Ухвала
від 18.07.2024 по справі 522/6671/23
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

18.07.2024

Справа № 522/6671/24

Провадження 1-кс/522/ 3917/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 липня2024 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого дізнавача СД Відділення поліції № 1 ОРУП № 1 ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів, в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42022163030000063 від 13.10.2022 року, за ознаками кримінальних проступків, передбачених ч. 1 ст. 275, ч. 1 ст. 358 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Згідно клопотання, у ході вивчення інтернет публікації, розміщеної на сайті ІНФОРМАЦІЯ_1 встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 , здійснюється ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » будівництво багатоквартирного житлового будинку на земельній ділянці, що розташована в охоронній зоні ІНФОРМАЦІЯ_3 , будівництво вказаного житлового будинку ведеться впритул до сусіднього будинку, який внаслідок проведених будівельних робіт був повністю зруйнований.

13.10.2022 за фактом руйнування житлового будинку в АДРЕСА_2 , що сталося за результатом проведення будівельних робіт за адресою: АДРЕСА_1 зареєстровано кримінальне провадження № 42022163030000063 з правовою кваліфікацією ч.1 ст.275 КК України.

В подальшому до ІНФОРМАЦІЯ_4 звернулись мешканці будинку АДРЕСА_2 з приводу руйнування їх будинку, а саме ОСОБА_4 (мешканка квартири 32), ОСОБА_5 (мешканка квартири 36) з приводу руйнування їх квартир повністю та ОСОБА_6 (мешканець квартири 35) з приводу пошкодження його квартири. В результаті руйнування будинку АДРЕСА_2 , вказаних мешканців було відселено з їх помешкань.

Також встановлено, що будівництво за адресою АДРЕСА_1 (кадастровий номер 5110137500:04:014:0004) здійснюється ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

В ході досудового розслідування виникла необхідність в отриманні інформації та копій документів, які необхідні для призначення та проведення відповідних судових експертиз та всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин щодо з`ясування причин руйнування будинку АДРЕСА_2 . У зв`язку з чим дізнавачем та прокурором були направлені запити до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо отримання необхідної інформації, а саме:

- Інформацію про осіб (П.І.Б., посада), які в 2022 році виконували будівельних/підготовчих робіт в будинку АДРЕСА_2 .

- Проект на виконання будівельних АДРЕСА_2 , на підставі якого в 2022 році виконувалися роботи, які очолювала особа ОСОБА_7 , виконроб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

- Інформацію про правові підстави виконання робіт на наявність дозвільних документів та експертизи проекту на виконання будівельних/підготовчих робіт в будинку12 по АДРЕСА_1 .

- Листування з ІНФОРМАЦІЯ_5 за адресою АДРЕСА_1 та щодо будівлі за адресою АДРЕСА_2 .

В подальшому отримані відповіді про відмову у наданні інформації та копій документів. Мотивуючи тим, що Законом України «Про національну поліцію України» та статтями Кримінального процесуального кодексу України, в якості правової підстави для витребування документів та інформації щодо працівників, які виконували підготовчі роботи в листопаді 2022 року за адресою АДРЕСА_3 , не передбачено права дізнавача на отримання та обов`язку Товариства, як юридичної особи приватної форми власності, щодо надання копій таких документів.

Дізнавач до суду не з`явився та подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, яке підтримав та просив задовольнити у повному обсязі.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачений цим Кодексом, в зв`язку з чим суд вважає за можливе розглянути клопотання за відсутності дізнавача.

У відповідності до ч.4 ст. 107 КПК України, розгляд клопотання проведено за відсутності учасників судового провадження та без фіксації за допомогою технічних засобів, оскільки всі особи, які беруть участь у судовому провадженні до суду не з`явилися.

Розглянувши клопотання, вивчивши надані до нього матеріали, вважаю необхідним клопотання задовольнити, з наступних підстав.

Відповідно до ст. 40-1 КПК України дізнавач при здійсненні дізнання наділяється повноваженнями слідчого. Дізнавач несе відповідальність за законність та своєчасність здійснення дізнання.

Згідно статті 2 Кримінального процесуального кодексу України завданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожен, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 КПК України.

Так, відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 160 КПК України, вбачається можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами встановити обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, окрім як у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Надані матеріалі свідчать про те, що інформація яка зазначена в клопотанні має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та необхідні для встановлення істини по даному кримінальному провадженню, зокрема для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного кримінального провадження.

Як вбачається з клопотання та наданих до суду матеріалів, дізнавачем було обґрунтовано доведено, що вказана інформація має суттєве доказове значення для встановлення істини по справі, а довести вищенаведені обставини іншим способом не надається можливим.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст. 159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу та вилучення зазначеної в клопотанні інформації.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 159-164 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого дізнавача СД Відділення поліції № 1 ОРУП № 1 ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , протимчасовий доступдо речейта документів задовольнити частково.

Зобов`язати посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код НОМЕР_1 , адреса розташування: АДРЕСА_4 , надати тимчасовий доступ до оригіналів документів з можливістю вилучення наступної інформації та копій документів:

- Інформацію про осіб (П.І.Б., посада), які в 2022 році виконували будівельних/підготовчих робіт в будинку АДРЕСА_2 .

- Копію проекту на виконання будівельних АДРЕСА_2 , на підставі якого в 2022 році виконувалися роботи, які очолювала особа ОСОБА_7 , виконроб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

- Копію експертизи проекту на виконання будівельних/підготовчих робіт в будинку12 по АДРЕСА_1 .

- Копії листування з ІНФОРМАЦІЯ_5 за адресою АДРЕСА_1 та щодо будівлі за адресою АДРЕСА_2 .

Забезпечити тимчасовий доступ й можливість вилучення завірених належним чином копій документів та інформації стороною кримінального провадження: дізнавачем сектору дізнання відділення поліції № 1 Одеського районного управління поліції № 1 ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 та /або іншому дізнавачу відповідно до постанови про призначення групи дізнавачів, що знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код НОМЕР_1 , адреса розташування: АДРЕСА_4 .

Ухвала діє протягом 1 /одного/ місяця з дня її постановлення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення18.07.2024
Оприлюднено22.07.2024
Номер документу120472338
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —522/6671/23

Ухвала від 18.07.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 29.03.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 28.02.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 24.11.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 24.11.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 24.11.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні