Рішення
від 06.05.2024 по справі 545/3792/23
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Справа № 545/3792/23

Провадження № 2/542/173/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 травня 2024 року селище Нові Санжари

Новосанжарський районний суд Полтавської області

в складі: головуючої судді Афанасьєвої Ю.О.,

за участю секретаря судового засідання Чиж Л.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Нові Санжари цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Мачухівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, треті особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про визнання права власності на об`єкти нерухомого майна в порядку спадкування, суд

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 13.10.2023року звернувсядо судуз позовноюзаявою провизнання прававласності наоб`єктинерухомого майнав порядкуспадкування,посилався нанаступні обставини: ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_4 .

Згідно заповіту, посвідченого 21 травня 2019 року секретарем Мачухівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, зареєстрованого в реєстрі за №176, ОСОБА_4 заповіла йому житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

При зверненні до нотаріальної контори для оформлення спадкових прав позивачу було відмовлено у вчиненнівказаної нотаріальноїдії,з посиланнямна неможливістьвизначити складспадкового майната неподання правовстановлюючих документів на вказаний житловий будинок.

Зазначає, що домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 відносилось до типу колгоспного двору, членами якого були ОСОБА_4 .-голова двору, ОСОБА_5 чоловік, ОСОБА_1 син. Частки членів колгоспного двору ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_1 були рівними та становили 1/3 частки кожного станом на 01.07.1990 року.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер його батько ОСОБА_5 . Після його смерті ОСОБА_4 і він фактично вступили в управління та володіння спадковим майном 1/3 часткою батька. Такі дії відповідно до ст.549 ЦК УРСР 1963 року визнавалися такими, що свідчили про прийняття спадщини.

Також зазначає, що він та мати успадкували частку батька у рівних частках відповідно до ст.529 ЦК України. Прийняття спадщини після смерті батька змінили їх частки, розмір часток його та матері і становив по частки кожного (1/3+1/6).

Таким чином, на момент смерті матері ОСОБА_4 її частка у спадковому майні житловому будинку з господарськими будівлями та спорудами становила частки.

Уточнивши вимоги, просив визнати за ним право власності на 1/2 частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та на 1/2 частину вказаного житлового будинку, як за спадкоємцем після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 матері ОСОБА_4 .

Ухвалою суду від 29.01.2024 року було відкрито провадження за правилами загального позовного провадження та призначено справу до підготовчого судового засідання на 26.02.2024 року (а.с.40).

Ухвалою суду від 26.02.2024 року витребувано докази, оголошено перерву у підготовчому судовому засіданні (а.с.45).

18.03.2024 року ухвалою суду було закрито підготовче провадження, призначено справу до судового розгляду по суті на 18.04.2024 року. Залучено до участі у справі в якості третіх осіб ОСОБА_2 , ОСОБА_3 (а.с.142-143).

Ухвалою суду від 18.04.2024 року витребувано докази (а.с.158).

В судове засідання позивач не з`явився, будучи належним чином повідомленим про дату, час і місце розгляду справи (а.с.43, 48, 145). Надавши заяву, в якій просив розгляд справи проводити без його участі, позовну заяву задовільнити в повному обсязі (а.с.134).

Представник відповідача Мачухівської сільської ради Полтавського району Полтавської області в судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомленим про дату, час і місце розгляду справи (а.с. 42, 50, 147), надавши заяву про розгляд справи у відсутність їх представника, вказавши, що при вирішенні справи покладаються на розсуд суду (а.с. 133, 168).

Треті особи ОСОБА_2 , ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилися, повідомлялися про дату, час і місце розгляду справи належним чином (а.с. 148-149, 153, 166-167). Надавши заяви, в яких просили розгляд справи проводити без їх участі (а.с.154, 155).

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню з таких підстав.

Як вбачається із довідки виконавчого комітету Мачухівської сільської ради Полтавського району Полтавської області №02.03-04/06.92 від 15.09.2023 року будинковолодіння за адресою: АДРЕСА_1 , згідно погосподарської книги №3, особовий рахунок № НОМЕР_1 станом на 01.07.1990 року відносилось до типу колгоспного двору. Членами колгоспного двору станом на 01.07.1990 року були: ОСОБА_4 - голова двору, ОСОБА_5 чоловік, ОСОБА_1 син (а.с. 105 зворот).

Також відповідно до довідки Приватного підприємства Полтавське бюро технічної інвентаризації «Інвентаризатор» (а.с.106), право власності на житловий будинок з господарськими побудовами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , в реєстровій книзі №1 за реєстровим №8 зареєстровано за ОСОБА_4 , як за головою колгоспного двору.

При цьому підставою виникнення права власності на вказаний будинок зазначено свідоцтво на право особистої власності, видане виконавчим комітетом Полузірської сільської Ради народних депутатів від 23.01.1990 року.

Статтею 18 ЗУ «Про власність», яка діяла на той час, визначено, що у власності осіб, що ведуть селянське (фермерське) господарство, може бути майно, зазначене в статті 13 цього Закону. Майно цих осіб належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не передбачено письмовою угодою між ними.

Діючою на той час статтею 123 ЦК УРСР 1963 року визначено, що розмір частки члена двору встановлюється виходячи з рівності часток усіх членів двору, включаючи неповнолітніх і непрацездатних.

У п. 6 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності» від 22 грудня 1995 року, роз`яснено, що положення статей 17, 18 Закону «Про власність» щодо спільної сумісної власності поширюються на правовідносини, які виникли після введення в дію цього Закону (з 15 квітня 1991 року).

До правовідносин, що виникли раніше, застосовується діюче на той час законодавство. Зокрема, спори щодо майна колишнього колгоспного двору, яке було придбане до 15 квітня 1991 року, мають вирішуватися за нормами, що регулювали власність цього двору, а саме:

а) право власності на майно, яке належало колгоспному двору і збереглося після припинення його існування, мають ті члени двору, котрі до 15 квітня 1991 року не втратили права на частку в його майні. Такими, що втратили це право, вважаються працездатні члени двору, які не менше трьох років підряд до цієї дати не брали участі своєю працею і коштами у веденні спільного господарства двору (в цей строк не включається час перебування на дійсній строковій військовій службі, навчання в учбовому закладі, хвороба);

б) розмір частки члена двору визначається виходячи з рівності часток усіх його членів, включаючи неповнолітніх та непрацездатних. Частку працездатного члена двору може бути зменшено або відмовлено у її виділенні при недовгочасному його перебуванні у складі двору або незначній участі працею чи коштами в господарстві двору. Особам, які вибули з членів двору, але не втратили права на частку в його майні, вона визначається виходячи з того майна двору, яке було на час їх вибуття і яке збереглося;

г) згідно зі ст. 4 Постанови Верховної Ради України «Про введення в дію Закону «Про власність» загальніправила спадкування щодо частки члена колгоспного двору в майні двору застосовуються з 1 липня 1990 року. При спадкуванні після смерті останнього члена колгоспного двору, що мала місце до цієї дати, частка в майні двору, належна особі, яка вибула з членів двору, але не втратила на неї права на час смерті останнього члена двору, не входить до спадкового майна.

Таким чином суд доходить висновку, що кожен з проживаючих та зареєстрованих осіб: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_1 мав у своїй власності по 1/3 частині спірного домоволодіння.

Так, відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , батьками позивача ОСОБА_1 є ОСОБА_5 та ОСОБА_4 (а.с.139).

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_5 , що вбачається із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 (а.с.67).

Відповідно до роз`яснень Пленуму ВСУ, які містяться в п.п.1,2 Постанови №7 від 30.08.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» відносини спадкування регулюються правилами ЦК України, якщо спадщина відкрилась не раніше 1.01.2004 року. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила ЦК УРСР, у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом. У разі коли спадщина, яка відкрилась до набрання чинності ЦК України і строк на її прийняття не закінчився до 1.01.2004 року, спадкові відносини регулюються цим кодексом.

Правовідносини, що є предметом розгляду у цій справі, виникли до набрання чинностіЦК України, отже для вирішення даної справи підлягають застосуванню нормиЦК Української РСР.

Відповідно до положеньстатті 524 ЦК Української РСРспадкоємство здійснюється за законом і за заповітом. Спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не змінено заповітом.

Як вбачається з матеріалів справи, спадкодавець ОСОБА_5 за життя своїм майном не розпорядився, заповіту не склав. У зв`язку з відсутністю заповіту, спадкування здійснюється за законом.

Стаття 548 ЦК Української РСРвизначає для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини, яким згідно з статтею 525 цього Кодексу є день смерті спадкодавця.

За змістом частин першої, другої статті 549 цього Кодексу спадкоємець визнається таким, що прийняв спадщину, як у разі подання ним у шестимісячний строк відповідної заяви до державної нотаріальної контори, так і в разі фактичного його вступу в управління або володіння спадковим майном, що означає можливість спадкоємця мати майно у своєму віданні, вчинення ним відповідних дій стосовно зазначеного майна до закінчення шестимісячного строку з часу відкриття спадщини.

Як вбачається з довідки виконавчого комітету Мачухівської сільської ради Полтавського району Полтавської області №02-03-04/06.35 від 27.02.2024 року, ОСОБА_5 проживав і був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . На день смерті в будинку були зареєстровані: дружина ОСОБА_4 , син - ОСОБА_1 (а.с.136).

Тобто, в силу ст.549 ЦК Української РСР дружина спадкодавця ОСОБА_4 та син спадкодавця ОСОБА_1 (позивач) вважаються такими, що прийняли спадщину, яка відкрилась після смерті їх чоловіка та батька ОСОБА_5 .

При цьому ОСОБА_4 , згідно з даним, що містяться в спадковій справі №208, що заведена Новосанжарською державною нотаріальною конторою після майна померлого ОСОБА_5 , 19.08. 1998 року зверталась до нотаріальної контори з заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину та отримала свідоцтво про право на спадщину за законом на грошові заощадження (а.с.170-174).

Враховуючи наведене ОСОБА_4 та ОСОБА_1 (позивач) отримали в спадщину 1/3 частку у будинку АДРЕСА_1 , яка належала ОСОБА_5 як члену колгоспного двору та їх частки в спірному майні стали по (1/3 + 1/3:2) у кожного.

Таким чином ОСОБА_5 за життя належала частка в будинку будинку АДРЕСА_1 та право власності на спірну частку будинку було набуте спадкодавцем на законних підставах, а отже таке право увійшло до складу спадщини після його смерті, права позивача підлягають судовому захисту шляхом визнання за ним права власності на 1/2 частину спірного домоволодіння, враховуючи його частку (1/3) та частку, успадковану ним після смерті батька ОСОБА_5 (1/6).

ОСОБА_4 згідно зі свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 , виданим виконавчим комітетом Мачухівської сільської ради (а.с.57), померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

За життя ОСОБА_4 складений заповіт, що посвідчений 21.05.2019 року секретарем Мачухівської сільської ради Полтавського району Полтавської області ОСОБА_6 , відповідно до якого спадкодавець житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 , земельну ділянку площею 0,1148 га, кадастровий номер 5323484601:01:001:0102, земельну ділянку площею 0,5378 га, кадастровий номер 5323484601:01:001:0103, заповіла ОСОБА_1 Земельну частку (пай) площею 4,1713 га, кадастровий номер 5323484600:00:001:0181, земельну ділянку площею 0,43 га заповіла ОСОБА_2 (а.с. 88).

Згідно з положеннями ст. 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Згідно з довідки виконавчого комітету Мачухівської сільської ради Полтавського району Полтавської області №П/02-46/10 від 17.01.2023 року, ОСОБА_4 проживала і була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . На день смерті в будинку були зареєстровані: син- ОСОБА_1 (а.с.61 зворот).

Відповідно до матеріалів спадкової справи №2/2023 від 19.01.2023 року, що заведена після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 (а.с.52-131), подані заяви про прийняття спадщини від ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , а також заява про відмову від прийняття спадщини від ОСОБА_3 .

Отже, після смерті ОСОБА_4 спадкоємцями за заповітом є позивач ОСОБА_1 та третя особа ОСОБА_2

ОСОБА_1 20.09.2023 року були видані свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку площею 0,1148 га, кадастровий номер 5323484601:01:001:0102 та на земельну ділянку площею 0,5378 га, кадастровий номер 5323484601:01:001:0103 (а.с.123, 126).

А ОСОБА_2 20.09.2023 року видані свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку площею 4,1713 га, кадастровий номер 5323484600:00:001:0181 та на земельну ділянку площею 0,4300 га, кадастровий номер 5323484603:03:001:0117 (а.с.117, 120).

Однак, 20.09.2023 року приватним нотаріусом Полтавського районного нотаріального округу Полтавської області Троцькою О.А. прийнято постанову, якою відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на вказаний житловий будинок, у зв`язку з неможливістю визначити склад спадкового майна та не надано документа, що посвідчує право власності спадкодавця на спірний житловий будинок (а.с.129-130).

Відповідно до ч. 1 ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно зі статтею 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.2 ст.16 ЦК України способом захисту цивільного права може бути визнання права.

Враховуючи, що судом встановлено, що будинок за адресою: АДРЕСА_1 , згідно погосподарської книги №3, особовий рахунок № НОМЕР_1 станом на 01.07.1990 року відносилось до типу колгоспного двору, частка ОСОБА_4 з урахуванням успадкованої частки після смерті ОСОБА_5 , становить , тобто ОСОБА_4 за життя була власником вказаної частки будинку та право власності на спірну частку будинку було набуте спадкодавцем на законних підставах, а отже таке право увійшло до складу спадщини після її смерті, права позивача підлягають судовому захисту шляхом визнання за ним права власності на 1/2 частину спірного домоволодіння в порядку спадкування після померлої матері.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 259, 263-265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Мачухівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, треті особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про визнання права власності на об`єкти нерухомого майна в порядку спадкування задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності:

-на 1/2частину житловогобудинку згосподарськими будівлямита спорудами,який знаходитьсяза адресою: АДРЕСА_1 ,як заспадкоємцем за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 матері ОСОБА_4 .

-на 1/2частину житловогобудинку згосподарськими будівлямита спорудами,який знаходитьсяза адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи до Полтавського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

позивач: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ;

відповідач: Мачухівська сільська рада Полтавського району Полтавської області, місцезнаходження: вул.Історична, 1, с.Мачухи, Полтавського району, Полтавської області;

третя особа: ОСОБА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 , адреса місця реєстрації: АДРЕСА_2 ;

третя особа: ОСОБА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_7 , адреса місця реєстрації: АДРЕСА_3 .

Повний текст рішення складений 06 травня 2024 року.

Суддя Новосанжарського районного суду

Полтавської області Ю.О.Афанасьєва

Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118866992
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —545/3792/23

Рішення від 06.05.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні