Ухвала
від 07.05.2024 по справі 748/1227/24
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2-о/748/53/24

Єдиний унікальний № 748/1227/24

У Х В А Л А

07 травня 2024 рокум. Чернігів

Чернігівський районний суд Чернігівської області

у складі:

головуючого судді Меженнікової С.П.,

присяжних: Іванова С.В., Калюжної Н.М.,

при секретарі Орішко К.В.,

з участю заявника ОСОБА_1 , його представника - адвоката Могілевець О.С.,

розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Іванівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою в якій просить: визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною; встановити над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителькою АДРЕСА_1 опіку та призначити його опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заяви зазначив, що ОСОБА_2 є його рідною тіткою, страждає на психічне захворювання на протязі тривалого проміжку часу неодноразово в зв`язку з цим перебувала на стаціонарному лікуванні, постійно приймає відповідні препарати. Протягом останніх років її загальний та психічний стан значно погіршився. Вона втратила здатність до контролю над своєю поведінкою, не може повною мірою усвідомлювати свою дії та керувати ними, потребує постійного стороннього догляду та контролю, встановлення опіки над нею. ОСОБА_2 проживає разом з його бабусею, ОСОБА_3 , у с. Анисів. Його бабуся ОСОБА_2 через похилий вік та стан здоров`я не може виконувати обов`язки опікуна. Мати заявника та рідна сестра ОСОБА_2 - ОСОБА_4 , являється інвалідом 3 групи, перебуває на постійному амбулаторному лікуванні, та також не може взяти на себе виконувати обов`язки опікуна над ОСОБА_2 . За таких обставин він вимушений звернутися до суду з даною заявою.

Ухвалою суду від 15.03.2024 відкрито провадження у справі.

Судом поставилось на обговорення питання щодо залишення заяви без розгляду, оскільки заяву подано особою, яка не має цивільної процесуальної дієздатності.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 та його представник - адвокат Могілевець О.С. заперечили щодо залишення заяви без розгляду, посилаючись на ст.63 ЦК України, де передбачено, що опікуном може бути особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах з підопічним.

Представник ОСОБА_2 - адвокат Костюченко П.Ю. в судове засідання не з"явився, надав заяву про відкладенння розгляду справи, в зв"язку із зайнястю в іншому судовому процесі. Однак доказів на підтвердження поважності причини неявки не надав, тому суд вважає можливим розглянути поставлене вище судом питання без його участі.

Органом опіки та піклування Іванівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області в судове засідання явку свого представника не забезпечено, подано клопотання про розгляд даної справи без участі їх представника.

Вислухавши в судовому засіданні думку учасників справи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Порядок звернення до суду з позовною заявою урегульований ЦПК України. Подання заяви має відбуватись з дотриманням певних умов, зокрема, щодо юрисдикції.

Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить із того, що положення пункту 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право подати до суду будь-який позов, що стосується його цивільних прав і обов`язків. Проте право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави. Разом з тим такі обмеження не повинні впливати на доступ до суду чи ускладнювати цей доступ таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди суті цього права, та мають переслідувати законну мету.

Відповідно до п.1 ч.2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження, зокрема, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Частиною 3 ст. 296 ЦПК України передбачено, що заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Чинний Цивільно-процесуальний кодекс України не наводить перелік осіб, які відноситься до членів сім`ї, близьких родичів сторони у справі.

Одночасно, відповідно до ч.1 ст.71 ЦПК України фізична особа не має права відмовитися давати показання, крім показань щодо себе, членів сім`ї чи близьких родичів (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, над якою встановлено опіку чи піклування, член сім`ї або близький родич цих осіб), які можуть тягнути юридичну відповідальність для нього або таких членів сім`ї чи близьких родичів.

Також, перелік осіб, які відносяться до членів сім`ї та близьких родичів наведено в інших нормативно-правових актах.

Так, статтею 3 Сімейного кодексу України встановлено, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

З цього законодавчо сформульованого поняття сім`ї випливає, що ознаками сім`ї є, зокрема, спільне проживання, спільний побут та ведення спільного господарства.

Відповідно до ч.ч.1,3 ст.2 СК України регулює сімейні особисті немайнові та майнові відносини між подружжям, між батьками та дітьми, усиновлювачами та усиновленими, між матір`ю та батьком дитини щодо її виховання, розвитку та утримання.

Згідно ч. 2 ст. 64 Житлового кодексу України до членів сім`ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім`ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.

Кримінально-процесуальний кодекс України у п.1 ч.1 ст.3 визначає поняття близькі родичі та члени сім`ї - чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням, а також особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом і мають взаємні права та обов`язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

Як вбачається з матеріалів справи, заявник ОСОБА_1 є племінником ОСОБА_2 , яку він просить визнати недієздатною, спільно з нею не проживає, спільне господарство не веде.

Таким чином, в порушення приписів частини 3 ст. 296 ЦПК України, суд приходить до висновку, що заяву подано особою, яка не є членом сім`ї або близьким родичем особи, щодо якої порушується питання про визнання її недієздатною, тобто не належить до кола осіб, визначених ч.3 ст.296 ЦПК України, які мають право звертатися до суду із заявою про визнання особи недієздатною.

Частина 4 статті 63 ЦК України, на яку посилається представник заявника, на думку суду не підлягає застосування, оскільки визначає перелік осіб, які можуть бути призначенні опікуном або піклувальником. Однак, хто може звернутися із заявою про визнання особи недієздатною визначено чітко у ч.3 ст.296 ЦПК, яка і підлягає застосуванню.

Щодо вимог заявника про встановлення опіки та призначення опікуна, то положеннями статті 300 ЦПК України визначено вичерпний перелік осіб, які можуть бути заявниками за вимогами про призначення опікуна, а саме: орган опіки та піклування. Отже, в даному випадку у заявника також відсутнє право на звернення до суду із заявою про призначення його опікуном.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 257 ЦПК України суд постановляє ухвалу про залишення заяви без розгляду, якщо позов подано особою, яка не має цивільної процесуальної дієздатності.

Враховуючи вищевикладене, подана заява підлягає залишенню без розгляду на підставі п. 1 ч. 1 ст. 257 ЦПК України.

Керуючись ст.263, 257 ЦПК України, суд,

п о с т а н о в и в :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Іванівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,- залишити без розгляду.

Ухвала суду може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Чернігівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: С.П. Меженнікова

Присяжні : С.В. Іванов

Н.М. Калюжна

СудЧернігівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118850258
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —748/1227/24

Ухвала від 24.05.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Меженнікова С. П.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Меженнікова С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні