Ухвала
від 06.05.2024 по справі 200/1766/24
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про заміну сторони

06 травня 2024 року Справа №200/1766/24

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Михайлик А.С., розглянувши у підготовчому судовому засіданні клопотання Східного офісу Держаудитслужби про заміну відповідача у справі за позовом Комунального підприємства «МІСЬКЕ УПРАВЛІННЯ КАПІТАЛЬНОГО БУДІВНИЦТВА» до Управління Східного офісу Держаудитслужби в Донецькій області, про визнання протиправними та скасування рішень, -

за участі:

секретаря судового засідання Столяренко Я.С.

представника позивача - Бурикін К.О. (в режимі відеоконференції)

представника відповідача - Пономарьов Р.О. (в режимі відеоконференції)

В С Т А Н О В И В:

Комунальне підприємство «МІСЬКЕ УПРАВЛІННЯ КАПІТАЛЬНОГО БУДІВНИЦТВА» звернулося до суду з позовною заявою до Управління східного офісу Держаудитслужби в Донецькій області, треті особи без самостійних вимог на предмет спору - Товариство з обмеженою відповідальністю «ПБІК «БУДІВЕЛЬНІ ТРАДИЦІЇ», Товариство з обмеженою відповідальністю «АРХСТРОЙТЕХНАДЗОР», Товариство з обмеженою відповідальністю «ОПИТНИЙ ЗАВОД М», Товариство з обмеженою відповідальністю «ДОРІС» про визнання протиправними та скасування вимоги щодо усунення виявлених порушень від 29.02.2024 № 040504-15/539-2024 та попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства від 29.02.2024 № 040504-15/541-2024.

Від Східного офісу Держаудитслужби до суду надійшло клопотання про заміну відповідача на нього. Клопотання вмотивовано тим, що визначений позивачем відповідач - управління Східного офісу Держаудитслужби в Донецькій області є структурним підрозділом Східного офісу Держаудитслужби та його основним завданням є реалізація повноважень Офісу на території Донецької області, управління Східного офісу Держаудитслужби у Донецькій області не може особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов`язки, у тому числі доручати ведення справи представникові (адміністративна процесуальна дієздатність). Відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за кодом ЄДРПОУ 40477689 зареєстровано юридичну особу орган державної влади Східний офіс Держаудитслужби, адреса - 49600, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Володимира Антоновича, будинок 22, корпус 2. В складі Східного офісу Держаудитслужби створено структурний підрозділ управління Східного офісу Держаудитслужби в Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП 41127366; адреса - 87500, Донецька обл., місто Маріуполь, Жовтневий район, вулиця Архітектора Нільсена, будинок 26/2). Так, адміністративні процесуальні права та обов`язки належать органам державної влади, іншим державним органам, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам, підприємствам, установам, організаціям (юридичним особам), відтак, управління не є належним відповідачем в цій справі.

В судовому засіданні представник Східного офісу Держаудитслужби підтримав надане клопотання, представник позивача проти заміни відповідача не заперечував.

Відповідно до ч. 1 ст. 43 Кодексу адміністративного судочинства України здатність мати процесуальні права та обов`язки в адміністративному судочинстві (адміністративна процесуальна правоздатність) визнається за громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, органами державної влади, іншими державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами, підприємствами, установами, організаціями (юридичними особами).

Суд зауважує, що відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за кодом ЄДРПОУ 40477689 зареєстровано юридичну особу орган державної влади Східний офіс Держаудитслужби; адреса - 49600, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Володимира Антоновича, будинок 22, корпус 2, водночас, відомості про те, що Управління Східного офісу Держаудитслужби у Донецькій області є юридичною особою відсутні.

Згідно з п. 1 Положення про Східний офіс Держаудитслужби, затвердженого наказом Держаудитслужби від 02.06.2016 № 23, у складі Офісу утворюються як структурі підрозділи управління, у тому числі, в Донецькій області.

Таким чином, у даному випадку здатність мати процесуальні права та обов`язки як відповідача у цій справі належить юридичній особі - Східному офісу Держаудитслужби, відокремленим підрозділом якого є Управління Східного офісу Держаудитслужби у Донецькій області.

Відповідно до ч.ч. 3, 4, 6 ст. 48 Кодексу адміністративного судочинства України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави. Після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Враховуючи наведене вище та зважаючи на згоду позивача на заміну відповідача у справі, суд дійшов висновку про необхідність заміни останнього на Східний офіс Держаудитслужби.

Розгляд справи необхідно розпочати спочатку.

Керуючись ст.ст. 48, 205, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Замінити первісного відповідача у справі Управління Східного офісу Держаудитслужби в Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП 41127366; адреса - 87500, Донецька обл., місто Маріуполь, Жовтневий район, вулиця Архітектора Нільсена, будинок 26/2) належним - Східний офіс Держаудитслужби у Донецькій області на Східний офіс Держаудитслужби у Донецькій області (код ЄДРПОУ 40477689, адреса 49600, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Володимира Антоновича, будинок 22, корпус 2).

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту підписання

Суддя А.С. Михайлик

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118869954
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо

Судовий реєстр по справі —200/1766/24

Ухвала від 17.07.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 27.05.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 06.05.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 01.05.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 30.04.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 29.04.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 01.04.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні