Ухвала
від 01.05.2024 по справі 522/6671/23
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №522/6671/23

1-кс/522/2092/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 травня 2024 року місто Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , дізнавача ОСОБА_4 , потерпілого ОСОБА_5 , розглянувши клопотання потерпілого ОСОБА_5 про надання тимчасового доступу до речей та документів, -

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді звернувся потерпілий ОСОБА_5 з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів по кримінальному провадженню, внесеному до ЄРДР за № 42022163030000063 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 275 КК України.

У своєму клопотанні представник потерпілого просить надати тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення їх завірених належним чином копій, які перебувають у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 »», що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Розглянувши клопотання, заслухавши думку учасників судового провадження, а також дослідивши надані матеріали, слідчий суддя доходить висновку, що воно підлягає залишенню без задоволення з таких підстав.

Відповідно до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

З аналізу положень ст.ст. 159, 160, 163 КПК України випливає, що ініціювати питання про надання тимчасового доступу до речей і документів може виключно сторона кримінального провадження. Іншим процесуальним фігурам чинний кримінальний процесуальний кодекс такого права не надає.

Визначення основних термінів Кодексу надає ст. 3 КПК України.

Згідно п.25 ч.1 цієї статті, учасники кримінального провадження це сторони кримінального провадження, потерпілий, його представник та законний представник, цивільний позивач, його представник та законний представник, цивільний відповідач та його представник, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, третя особа, щодо майна якої вирішується питання про арешт, інша особа, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, особа, стосовно якої розглядається питання про видачу в іноземну державу (екстрадицію), заявник, свідок та його адвокат, понятий, заставодавець, перекладач, експерт, спеціаліст, представник персоналу органу пробації, секретар судового засідання, судовий розпорядник.

Пунктом 19 ч.1 цієї статті визначено, що сторонами кримінального провадження є з боку обвинувачення: слідчий, керівник органу досудового розслідування, прокурор, а також потерпілий, його представник та законний представник у випадках, установлених цим Кодексу; з боку захисту підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений, виправданий, особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, їхні захисники та законні представники.

Відповідно до ч.4 ст. 22 КПК України, у випадках, передбачених цим Кодексом, обвинувачення може підтримуватись потерпілим, його представником.

З наведеного випливає, що потерпілий і його представник є самостійними процесуальними фігурами, які можуть виступати стороною кримінального провадження, з боку обвинувачення, виключно у випадках, установлених кримінальним процесуальним кодексом. Отже, виключно у таких випадках потерпілий і його представник користуються правами сторони обвинувачення.

Такі випадки дійсно передбачені кримінальним процесуальним кодексом, зокрема ст. 340 КПК України при відмові від підтримання державного обвинувачення.

Водночас, кримінальне провадження в рамках якого подане вищезазначене клопотання перебуває на стадії досудового розслідування, яке здійснюється слідчим, і потерпілий та його представник, наразі, стороною кримінального провадження не виступають. Отже, вони і не мають процесуальних прав ініціювати питання про надання тимчасового доступу до речей і документів у зв`язку з чим подане клопотання задоволене бути не може.

За таких обставин, слід дійти висновку про відсутність, передбачених кримінальним процесуальним кодексом підстав для задоволення вказаного клопотання.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 132, 163-164, 376 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання потерпілого ОСОБА_5 про надання тимчасового доступу до речей та документів - залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає, а заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя:

01.05.2024

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118892943
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —522/6671/23

Ухвала від 18.07.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 29.03.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 28.02.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 24.11.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 24.11.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 24.11.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні