Ухвала
від 29.04.2024 по справі 927/825/23
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

"29" квітня 2024 р. Справа№ 927/825/23

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Тищенко А.І.

суддів: Скрипки І.М.

Михальської Ю.Б.

секретар судового засідання: Бендюг І.В.

за участю представників сторін: згідно протоколу судового засідання від 29.04.2024

розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу Сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу "Новогребельський-1"

на рішення Господарського суду Чернігівської області

від 26.10.2023 (повний текст складено 06.11.2023)

у справі № 927/825/23 (суддя А.С. Сидоренко)

за позовом Заступника керівника Прилуцької окружної прокуратури в інтересах держави

в особі Линовицької селищної ради

до Сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу "Новогребельський-1"

про скасування рішення державного реєстратора та зобов`язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Північного апеляційного господарського суду перебуває апеляційна скарга Сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу "Новогребельський-1" на рішення Господарського суду Чернігівської області від 26.10.2023 у справі № 927/825/23, перерва у розгляді якої оголошена до 29.04.2024.

В судове засідання представник позивача не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Вислухавши думку прокурора та представника відповідача щодо можливості розгляду справи у відсутності представника позивача, колегія прийшла до висновку про можливість розпочати розгляд справи у відсутності представника позивача.

Представник відповідача підтримав клопотання, подане 19.03.2024 про долучення додаткових доказів.

Вислухавши пояснення сторін, колегія вирішила відкласти розгляд зазначеного клопотання.

Відповідно до ч. ч 1-2 ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Слід зазначити, що метою участі третіх осіб у справі є обстоювання ними власних прав і законних інтересів, на які може справити вплив рішення чи ухвала суду.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, виступає в процесі на боці тієї сторони, з якою в неї існують певні правові відносини.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з`ясовувати, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (частина 4 статті 50 Господарського процесуального кодексу України).

Враховуючи те, що предметом позову є наявність чи відсутність підстав для скасування рішення державного реєстратора та зобов`язання повернути земельну ділянку водного фонду, колегія суддів дійшла до висновку про те, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки державного реєстратора прав на нерухоме майно ОСОБА_1 та Прилуцької районної державної адміністрації, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявлять самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - державного реєстратора прав на нерухоме майно ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) та Прилуцьку районну державну адміністрацію Прилуцьку районну військову адміністрацію Чернігівської області (17500, Чернігівська обл.., м.Прилуки, вул.. Київська, 220).

За обставин що склались, враховуючи залучення до участі у справі третіх осіб та, відповідно, розгляд доказів, які не були предметом дослідження в суді першої інстанції, з огляду на принцип рівності сторін, щодо, зокрема, надання кожному розумної можливості представляти свою справу за таких умов, які не ставлять її у явно гірше становище порівняно з протилежною стороною, колегія суддів вважає за доцільне встановити всім учасникам судового процесу строк на подання відзивів/письмових пояснень по суті пояснень по суті спору та доказів на підтвердження викладених у відповідних відзивах/пояснення обставин.

Враховуючи вищевикладене, з метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження фактичних обставин справи, дотриманням принципів рівності та змагальності, забезпечення прав усіх учасників справи, для надання всім учасникам судового процесу можливості прийняти участь в судовому засіданні, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про необхідність відкладення розгляду даної справи.

Керуючись статтями 50, 216, 234, 235, 252, 270, 281 ГПК України, Північний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача Державного реєстратора прав на нерухоме майно ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 )

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача Прилуцьку районну державну адміністрацію Прилуцьку районну військову адміністрацію Чернігівської області (17500, Чернігівська обл., м.Прилуки, вул.. Київська, 220).

Розгляд справи № 927/825/23 відкласти на 04.06.2024 о 12:00 год.

Зобов`язати Заступника керівника Прилуцької окружної прокуратури направити третім особами копію позовної заяви зі всіма доданими до неї документами про що надати суду відповідні докази.

Зобов`язати Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив "Новогребельський-1" направити третім особам копію апеляційної скарги з всіма доданими до неї документами.

Третім особам Державному реєстратору прав на нерухоме майно ОСОБА_1 та Прилуцькій районній державній адміністрації Прилуцькій районній військовій адміністрації Чернігівської області надати суду письмові пояснення по суті спору.

Роз`яснити учасникам справи про можливість подати процесуальні документи (заяви, клопотання, скарги, відзиви тощо) через систему «Електронний суд» із застосуванням кваліфікованого електронного підпису після реєстрації своїх офіційних електронних адрес в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі. Одночасно звертаємо увагу, що після реєстрації в системі «Електронний суд» - повідомлення, повістки, судові рішення та інші процесуальні документи надсилаються учасникам справи в електронному вигляді автоматично.

Наголосити учасникам справи на тому, що у відповідності до абз.1 ч.6 ст.6 Господарського процесуального кодексу України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Роз`яснити учасникам справи, що юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника (ч.3 ст.56 ГПК України). Представником у суді може бути адвокат або законний представник (ч.1 ст.58 ГПК України).

Засідання відбудеться в приміщенні Північного апеляційного господарського суду за адресою: 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1-А, зал судових засідань № 2 (перший поверх).

Головуючий суддя А.І. Тищенко

Судді І.М. Скрипка

Ю.Б. Михальська

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118863115
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про визнання незаконним акта, що порушує право користування земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —927/825/23

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 18.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 28.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні