Рішення
від 16.02.2024 по справі 945/2327/23
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Справа № 945/2327/23

Провадження № 2/945/25/24

РІШЕННЯ

Іменем України

16 лютого 2024 року

Миколаївський районний суд Миколаївської області, в складі головуючого судді Шаронової Н.О., за участю секретаря судового засідання Карабут В.В., розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Миколаєві цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Миколаївська міська рада, про встановлення факту родинних відносин, -

встановив:

09 жовтня 2023 року ОСОБА_1 (далі - заявник) звернулася до Миколаївського районного суду Миколаївської області з заявою про встановлення факту родинних відносин ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 . Заінтересованою особою у заяві заявник зазначав Нечаянську сільську територіальну громаду Миколаївського району Миколаївської області.

Обґрунтовуючи заявлені вимоги, заявник ОСОБА_1 посилалася на те, що ІНФОРМАЦІЯ_4 померла ОСОБА_3 .

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, яка складається з квартири АДРЕСА_1 .

Спадкодавцем ОСОБА_3 за життя заповіту складено не було.

16 листопада 2021 року, у встановлений законом строк у шість місяців для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини, ОСОБА_2 звернулася до Другої миколаївської державної нотаріальної контори Миколаївської області з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

При цьому, оформити своє спадкове право після смерті ОСОБА_3 ОСОБА_2 не встигла, оскільки померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заявник ОСОБА_1 вказувала на те, що за житя ОСОБА_2 складено заповіт, яким вона заповідала ОСОБА_1 належну ОСОБА_2 квартиру та/або усю належну їй частку квартири АДРЕСА_1 , а також грошові кошти, які знаходяться на зберіганні в Акціонерному Товаристві "Державний ощадний банк України".

13 липня 2022 року заявник ОСОБА_1 звернулася до Другої миколаївської державної нотаріальної контори Миколаївської області з заявою про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , при цьому постановою нотаріуса Другої миколаївської державної нотаріальної контори Миколаївської області від 29 серпня 2023 року про відмову у вчиненні нотаріальної дії їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на майно, яке належало померлій ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , спадкоємцем за законом після смерті якої була її рідна сестра ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка спадщину прийняла, при цьому не оформила своїх спадкових прав, у зв`язку з тим, що не встановлено факту родинних відносин між спадкодавцями, а саме - не встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 є рідною сестрою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

У зв`язку з викладеним вище, з метою оформлення свого спадкового права, заявник ОСОБА_1 просила суд встановити факт, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 є рідною сестрою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою Миколаївського районного суду Миколаївської області від 16 жовтня 2023 року заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - Нечаянська сільська територіальна громада Миколаївського району Миколаївської області, про встановлення факту родиних відносин, залишено без руху та надано заявнику десятидений строк для усунення недоліків, який рахується з дня вручення заявнику копії ухвали про залишення заяви без руху.

17 листопада 2023 року, на виконання ухвали суду від 16 жовтня 2023 року про залишення заяви без руху, на адресу Миколаївського районного суду Миколаївської області від заявника надійшов новий текст заяви. Заінтересованою особою у новому тексті заяви заявник зазначив Миколаївську міську раду.

Ухвалою Миколаївського районного суду Миколаївської області від 23 листопада 2023 року постановлено відкрити провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Миколаївська міська рада, про встановлення факту родинних відносин, і призначити справу до судового розгляду.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 не з`явилася, при цьому її представник ОСОБА_4 у судовому засіданні підтримав заявлені вимоги та просив задовольнити їх у повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Миколаївської міської ради у судове засідання не з`явився.

Суд заслухав у судовому засіданні пояснення ОСОБА_4 - представника заявника ОСОБА_1 , покази свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , вивчив матеріали справи, і дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Згідно з положеннями п. 1) ч. 1 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Згідно з копією Запису акта про народження № 46, яка додана заявником до заяви ОСОБА_7 народилася ІНФОРМАЦІЯ_5 . У вказаному вище Записі про народження, у тому числі, значаться прізвища, імена та по батькові батька та матері, зокрема прізвище, ім`я та по батькові батька - " ОСОБА_8 ", прізвище, ім`я та по батькові матері, - " ОСОБА_9 " (а. с. 4).

Відповідно до копії повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб № 00041170534 від 29 серпня 2023 року, доданої заявником до заяви, 05 листопада 1960 року ОСОБА_7 , у віці 21 року, змінила прізвище ОСОБА_7 на ОСОБА_7 , укладаючи шлюб із ОСОБА_12 (а. с. 45)

ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померла у віці 82 років у місті Миколаєві, Миколаївської області, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а. с. 18 на звороті).

В матеріалах справи міститься копія першої сторінки (титульного аркуша) з трудової книжки, заповненої відповідальною особою російською мовою, (дата заповнення Трудової книжки - 20 жовтня 1952 рік) на ім`я ОСОБА_13 (російською мовою - ОСОБА_13 ), 1935 року народження, яка містить відомості про зміну ОСОБА_15 , 1935 року народження, прізвища ОСОБА_7 на ОСОБА_16 , при укладенні шлюбу (а. с. 6)

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла у віці 86 років у місті Миколаєві, Миколаївської області, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 (а. с. 5).

Допитані у судовому засіданні свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 підвердили те, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , і ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , є рідними сестрами. Свідки вказували на те, що між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , за життя, були дуже теплі родинні відносини, вони опікувалися одна одною, і зберігали родинний зв`язок протягом життя.

Суд дослідив у сукупності надані письмові документи, та проаналізував усі обставини справи, і дійшов висновку про те, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , є рідною сестрою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановлення факту родинних відносин ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , необхідно заявнику ОСОБА_1 для оформлення спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 .

У пункті 3 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 № 5 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" роз`яснено, що у тому разі коли буде виявлено, що встановлення підвідомчого судові факту пов`язане вирішення спору про право, суд відмовляє в прийнятті заяви до розгляду в окремому провадженні, а якщо це буде виявлено під час розгляду справи, залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

При цьому, у пункті 2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" роз`яснено, що справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження.

Таким чином заява є обґрунтованою і такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 13, ч. 1 ст. 81, ст. ст. 258, 259, 264, 265, п. 1) ч. 1 ст. 315, ст. 319 Цивільного процесуального кодексу України,

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - Миколаївська міська рада, про встановлення факту родинних відносин, - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 у віці 82 років у місті Миколаєві, Миколаївської області, є рідною сестрою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 86 років у місті Миколаєві, Миколаївської області.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 273 ЦПК України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду ; 2) на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Згідно з положеннями ст. 355 ЦПК України апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя Н. О. Шаронова

СудМиколаївський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення16.02.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118862245
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —945/2327/23

Рішення від 16.02.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні