Ухвала
від 25.04.2024 по справі 580/1877/24
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про витребування доказів

25 квітня 2024 року справа № 580/1877/24м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Рідзеля О.А., здійснюючи підготовку до розгляду адміністративної справи за позовом ОСОБА_1 до Міністерства внутрішніх справ України про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

21.02.2024 у Черкаський окружний адміністративний суд надійшов позов ОСОБА_1 (далі позивач) до Міністерства внутрішніх справ України (далі відповідач), в якому позивач просить:

визнати протиправними дії відповідача щодо відмови позивачу у призначенні, нарахуванні та виплаті одноразової грошової допомоги у зв`язку з установленням 2 групи інвалідності, а з 29.09.2022 1 групи інвалідності, що настала внаслідок захворювання, яке мало місце в період проходження служби в ОВС відповідно до Порядку та умов призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без установлення інвалідності працівника міліції затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 року №850;

зобов`язати відповідача прийняти рішення та виплатити позивачу одноразову грошову допомогу у зв`язку з установленням 2 групи інвалідності, а з 29.09.2022 1 групи інвалідності, що настала внаслідок захворювання, яке мало місце в період проходження служби в ОВС відповідно до Порядку та умов призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без установлення інвалідності працівника міліції затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 року №850.

Ухвалою суду від 26.02.2024 відкрито провадження у справі та вирішено її розгляд здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження.

26.03.2024 відповідач подав суду відзив на позовну заяву, в якому зазначив, що Порядок №850 встановлює, що для отримання одноразової грошової допомоги в разі установлення інвалідності чи часткової втрати працездатності без установлення інвалідності працівник міліції має подати за останнім місцем служби заяву згідно з додатком до Порядку та документи.

При цьому, з урахуванням того, що УМВС України в Черкаській області, де позивач проходив службу, 20.01.2022 в результаті ліквідації припинено, ОСОБА_1 було поінформовано, що наразі в Міністерстві на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 10.09.2022 №1007 вживаються заходи з визначення уповноважених установ МВС, які прийматимуть заяви працівників міліції, готуватимуть відповідні висновки та, у разі прийняття Міністерством рішення про призначення одноразової грошової допомоги, проводитимуть її виплату.

Наказом МВС України від 25.10.2023 №867 визначено територіальні медичні об`єднання МВС по областях, місту Києву уповноваженими установами МВС з оформлення документів для призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без установлення інвалідності колишнього працівника міліції.

Крім того, згідно з листом відповідача від 16.02.2024 №4847/49-2024, наказом МВС України від 11.12.2023 №1021 внесено зміни до Положення про Державну установу Територіальне медичне об`єднання Міністерства внутрішніх справ України по Черкаській області, які зокрема передбачають прийняття заяв від колишніх працівників міліції щодо призначення одноразової грошової допомоги, оформлення матеріалів, підготовку висновків та надсилання їх на розгляд МВС.

Однак, у матеріалах справи відсутня копія вказаного Положення. Також, вказаний документ відсутній у загальному доступі.

Статтею 72 КАС України встановлено, що доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Розгляд і вирішення справ в адміністративних судах згідно з ч.1 ст.9 КАС України здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Частиною 4 ст.9 КАС України визначено обов`язок суду вжити визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до ч.6 ст.80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Тому суд дійшов висновку витребувати у Державної установи Територіальне медичне об`єднання Міністерства внутрішніх справ України по Черкаській області копію власного Положення у редакції наказу МВС України від 11.12.2023 №1021.

Відповідно до ч.7 ст.80 КАС України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд згідно з ч.8 вказаної статті Кодексу застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Керуючись ст.ст. 9, 72, 80, 175, 241-246, 255, 295 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

1. Витребувати у Державної установи Територіальне медичне об`єднання Міністерства внутрішніх справ України по Черкаській області копію власного Положення у редакції наказу МВС України від 11.12.2023 №1021.

У разі відсутності таких документів надати суду у той же строк письмові пояснення з відповідними доказами їх відсутності.

2. Для виконання цієї ухвали встановити термін 10 днів з моменту отримання цієї ухвали.

3. Попередити Державну установу Територіальне медичне об`єднання Міністерства внутрішніх справ України по Черкаській області про відповідальність за невиконання вимог ухвали про витребування доказів.

4. Копію ухвали направити Державній установі Територіальне медичне об`єднання Міністерства внутрішніх справ України по Черкаській області для виконання.

5. Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Олексій РІДЗЕЛЬ

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118902599
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо проходження служби

Судовий реєстр по справі —580/1877/24

Ухвала від 25.04.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Олексій РІДЗЕЛЬ

Ухвала від 25.04.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Олексій РІДЗЕЛЬ

Ухвала від 25.04.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Олексій РІДЗЕЛЬ

Ухвала від 26.02.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Олексій РІДЗЕЛЬ

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні