Постанова
від 27.11.2007 по справі 49/305-07
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

49/305-07

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 27 листопада 2007 р.                                                                                    № 49/305-07  

Вищий господарський суд України у складі колегії: головуючого, судді Васищака І.М., суддів Грека Б.М., Палій В.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Харківського державного авіаційного виробничого підприємства на ухвалу Харківського апеляційного господарського суду від 10 серпня 2007 року у справі № 49/305-07 за позовом комунального підприємства “Виробничо-технологічне підприємство “Вода” до Харківського державного авіаційного виробничого підприємства про стягнення 388 234 грн. 65 коп.,

  ВСТАНОВИВ:

          В ході вирішення спору Харківське державне авіаційне виробниче підприємство заявило суду клопотання про залучення до участі у справі прокурора і ухвалою від 18 липня 2007 року  господарський суд Харківської області відмовив у його задоволенні.

          Харківський апеляційний господарський суд не прийняв до розгляду апеляційну скаргу відповідача на зазначену ухвалу з мотивів відсутності предмета апеляційного оскарження.

          Харківське державне авіаційне виробниче підприємство просить ухвалу апеляційного господарського суду від 10 серпня 2007 року скасувати з підстав неправильного застосування господарським судом статті 129 Конституції України, статей 22 і 106 Господарського процесуального кодексу України.

Комунальне підприємство “Виробничо-технологічне підприємство “Вода” проти доводів касаційної скарги заперечує і в її задоволенні просить відмовити.

Сторони належним чином були повідомлені про час і місце судового засідання, проте представники сторін в судове засідання не з'явилися.

Колегія суддів вважає, що касаційна скарга задоволенню не підлягає.

За змістом статті 29 Господарського процесуального кодексу України прокурор бере участь у розгляді господарських справ, які були порушені за його позовами, а також може вступати за своєю ініціативою у справу, порушену за позовом інших осіб, на будь-якій стадії її розгляду для представництва інтересів громадянина або держави.

Про свою участь у вже порушеній справі прокурор повідомляє господарський суд письмово, а в судовому засіданні - також і усно.

Пунктом 8 частини другої статті 129 Конституції України передбачено в якості основної засади судочинства забезпечення апеляційного оскарження рішень суду, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до статті 12 Закону України “Про судоустрій України” учасники судового процесу та інші особи у випадку і порядку, передбачених процесуальним законом, мають право на апеляційне оскарження судового рішення.

Наведені конституційне положення та норми Закону реалізацію конституційного права на апеляційне оскарження ставлять в залежність від положень процесуального закону, яким є Господарський процесуальний кодекс України.

Аналіз статей 29 та 86 Господарського процесуального кодексу України свідчить про те, що процесуальний закон не надає учасникам судового процесу права оскаржити в апеляційному порядку ухвалу господарського суду, якою залишено без задоволення клопотання сторони щодо участі у справі прокурора.

За таких обставин колегія суддів вважає, що апеляційний господарський суд правомірно і обґрунтовано повернув заявникові апеляційну скаргу на ухвалу господарський суд Харківської області від 18 липня 2007 року.

Керуючись статтями 1115, 1117, 1119, 11111, 113 Господарського процесуального кодексу України, суд

  ПОСТАНОВИВ:

Ухвалу Харківського апеляційного господарського суду від 10 серпня 2007 року у справі № 49/305-07 залишити без змін, а касаційну скаргу Харківського державного авіаційного виробничого підприємства без задоволення.

Головуючий, суддя

І. М. Васищак

Суддя

Б.М. Грек

Суддя

В. М. Палій

Дата ухвалення рішення27.11.2007
Оприлюднено12.12.2007
Номер документу1188869
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —49/305-07

Рішення від 23.01.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ковальчук Л.В.

Постанова від 27.11.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Васищак І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні