/2 частину житлового будинку, 1/2 частину земельної ділянки площею 0,1000 га з кадастровим номером 5925010100:00:017:0053, 1/2 частину земельної ділянки 0,1731 га з кадастровим номером 5925010100:00:017:0371, що розташовані по АДРЕСА_1 , а також зареєструвала своє право власності на успадковане майно (а.с.7-15).

Відповідно до повідомлення та Інформаційних довідок зі Спадкового реєстру за №76575364, № 76575347 від 11.04.2024, наданих завідуючою Першої охтирської державної нотаріальної контори ОСОБА_4 , після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі заяви ОСОБА_2 про прийняття спадщини була заведена спадкова справа за № 160/2023. Заповіт від імені ОСОБА_3 не посвідчувався (а.с. 37-40).

Отже, позивачка прийняла спадщину після смерті матері за законом, а інших спадкоємців, крім позивачки, які б прийняли спадщину після її смерті судом не встановлено.

Постановою державного нотаріуса Першої охтирської державної нотаріальної контори Богдан К.М. від 18.08.2023 ОСОБА_2 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_3 на земельну ділянку, яка розташована у садівничому кооперативі «Пролісок» у м. Тростянець Охтирського району Сумської області, у зв`язкуз відсутністюправовстановлюючих документівна спадковемайно,зокрема витягуз Державногоземельного кадастру (а.с. 6).

Відповідно до роз`яснень, які містяться в абзаці 3 пункту 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Ураховуючи, що державним нотаріусом, відповідно до статті 49 Закону України «Про нотаріат» було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, позивачка обґрунтовано звернулася до суду.

Відповідно до частини 1 статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Згідно із частиною 1 статті 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (частина 1 статті 1218 ЦК України).

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкт нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку, є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Як вбачається з рішення виконавчого комітетуЗарічненської сільськоїРади народнихдепутатів Тростянецькогорайону Сумськоїобласті від08.06.1994за №15 та додатку до нього у приватну власність робітників та службовців підприємств та організацій об`єднаних у садівничий кооператив «Пролісок» були передані земельні ділянки, зокрема ОСОБА_3 була передана земельна ділянка площею 0,10 га (а.с. 16-18).

Відповідно до повідомлення наданого Управлінням надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Сумській області від 01.03.2024 за № 574/15-24 на земельну ділянку, яка розташована за адресою: садівничий кооператив «Пролісок», м.Тростянець, Охтирський район, Сумська область, на ім`я ОСОБА_3 , державних актів до архіву відділу не надходило (а.с. 19).

Згідно п. «г» ч. 1 ст. 81 Земельного кодексу України громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Відповідно до частини 3 статті 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяження» речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 01 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов: 1)реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення; 2) на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов`язкової реєстрації.

Згідно з частиною 1 статті 126 Земельного кодексу України в редакції, яка діяла до 01 січня 2013 року, документом, що посвідчує право власності на земельну ділянку, є державний акт на право власності.

Земельний кодекс України у редакції чинній до 01 січня 2013 року, установлював, що набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності наступних юридичних фактів у їх сукупності: ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю; виготовлення технічної документації на земельні ділянки; визначення меж земельної ділянки в натурі; погодження меж земельної ділянки із власниками чи користувачами суміжних земельних ділянок; одержання у встановленому порядку державного акта на землю; державна реєстрація права власності на земельну ділянку. Якщо зазначені вимоги спадкодавцем не дотримано-право власності на конкретні земельні ділянки не виникає та не переходить до спадкоємців у порядку спадкування, за винятком установлених випадків, на які поширюється дія пункту 1 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України.

Якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі статтею 125 ЗК України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

Якщо видача державного акта про право власності на землю здійснюється на підставі рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийнятого органами місцевого самоврядування, до спадкоємців переходить право отримати державний акт про право власності на земельну ділянку.

Зазначений висновок міститься в постанові Великої Палати Верховного Суду від 20 березня 2019 року у справі № 14-652цс18.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що ОСОБА_2 , прийнявши спадщину після смерті матері ОСОБА_3 , набула право на спадкування усіх її прав та обов`язків, що належали останній, включно із правом на завершення приватизації земельної ділянки, розташованої у садівничому кооперативі«Пролісок»,однак черезвідсутність правовстановлюючого документа позивачка, згідно із положеннями статті 67 Закону України «Про нотаріат», не одержала у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину, тому захищаючи охоронювані законом права позивачки, таке право у порядку спадкування за законом слід визнати за нею рішенням суду.

Керуючись вимогами статей 13, 81, 141, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 вінтересах ОСОБА_2 до Тростянецькоїміської радиСумської областіпро визнанняправа назавершення приватизаціїземельної ділянкив порядкуспадкування зазаконом - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_2 право на завершення приватизації та отримання на своє ім`я правовстановлюючого документа на земельну ділянку загальною площею 0,10 га, що розташована за адресою: садівничий кооператив «Пролісок», м.Тростянець, Охтирський район, Сумська область, яка передана у приватну власність ОСОБА_3 рішенням виконавчого комітету Зарічненської сільської Ради народних депутатів Тростянецького району від 08.06.1994 за № 15, у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Тростянець Охтирського району Сумської області.

Рішення може бути оскаржене до Сумського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони:

позивачка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована адреса місця проживання: АДРЕСА_2 , паспорт громадянина України № НОМЕР_1 виданий 01.09.2017 органом 5927, РНОКПП НОМЕР_2 ;

відповідач - Тростянецька міська рада Сумської області, адреса місцезнаходження: вул.Миру, 6, м.Тростянець, Сумська область, 42600, ЄДРПОУ 24006361.

Повне рішення суду складено 06.05.2024.

Суддя О. О. Огієнко

Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118840171
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —588/392/24

Рішення від 02.05.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Огієнко О. О.

Рішення від 02.05.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Огієнко О. О.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Огієнко О. О.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Огієнко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні