Ухвала
від 08.05.2024 по справі 420/22243/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/22243/23

УХВАЛА

08 травня 2024 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Єфіменка К.С., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Виконавчого комітету Бериславської міської ради про відстрочення виконання рішення суду по справі по справі №420/22243/23 адміністративним позовом Першого заступника керівника Херсонської обласної прокуратури (вул. Софіївська,19, м.Одеса, 65082) до Бериславської міської ради (вул.1 Травня,244, м.Берислав, Бериславський район, Херсонська область, 74100), за участю третьої особи на стороні відповідача Томаринського закладу дошкільної освіти (ясла-садок) Бериславської міської ради (вул.Бериславська,13, с.Томарине, Бериславський район, Херсонська область, 74340) про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 08.11.2023 року по справі № 420/22243/23 задоволено позов Першого заступника керівника Херсонської обласної прокуратури до Бериславської міської ради, за участю третьої особи на стороні відповідача Томаринського закладу дошкільної освіти (ясла-садок) Бериславської міської ради про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії. Визнано протиправною бездіяльність Бериславської міської ради неоформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку під Томаринським закладом дошкільної освіти Бериславської міської ради, зареєстрованого за адресою: вул. Бериславська, 13, с. Томарине, Бериславського району, Херсонської області. Зобов`язано Бериславську міську раду вжити заходів щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку під Томаринським закладом дошкільної освіти Бериславської міської ради, розташованим за адресою: вул. Бериславська, 13, с. Томарине, Бериславського району, Херсонської області.

11.12.2023 року судове рішення набрало законної сили.

25.04.2024р. до суду надійшла заява Виконавчого комітету Бериславської міської ради про відстрочення виконання рішення суду, в якій заявник просить відстрочити виконання Рішення Одеського окружного адміністративного суду від 08.11.2023 року по справі №420/22243/23 терміном на 12 місяців з дня набрання ухвалою законної сили.

В обґрунтування зазначеної заяви вказано, що Управління освіти, культури, молоді, туризму та спорту Бериславської міської ради (далі Управління освіти) 31.08.2023 року звернулося до Бериславської міської військової адміністрації із клопотанням щодо відведення земельних ділянок комунальної власності, під об`єктами освіти, в постійне користування, у тому числі і щодо земельної ділянки на якій розташований Томаринський заклад дошкільної освіти Бериславської міської ради, розташованим за адресою: вул. Бериславська, 13, с.Томарине, Бериславського району, Херсонської області.

Розпорядженням начальника Бериславської міської військової адміністрації від 04.09.2023 року №185 Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок закладам освіти надано Управлінню освіти, культури, молоді, туризму та спорту Бериславської міської ради дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в постійне користування, із земель комунальної власності громадської забудови (код згідно з КВЗУ 008 00 землі під громадською забудовою), для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти (КВЦП 03.02), серед яких земельна ділянка орієнтовної площі 1,4000 га., що розташована за адресою: Херсонська область, Бериславський район, с.Томарине, вул. Бериславська, 13 (Томаринський заклад дошкільної освіти Бериславської міської ради).

Управлінням освіти (далі - Замовник) укладено з ФОП ОСОБА_1 (далі - Виконавець) Договір №2 від 18.01.2024 року про розроблення проекту землеустрою: Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування орієнтовною площею 1,4000 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 (Томаринський заклад дошкільної освіти Бериславської міської ради).

Згідно з пунктом 4.2 зазначеного Договору кінцевий термін виконання робіт за Договором не пізніше 95 календарних днів з моменту отримання від Замовника вихідних даних та необхідних документів.

Отже, кінцевою датою розроблення проекту землеустрою є 22 квітня 2024 року.

Заявник зазначає, що розробка проекту, затвердження відповідним органом місцевого самоврядування технічної документації із землеустрою та надання земельної ділянки у користування займе ще більше двох місяців.

Розглянувши подані заяви, суд прийшов до наступних висновків.

Згідно з ч.1 ст.378 КАС України за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання. Питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення може бути розглянуто також за ініціативою суду.

Згідно з частиною 3 статті 378 даного Кодексу підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Таким чином, підставою для відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення можуть бути конкретні обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у визначений строк або встановленим адміністративним судом способом. Вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд повинен враховувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ступінь вини відповідача у виникненні спору та інші обставини справи.

Під встановленням або зміною способу чи порядку виконання судового рішення слід розуміти прийняття судом нових заходів для реалізації рішення в разі неможливості його виконання у порядку і спосіб, раніше встановленим судом.

Разом з тим, під обґрунтованими підставами слід розуміти наявність виключних обставин, які є об`єктивно непереборними, тобто такими, що ускладнюють або унеможливлюють виконання рішення суду у раніше встановлений судом спосіб. Наявність таких обставин має бути підтверджено належними та допустимими доказами.

Як встановлено судом зі змісту заяви, підставою для звернення з останньою до суду є те, що розробка проекту, затвердження відповідним органом місцевого самоврядування технічної документації із землеустрою та надання земельної ділянки у користування займе більше часу ніж зазначено у постанові Головного державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Херсонській області, в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі Північного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Попилястим А.Б. на підставі виконавчого листа №420/22243/23 від 02 січня 2024 року про відкриття виконавчого провадження №74692214.

Суд зазначає, що питання розстрочення або відстрочення виконання рішення суду знаходяться в площинні процесуального права. Разом із тим підстави, а саме наявність обставин, що ускладнюють виконання судового рішення (відсутність коштів, відсутність присудженого майна в натурі, стихійне лихо тощо), залежать від предмету спору, у межах спірних правовідносин.

Оцінюючи доводи заяв про відстрочення або розстрочення виконання судового рішення, суди повинні враховувати, що ці заходи не повинні створювати боржнику можливість ухилятися від виконання судового рішення. До уваги повинні братися не лише реальний майновий стан боржника, але й його наміри, що свідчать про бажання виконати рішення.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 06.12.2019 року у справі №2а/0570/6531/2011, постанові від 30.01.2020 у справі № 819/150/17.

Основною обставиною, що ускладнює виконання судового рішення, на яку посилається відповідач є те, що розробка проекту, затвердження відповідним органом місцевого самоврядування технічної документації із землеустрою та надання земельної ділянки у користування займе ще більше двох місяців.

Вказані вище обставини суд вважає такими, що істотно ускладнюють виконання судового рішення та суд бере до уваги дії відповідача, що направлені на реальне виконання рішення суду.

З огляду на вищенаведене та зазначені в поданій заяві про відстрочення та розстрочення виконання судового рішення обставини, суд дійшов до висновку про наявність об`єктивних обставин, які ускладнюють виконання судового рішення.

Також суд враховую, що заперечень з боку відповідача проти задоволення заяви на адресу суду не надходило.

Відповідно до частини 5 статті 378 КАС України відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення рішення, ухвали, постанови.

Таким чином, враховуючи підстави, на які посилається заявник суд дійшов до висновку про наявність підстав для частково задоволення заяви та відстрочення виконання рішення суду до 01.08.2024 року.

Керуючись ст.ст. 241-243, 248, 378 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Виконавчого комітету Бериславської міської ради про відстрочення виконання рішення суду по справі по справі №420/22243/23 адміністративним позовом Першого заступника керівника Херсонської обласної прокуратури (вул. Софіївська,19, м.Одеса, 65082) до Бериславської міської ради (вул.1 Травня,244, м.Берислав, Бериславський район, Херсонська область, 74100), за участю третьої особи на стороні відповідача Томаринського закладу дошкільної освіти (ясла-садок) Бериславської міської ради (вул.Бериславська,13, с.Томарине, Бериславський район, Херсонська область, 74340) про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити частково.

Відстрочити виконання додаткового рішення Одеського окружного адміністративного суду від 08.11.2023 року по справі №420/22243/23 до 01.08.2024 року.

У задоволенні решти заяви відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до П`ятого апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 15-денний строк з дня її отримання з урахуванням особливостей, встановлених п.15.5 Перехідних положень КАС України.

Суддя К.С.Єфіменко

Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118901356
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяЗаява про відстрочку або розстрочку виконання судового рішення

Судовий реєстр по справі —420/22243/23

Ухвала від 08.05.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Єфіменко К.С.

Рішення від 08.11.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Єфіменко К.С.

Ухвала від 29.08.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Єфіменко К.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні