Рішення
від 07.05.2024 по справі 233/1391/24
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 233/1391/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ЗАОЧНЕ

07 травня 2024 року Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у складі: головуючої - судді Наумик О. О., за участі секретаря судового засідання Мішиної А. А., розглянувши цивільну справу №233/1391/24 за позовом ОСОБА_1 (представник ОСОБА_2 ) до Костянтинівської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області «про визначення додаткового строку для прийняття спадщини»,

У С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якого діє адвокат Байгуш О. Ю., звернувся до Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області з позовом до Костянтинівської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області, в якому просить визнати причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними та визначити ОСОБА_1 додатковий строк у 4 місяці, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилася ІНФОРМАЦІЯ_1 після смерті ОСОБА_3 , пославшись на таке:

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_1 ОСОБА_3 , яка була зареєстрована та мешкала за адресою: АДРЕСА_1 , після смерті якої відкрилася спадщина на все її майно, у тому числі на квартиру за зазначеною адресою.

За життя, а саме 14.02.2022 ОСОБА_3 був складений заповіт, згідно з яким на випадок своєї смерті вона заповіла все своє майно зокрема і Позивачеві ОСОБА_1 .

Відповідно до ч.1 ст.1223 ЦК України, Позивач є спадкоємцем за заповітом, а також, відповідно до ст.1261 ЦК України, він має право на спадкування за законом в першу чергу як син померлої ОСОБА_3 .

З метою отримання спадщини Позивач звернувся до приватного нотаріуса Краматорського районного нотаріального округу Донецької області Панасенко І. П. з відповідною заявою, на яку 06.03.2024 отримав лист про те, що ним пропущено строк на подачу заяви про прийняття спадщини, а тому для вирішення цього питання йому було рекомендовано звернутися до суду з відповідною позовною заявою.

Позивач не звернувся у строк, передбачений ст.ст.1269,1270,1272 ЦК України до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, як за заповітом, так і за законом, з таких підстав.

Що стосується заповіту, складеного 14.02.2022 ОСОБА_3 , посвідченого державним нотаріусом Костянтинівської державної нотаріальної контори Волобуєвим О. В., зареєстрованого в реєстрі за № 3-31, то відповідно до ст.1255 ЦК України, нотаріус, інша посадова, службова особа, яка посвідчує заповіт, свідки, а також фізична особа, яка підписує заповіт замість заповідача, не мають права до відкриття спадщини розголошувати відомості щодо факту складення заповіту, його змісту, скасування або зміни заповіту.

Відповідно до ст.63 Закону України «Про нотаріат», нотаріус або в сільських населених пунктах - посадова особа органу місцевого самоврядування, уповноважена на вчинення нотаріальних дій, отримавши від спадкоємців повідомлення про відкриття спадщини, зобов`язана повідомити про це тих спадкоємців, місце проживання або роботи яких відоме. Нотаріус або посадова особа органу місцевого самоврядування, уповноважена на вчинення нотаріальних дій, також може зробити виклик спадкоємців шляхом публічного оголошення або повідомлення у пресі.

Однак, після смерті ОСОБА_3 ніхто з питання прийняття спадщини до нотаріальної контори не звертався, спадкова справа не заводилася, а відповідно Позивачу не надсилалася, та не розміщувалася в пресі інформація про наявність заповіту на його користь. Тим більше, про існування вищевказаного заповіту Позивачу стало відомо нещодавно, коли він, перебираючи документи за останнім місцем проживанням померлої за адресою: АДРЕСА_1 , знайшов вищевказаний заповіт.

У зв`язку із воєнною агресією російської федерації проти України, згідно з Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 «Про введення воєнного стану в Україні» було запроваджено воєнний стан в Україні, неодноразово продовжений Указами Президента України, востаннє - від 05.02.2024 №49/2024, який до теперішнього часу не закінчився.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 №309 (із змінами і доповненнями) затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, до якого також увійшла Костянтинівська міська територіальна громада, яка з 24.02.2022 по 31.12.2022 відносилася до території можливих бойових дій, а з 01.01.2023 віднесена до території активних бойових дій.

Так, починаючи з моменту вторгнення, озброєні сили російської федерації вели активні бойові дії по всій території Донецької області, а тому будь-які органи державної влади тривалий час не працювали, зокрема на території міста Костянтинівки, де мешкав Позивач, робота як державних, так і приватних нотаріальних контор була призупинена, державні реєстри були відключені, приміське та міжміське автотранспортне сполучення також не працювало, що є фактичним, беззаперечним і достовірно існуючим загальновідомим фактом.

Крім того, Позивач є діючим працівником департаменту поліції особливого призначення «ОШБ НПУ «ЛЮТЬ», а тому з початку введення воєнного стану брав і бере участь у відсічі ворога безпосередньо на лінії фронту. Лише нещодавно Позивач зміг приїхати за місцем свого проживання до м. Костянтинівки, де одразу звернувся до нотаріуса з відповідною заявою про прийняття спадщини.

Таким чином, існували об`єктивні, непереборні, істотні труднощі, які перешкоджали Позивачу вчасно, в установлений законодавством України строк, звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 .

Ухвалою судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 07.03.2024 відкрите провадження по справі за правилами загального позовного провадження, цивільну справу призначено до розгляду у підготовчому засіданні (а.с.23-24).

Ухвалою Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 05.04.2024 підготовче провадження у справі закрите, справу призначено до судового розгляду по суті в судовому засіданні (а.с.38-39).

Позивачка та її представник ОСОБА_2 , повідомлені про розгляд справи належним чином, надали суду заяву про розгляд справи у відсутність сторони позивача з посиланням на підтримання позову (а.с.46).

Відповідач Костянтинівська міська військова адміністрація Краматорського району Донецької області, належним чином повідомлений про розгляд справи (а.с.40,44), участь представника у розгляді справи не забезпечив, відзив на позов не подав.

З`ясувавши всі обставини справи та перевіривши їх доказами, суд дістає таких висновків.

30 вересня 2022 року у місті Костянтинівці Краматорського району Донецької області у віці 64 роки померла ОСОБА_3 (копія свідоцтва про смерть, серії НОМЕР_1 , видана Покровським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Покровському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), актовий запис №1890 від 07 жовтня 2022 року на а.с.20).

Як визначеностаттею 1220ЦК України,спадщина відкриваєтьсявнаслідок смертіособи абооголошення їїпомерлою (ч.1). Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46цього Кодексу) (ч.2).

За положеннями статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина на все її майно, у тому числі на квартиру АДРЕСА_2 , право власності на яку підтверджується свідоцтвом про право власності на нерухоме майно, виданим виконавчим комітетом Костянтинівської міської ради 25.12.2003 на підставі рішення від 17.12.2003 №664, зареєстровано в електронному Реєстрі прав власності на нерухоме майно 12.01.2004 (а.с.17).

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець м. Костянтинівки Донецької області (копія паспорту ID № НОМЕР_2 на а.с.13), є сином ОСОБА_3 , що підтверджено копією свідоцтва про народження, серії НОМЕР_3 (на а.с.16).

За життя ОСОБА_3 був складений нотаріально посвідчений 14 лютого 2022 року заповіт, згідно з яким на випадок своєї смерті вона заповіла все своє майно, з чого б воно не складалося та де би воно не знаходилося, а також все, на що вона має право за законом, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_1 у рівних частках кожному, що підтверджено копією цього заповіту (а.с.8), а також Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори № 76497245 від 05.04.2024 (а.с.36-37).

Відповідно до ч.2 ст.1235 ЦК України позивач є спадкоємцем за заповітом.

За положеннями статті 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її (ч.1). Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогостаттею 1270цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї (ч.3).

Відповідно до ч.1 ст.1270ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

На день смерті ОСОБА_3 ніхто, крім неї не був зареєстрований та не проживав по АДРЕСА_1 , що підтверджується Довідкою (витягом з домової книги про склад родини та реєстрації) № 21 від 06.03.2024 (а.с.10).

Таким чином, позивач мав прийняти спадщину у законодавчо визначений спосіб шляхом звернення з відповідною заявою про прийняття спадщини до нотаріуса у строк до 30.03.2023.

У законодавчо визначений строк позивач до нотаріуса із такою заявою не звернувся.

Згідно з Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) за № 76497245 від 05.042024 (зворот а.с.37), інформація щодо спадкової справи до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 в Реєстрі відсутня.

Обставину пропущення позивачем законодавчо встановленого строку на звернення до нотаріальної контори з приводу прийняття спадщини доводить також лист приватного нотаріуса Краматорського районного нотаріального округу Панасенко І. П. від 06.03.2024 за № 52/01-16 із повідомленням позивачу про неможливість згідно зі ст.ст.1269, 1270, 1272 ЦК України прийняття заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , та із роз`ясненням позивачу порядку визначення додаткового строку для прийняття спадщини (копія листа на а.с.15).

За приписами ч.3 ст.1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

При вирішенні питання поважності причини пропуску позивачем строку для прийняття спадщини, суд виходив з такого:

24.02.2022 російська федерація здійснила широкомасштабне збройне вторгнення на територію України.

У зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до п.20 ч.1 ст.106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Указу Президента України«Про введення воєнного стану в Україні» від24.02.2022 р. №64/2022 в Україні із 05 години 30 хвилин 24.02.2022 строком введено воєнний стан, який неодноразово продовжувався Указами Президента України, востаннє - від 05.02.2024 №49/2024 (строк дії воєнного стану в Україні продовжено до 14.05.2024).

28.02.2022 Кабінетом Міністрів України була прийнята постанова № 164 «Деякі питаннянотаріату вумовах воєнногостану»,яку постановоюКМ №209від 06.03.2022було доповненопунктом 3,згідно зяким установлено,що начас діївоєнного стануперебіг строкудля прийняттяспадщини зупиняється.

Цей пункт неодноразово піддавався редагуванню (остання редакція: «Установити, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини») і був виключений на підставі Постанови КМ № 469 від 09.05.2023.

Місцем постійного проживання позивача за реєстрацією є м. Костянтинівка Краматорського району Донецької області (а.с.11-12).

Територія Костянтинівської міської територіальної громади Донецької області - місце постійного проживання відповідача «Переліком територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією», затвердженим Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309, з 24.02.2022 до 31.12.2022 віднесена до територій можливих бойових дій, з 01.01.2023 по 21.06.2023 до території активних бойових дій, з 21.06.2023 до території активних бойових дій, на якій функціонують державні електронні інформаційні ресурси.

З початку повномасштабного вторгнення місто піддається постійним артобстрілам і авіанальотам ворога, певний час робота як державних нотаріальних контор міста, так і приватних нотаріусів міста була фактично зупинена, міжміське автосполучення було вкрай утруднено, що є загальновідомим фактом.

Приймаючи до уваги зазначені обставини, а також ту обставину, що ОСОБА_1 з 05.04.2023 проходить службу в Національній поліції України у складі взводу зв`язку полку управління поліції особливого призначення №3 Департаменту поліції особливого призначення «Об`єднана штурмова бригада Національної поліції України «Лють», в період часу з 14.07.2023 по 30.11.2023, з 01.12.2023 по 29.12.2023, з 19.01.2024 по теперішній час перебував у відрядженні щодо забезпечення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України (довідки від 07.03.2024 №№ 3291//59/14-2024, 3298/59/14-2024 на звороті а.с.31, а.с.32), зазначені вище обставини суд визнає об`єктивними, непереборними та істотними труднощами, а тому, вважає, наявні підстави для визначення позивачу додаткового строку для подання ним заяви про прийняття спадщини протягом 4-х місяців, достатнім для цього.

За наведених обставин і відповідних ним підстав позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 259, 263-265, 280-282 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов

ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_3 ; РНОКПП НОМЕР_4 ),

представник позивача адвокат Байгуш Олексій Юрійович (адреса: 85110, Донецька область, Краматорський район, м. Костянтинівка, пр-т Ломоносова 103/20; РНОКПП НОМЕР_5 ), - до

Костянтинівської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області (адреса: 85114, Донецька область, Краматорський район, м. Костянтинівка, вул. Олекси Тихого,260; ЄДРПОУ 44887499)

«про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини» задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строку чотиримісяці здня набраннярішенням законноїсили для подання ним заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заочне рішення суду може бути переглянуто Костянтинівським міськрайонним судом Донецької області за письмовою заявою відповідача, яка може бути ним подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя:

СудКостянтинівський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118853603
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —233/1391/24

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Наумик О. О.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Наумик О. О.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Наумик О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні