Постанова
від 29.11.2007 по справі 13/155-пд-07
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

13/155-пд-07

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 29 листопада 2007 р.                                                                                    № 13/155-пд-07  

Вищий господарський  суд України у складі колегії суддів:

Кочерової Н.О., - головуючого,

Рибака В.В.,Черкащенка М.М.,

розглянувши матеріали касаційної скаргиПП “Юрма”

на постановуЗапорізького апеляційного господарського суду від 26.07.2007 року

у справі господарського судуХерсонської області

за позовомВАТ “Новокаховський завод плавлених сирів”

доТОВ “Торговий дім “Сири Таврії”;ПП “Юрма”

провизнання частково недійсним договору купівлі-продажу та повернення нерухомості,

В засіданні взяли участь представники:

- позивача:Єгорушкін В.В.,

- відповідача:Гуртовий С.А.,

ВСТАНОВИВ:

У березні 2007 року ВАТ "Новокаховський завод плавлених сирів" звернулось до господарського суду з позовом до ТОВ "Торговий дім "Сири Таврії" та ПП "Юрма" про визнання частково недійсним договору купівлі-продажу від 29.04.2004 року, укладеного між ТОВ "Торговий дім "Сири Таврії" та ПП "Юрма" в частині купівлі-продажу об'єкту нерухомості, розташованого за адресою: Херсонська область, м. Таврійськ. вул. Промислова, 4-а та який складається зі складу тарного (літера Ш); зобов'язання ПП "Юрма" повернути протягом 10 днів з моменту набрання чинності рішення по справі на користь ВАТ "Новокаховський завод плавлених сирів" шляхом виселення об"єкт нерухомості, розташований на земельній ділянці за адресою: Херсонська область, м. Таврійськ, вул. Промислова. 4-а та який складається зі складу тарного (літера Ш); анулювання запису про державну реєстрацію права власності на склад (літера Ш), розташований за адресою: Херсонська область, м. Таврійськ, вул. Промислова, 4-а, за ПП "Юрма" на підставі договору купівлі-продажу від 29.04.2004 року, посвідчений приватним нотаріусом Новокаховського нотаріального округу Крамчаніним С.А. за № 1976; визнання частково недійсним Витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно на комплекс нежитлових виробничих приміщень, розташованих за адресою: Херсонська область, м. Таврійськ, вул. Промислова, 4-а, номер витягу 3502967, дата 05.05.2004 р., власник ПП "Юрма" в частині складу (літера Ш): визнання права власності на склад (літера Ш), розташований за адресою: Херсонська область, м. Таврійськ. вул. Промислова. 4-а, за ВАТ "Новокаховський завод плавлених сирів".

Доповідач: Черкащенко М.М.

У квітні 2007 року ВАТ "Новокаховський завод плавлених сирів" подало до господарського суду заяву про уточнення позовних вимог, якою просило суд визнати частково недійсним договір купівлі-продажу від 29.04.2004 року, укладений між ТОВ "Торговий дім "Сири Таври" та ПП "Юрма" в частині купівлі-продажу об'єкту нерухомості, розташованого за адресою: Херсонська область, м. Таврійськ, вул. Промислова, 4-а, який складається зі складу тарного (літера Ш) та вилучити на користь ВАТ "Новокаховський завод плавлених сирів" об"єкт нерухомості, розташований на земельній ділянці за адресою: Херсонська область, м. Таврійськ, вул. Промислова, 4-а та який складається зі складу тарний (літера Ш).

Рішенням господарського суду Херсонської області від 08.05.2007 року позов задоволено частково. Визнано частково недійсним договір купівлі-продажу від 29.04.2004 року, укладений між ТОВ "Торговий дім "Сири Таврії" та ПП "Юрма" в частині купівлі-продажу об'єкту нерухомості, розташованого за адресою: Херсонська область, м. Таврійськ, вул. Промислова, 4-а та який складається зі складу тарного (літера Ш). Вилучено у ПП "Юрма" на користь ВАТ "Новокаховський завод плавлених сирів" шляхом звільнення об"єкт нерухомості - тарний склад (літера Ш), розташований на земельній ділянці за адресою: Херсонська область, м. Таврійськ, вул. Промислова, 4-а. Стягнуто з ТОВ "Торговий дім "Сири Таврії" на користь ПП "Юрма" 30550,00 грн. В іншій частині позовних вимог відмовлено.

Судове рішення мотивовано тим, що ТОВ "Торговий дім "Сири Таврії" на момент укладання спірного договору купівлі-продажу від 29.04.2004 року з ПП "Юрма" в частині продажу об'єкту нерухомості - тарний склад (літера Ш), розташований на земельній ділянці за адресою: Херсонська область, м. Таврійськ, вул. Промислова, 4-а не мало право відчужувати зазначений об"єкт нерухомості, оскільки за постановою Запорізького апеляційного господарського суду від 21.04.2004 року у справі № 3/54-пд було визнано недійним договір купівлі-продажу       № 51/64 від 27.12.2002 року, укладений між ВАТ "Новокаховський завод плавлених сирів" та ТОВ "Торговий дім "Сири Таври" (покупець). ПП "Юрма" не є належним набувачем, оскільки відповідач-2 був обізнаний про укладання договору з особою, яка не є власником відчужуваного майна, а тому в силу ст. 216 ЦК України судом застосовано правові наслідки недійсності угоди. Відмова у задоволені позову суду мотивована відсутністю підстав для визнання угоди недійсною на підставі ч.2 ст.203 ЦК України та ч.1 ст. 215 ЦК України, оскільки Арутюнова Р.М., як член ліквідаційної комісії ТОВ "Торговий дім "Сири Таврії"" мала права в силу ч. 2 ст. 20 Закону України "Про господарські товариства" управляти майном товариства та виступати від його імені, а відповідно, мала необхідний обсяг дієздатності для укладання спірного договору.

Постановою Запорізького апеляційного господарського суду від 26.07.2007 року рішення місцевого господарського суду від 08.05.2007 року змінено. Позов задоволено. Визнано частково недійсним договір купівлі-продажу від 29.04.2004 року, укладений між ТОВ "Торговий дім "Сири Таврії" та ПП "Юрма" в частині купівлі-продажу об'єкту нерухомості, розташованого за адресою: Херсонська область, м. Таврійськ, вул. Промислова, 4-а та який складається зі складу тарного (літера Ш). Вилучено у ПП "Юрма" на користь ВАТ "Новокаховський завод плавлених сирів" шляхом звільнення об"єкт нерухомості - тарний склад (літера Ш), розташований на земельній ділянці за адресою: Херсонська область, м. Таврійськ, вул. Промислова, 4-а. Стягнуто з ТОВ "Торговий дім "Сири Таврії" на користь ПП "Юрма" 30550,00 грн.

Зміну рішення місцевого господарського суду, суд апеляційної інстанції мотивував тим, що Арутюнова Р.М., як директор відповідача-1, не мала права укладати спірний договір, оскільки не мала обсяг цивільної дієздатності в силу ст. 20 Закону України "Про господарські товариства" у зв'язку з призначенням ліквідаційної комісії підприємства.

Не погоджуючись з прийнятими судовими рішеннями ПП "Юрма" подало касаційну скаргу, в якій просить постанову Запорізького апеляційного господарського суду від 26.07.2007 року та рішення господарського суду від 08.05.2007 року скасувати, прийняти нове рішення, яким в задоволенні позовних вимог відмовити.

В обґрунтування своїх вимог скаржник посилається на те, що судами неправильно застосовані норми матеріального та процесуального права, що призвело до прийняття незаконних судових актів.

Судова колегія, розглянувши наявні матеріали, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування норм матеріального та процесуального права вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 658 ЦК України, право продажу товару, крім випадків примусового продажу та інших випадків, встановлених законом, належить власникові товару. Якщо продавець товару не є його власником, покупець набуває право власності лише у випадку, якщо власник не має права вимагати його повернення.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судами попередніх інстанцій, 08.05.2001 року між ВАТ "Новокаховський завод плавлених сирів" (покупець) та ВАТ "Новокаховський м'ясокомбінат" (продавець) було укладено договір купівлі-продажу, відповідно до якого у власність покупця було передано об'єкт нерухомості, який складався з: вагова (літера "Ц"), навіс (літера "Ч"), склад (літера "X"), огорожа (№ 1), огорожа (№ 18), покриття, ворота (№ 16) та знаходиться за адресою: 74988, Херсонська область, м. Таврійськ, вул.Зелена, 2.

В подальшому, згідно даних БТІ вул. Зелена, 2 перейменована у вул. Промислова, 2, потім - вул. Промислова, 4-а. В технічному паспорті Бюро технічної інвентаризації були змінені літери складових частин спірних об'єктів нерухомості, зокрема, спірний об"єкт по цій справі - склад тарний тепер має літеру "Ш".

ВАТ "Новокаховський завод плавлених сирів" (продавець) та ТОВ "Торговий дім "Сири Таврії" 27.12.2002р. уклали договір купівлі-продажу № 51/64, відповідно до якого у власність покупця було передано об'єкт нерухомості, який був придбаний ВАТ "Новокаховський завод плавлених сирів" за договором від 08.05.2001р., а саме товарний (тарний) склад, за ціною 19800,00 грн.

ТОВ "Торговий дім "Сири Таврії" (продавець) та ПП "Юрма" (покупець) 29.04.2004 року уклали договір купівлі-продажу комплексу нежитлових виробничих приміщень, відповідно до умов якого у власність покупця було передано комплекс нежитлових виробничих приміщень, у тому числі і спірний об"єкт нерухомості.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що постановою Запорізького апеляційного господарського суду від 21.04.2004 року у справі № 3/54-пд, залишеною без змін постановою Вищого господарського суду України від 07.10.2004 року та ухвалою Верховного суду України від 30.12.2004 року було визнано недійним договір купівлі-продажу № 51/64 від 27.12.2002 року, укладений між ВАТ "Новокаховський завод плавлених сирів" (продавець) та ТОВ "Торговий дім "Сири Таврії" (покупець), за умовами якого позивачем було передане у власність відповідача-1 спірне майно.

Враховуючи вищевикладене, положення ст. 658 ЦК України, суди попередніх інстанцій дійшли вірного висновку, що на момент укладання договору купівлі-продажу від 29.04.2004 року ТОВ "Торговий дім "Сири Таври" не було власником спірного майна та не мало право відчужувати дане майно, а тому правомірно на підставі ч.1 ст. 203, ст. 215 ЦК України було визнано недійсним договір купівлі-продажу від 29.04.2004 року в частині продажу об"єкта нерухомості - тарний склад (літера Ш), розташований на земельній ділянці за адресою: Херсонська область, м. Таврійськ, вул. Промислова, 4-а.

Відповідно до ст. 20 Закону України "Про господарські товариства", з дня призначення ліквідаційної комісії, до неї переходять повноваження по управлінню справами товариства.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, згідно рішення учасників ТОВ

"Торговий дім "Сири Таврії", оформленого протоколом № 1 від 23.04.2004 року

було призначено ліквідаційну комісії у складі двох осіб у зв'язку із закриттям

товариства.

За таких обставин, суд апеляційної інстанції дійшов вірного висновку, що Арутюнова Р.М., як директор підприємства, не мала необхідний обсяг цивільної дієздатності на укладання договору купівлі-продажу від 29.04.2004 року.

Відповідно до ст. 387 ЦК України, власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

Згідно ст. 388 ЦК України, якщо майно за відплатним договором придбане в особи, яка не мала права його відчужувати, про що набувач не знав і не міг знати (добросовісний набувач), власник має право витребувати це майно від набувача лише у разі, якщо майно: було загублене власником або особою, якій  він передав майно у володіння; було викрадене у власника або особи, якій він передав майно у володіння; вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно у володіння, не з їхньої волі іншим шляхом.

Враховуючи те, як встановлено судами попередніх інстанцій, що Артюнов М.Ю. є засновником відповідача-1 та водночас є директором відповідача-2, судова колегія погоджується з висновками попередніх інстанцій, що ПП "Юрма" в силу закону не є добросовісним набувачем, оскільки покупець знав або повинен був знати, що під час укладання договору від 29.04.2004 року продавець не є власником майна, яке ним відчужувалось.

На підставі вищевикладеного, а також враховуючи заявлений позивачем віндикаційним позов та положення ст. 216 ЦК України, судова колегія погоджується з висновками попередніх інстанцій про повернення спірного майна - тарний склад (літера Ш), розташований на земельній ділянці за адресою: Херсонська область, м. Таврійськ, вул. Промислова, 4-а власнику цього майна - ВАТ "Новокаховський завод плавлених сирів" та стягнення з відповідача-2 на користь відповідача-1 30550,00 грн. вартості спірного майна, сплаченого ним за договором купівлі-продажу від 29.04.2004 року.

Посилання скаржника на факти, що встановлені у цивільній справі № 2-1914/2006 рішенням у якій було відмовлено у задоволенні позову Тищенко В.І. до ТОВ "Торговий дім "Сири Таврії" та ПП "Юрма" не можуть братись судом до уваги, оскільки судом по даній справі було відмовлено у позові лише з підстав, що акціонер не має права, з посиланням на Рішення Конституційного Суду України № 18-рп/2004 від 01.12.2004 року, звертатись до суду з позовом до третіх осіб, при цьому судом не давалась оцінка договору від 29.04.2004 року, щодо відповідності нормам чинного законодавства.

Не можуть братись судом до уваги і доводи скаржника про відсутність предмету спору у даній справі з посиланням на справу № 14/121-пд-07 за позовом ТОВ "Торговий дім "Сири Таврії” до ПП "Юрма" про визнання недійсним договору купівлі-продажу від 29.04.2004 року, оскільки підстави для визнання договору недійсним є різними.

На підставі вищевикладеного, оскаржувана постанова є законною та обґрунтованою, винесеною з дотриманням норм матеріального та процесуального права, а тому судова колегія не вбачає підстав для її скасування.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу залишити без задоволення.

Постанову Запорізького апеляційного господарського суду від 26.07.2007 року у справі № 13/155-пд-07 залишити без змін.

Головуючий                                                                        Н. Кочерова

Судді:                                                                                    В. Рибак

                                                                                               М. Черкащенко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення29.11.2007
Оприлюднено12.12.2007
Номер документу1188715
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/155-пд-07

Ухвала від 26.11.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Ухвала від 05.11.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Ухвала від 02.11.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 30.09.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Постанова від 29.11.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Черкащенко М.М.

Ухвала від 01.10.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Черкащенко М.М.

Рішення від 08.05.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні