Ухвала
від 08.05.2024 по справі 398/1827/24
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/1827/24

провадження №: 1-кс/398/961/24

УХВАЛА

Іменем України

"08" травня 2024 р. Слідчий суддя Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню, внесеному до ЄРДР за №12024121060000494 від 23.03.2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВОлександрійського РВПГУНП вКіровоградській області ОСОБА_3 звернулася дослідчого суддіз клопотаннямпро наданнятимчасового доступудо речейі документів,що перебуваютьу володінніоператорів мобільногозв`язкуПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що розташований за юридичною адресою: АДРЕСА_1 ; ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що розташований за юридичною адресою: АДРЕСА_2 ; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ), що розташований за юридичною адресою: АДРЕСА_3 , та містять інформацію про деталізацію з`єднань, які здійснювались з мобільного терміналу, в якому знаходяться SIM з абонентським номером:SIM№ НОМЕР_1 та SIM№ НОМЕР_2 , в період часу з 00 години 00 хвилин 10.03.2024 року по 14 годину 00 хвилин 27.03.2024 року, з можливістю їх вилучення.

Клопотання слідчого мотивовано тим, що у провадженні СВ Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024121060000494 від 23.03.2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України.

Слідчий в судове засідання не з`явилася, подала заяву про розгляд клопотання без її участі, клопотання підтримала та просила його задовольнити.

Прокурор в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання без його участі.

Представник ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (Астеліт)», належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду клопотання, в судове засідання не з`явилися та причини неявки суду не повідомили.

Згідно з вимогами ч. 4 ст. 107 КПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому розгляді, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, не є перешкодою для розгляду клопотання.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст.131КПКУкраїни заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5 частини 2 статті 131КПКУкраїни передбачений такий вид заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів.

За змістом ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Пунктом 7 частини 1 статті 162 КПК України передбачено, що до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

Інформація, на тимчасовий доступ до якої наполягає слідчий, відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 162 КПК України належить до охоронюваної законом таємниці.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Згідно з ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчим суддею встановлено, що згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань 23.03.2024 року органом поліції розпочато кримінальне провадження №12024121060000494за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України, а саме:20.03.2024 року близько 08:00 год за адресою: АДРЕСА_4 , пішов з дому ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , у невідомом напрямку і до даного часу не повернувся. В подальшому в ході проведення оперативно-розшукових заходів 28.03.2024 року близько 05:00 год. було виявлено труп ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , біля ставка в с. Ялинівка Олександрійського району.

Допитана в якості свідка ОСОБА_5 повідомила, що вона є тіткою ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_6 , проживає: АДРЕСА_4 , з приводу зникнення ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_5 , остання повідомила, що в останнє спілкувалася з ним 20.03.2024 року близько 10 години та він повідомив про те , що збирається з ОСОБА_6 на риболовлю та пішов в бік його будинку, з ОСОБА_6 в останнє спілкувалась 21.03.2024 року вдень, скаржився на свою знайому ОСОБА_7 з Добронадії, після цього вона його не бачила, користувався телефоном SIM№ НОМЕР_1 , SIM№ НОМЕР_2 .

Слідчий уклопотання проситьнадати доступдо відомостей, що знаходяться у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »,що розташованийза юридичноюадресою: АДРЕСА_1 ;ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »,що розташованийза юридичноюадресою: АДРЕСА_2 ;ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »( ІНФОРМАЦІЯ_4 ),що розташованийза юридичноюадресою: АДРЕСА_3 ,та містятьінформацію продеталізацію з`єднань,які здійснювалисьз мобільноготерміналу,в якомузнаходяться SIMз абонентськимномером:SIM№ НОМЕР_1 та SIM№ НОМЕР_2 ,що використовується ОСОБА_6 , в періодчасу з00години 00хвилин 10.03.2024року по14годину 00хвилин 27.03.2024року,з метоювстановлення напрямку (маршруту) пересування зниклої особи, підтвердити знаходження особи на конкретній території, встановлення інших обставин в кримінальному провадженні.

Отже, слідчий суддя приходить до висновку про наявність достатніх підстав вважати, що отримання зазначеної у клопотанні інформації, має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у даному кримінальному провадженні, так як вичерпані всі інші можливості отримати інформацію про осіб, які вчинили дане кримінальне правопорушення. Крім того, слідчим доведено можливість використання як доказів зазначеної інформації, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цієї інформації, а тому клопотання підлягає задоволенню в частинні надання доступу до відомостей, що знаходяться у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що розташований за юридичною адресою: АДРЕСА_1 ; ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що розташований за юридичною адресою: АДРЕСА_2 ; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ), що розташований за юридичною адресою: АДРЕСА_3 , та містять інформацію про деталізацію з`єднань, які здійснювались з мобільного терміналу, в якому знаходяться SIM з абонентським номером:SIM№ НОМЕР_1 та SIM№ НОМЕР_2 , в період часу з 00 години 00 хвилин 10.03.2024 року по 14 годину 00 хвилин 27.03.2024 року.

Відповідно доч.7ст.163КПК Українислідчий суддяв ухваліпро наданнятимчасового доступудо речейі документівможе датирозпорядження пронадання можливостівилучення речейі документів,якщо сторонакримінального провадженнядоведе наявністьдостатніх підставвважати,що безтакого вилученняіснує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

З урахування викладеного, не підлягає задоволенню клопотання в частині надання дозволу на вилучення вказаних документів, оскільки слідчим не доведено наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів та відповідно до ст.159КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними та зробити їх копії.

Керуючись ст. ст. 159, 160, п. 7 ч. 1 ст. 162, ст. ст. 163, 164, 166, 372 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого СВ Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню, внесеному до ЄРДР за №12024121060000494 від 23.03.2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України, задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому СВ Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській лейтенанту поліції ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до речей та документів, з можливістю вилучення їх копій у письмовій або електронній формі, а саме до: інформації, яка знаходиться у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що розташований за юридичною адресою: АДРЕСА_1 ; ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що розташований за юридичною адресою: АДРЕСА_2 ; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ), що розташований за юридичною адресою: АДРЕСА_3 , та містять інформацію про деталізацію з`єднань, які здійснювались з мобільного терміналу, в якому знаходяться SIM з абонентським номером:SIM№ НОМЕР_1 та SIM№ НОМЕР_2 щодо дати, часу і тривалості вхідних та вихідних телефонних з`єднань, з посиланням на ретранслятор, та прив`язку до базових станцій, із зазначенням адреси місцеперебування абонента А та Б (азимут та адреса розташування базової станції абонентів А і Б) у момент кожного вхідного та вихідного телефонного з`єднання із зазначенням типу з`єднання (в тому числі і не тарифіковані дзвінки, коли абонент, який викликався, не відповів) та відомостей про власників абонентських номерів А і Б (якщо абонентські номери використовуються за умовами контракту), PIN та PUK кодів SIM-карток зазначених абонентських номерів, ідентифікатора (ІМЕІ та ІМSІ), вхідних та вихідних SMS - повідомлень (без розкриття їх змісту), інформацію про GPRS - трафіки, з урахуванням нульових з`єднань вказаних абонентів за період з 00 години 00 хвилин 10.03.2024 року по 14 годину 00 хвилин 27.03.2024 року.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали два місяці, починаючи з 08 травня 2024 року 08 липня 2024 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118887739
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню, внесеному до ЄРДР за №12024121060000494 від 23.03.2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України

Судовий реєстр по справі —398/1827/24

Ухвала від 08.05.2024

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Стручкова Л. І.

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Подоляк Я. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні