Ухвала
від 08.05.2024 по справі 2-770/11
ЗАЛІЗНИЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

справа № 2-770/11

УХВАЛА

08 травня 2024 року суддя Залізничного районного суду м. Львова Пилип`юк Г. М., розглянувши заяву Залізничного відділу державної виконавчої служби у м. Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про заміну сторони у виконавчому провадженні, -

встановив:

07.05.2024 року начальник Залізничного ВДВС у м. Львові ЗМУ МЮ Стасишин А. подала заяву про заміну боржника з ДП «Львівські авіалінії» на ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» ім. Данила Галицького у виконавчому провадженні № 74861003 з виконання виконавчого листа № 2-770/11 від 23.04.2024 року виданого Залізничним районним судом м, Львова про стягнення з ДП «Львівські авіалінії» на користь ОСОБА_1 6 551,00 грн. середній заробіток за час затримки виплати заробітної плати.

Вивчивши зміст заяви та додані до неї документи, приходжу до висновку, що заява про заміну сторони у виконавчому провадженні підлягає поверненню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 183 ЦПК України до заяви, скарги, клопотання чи заперечення, які подаються на стадії виконання судового рішення, в тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження).

Як вбачається з матеріалів заяви, заявник долучає реєстри відправки поштової кореспонденції, при цьому до заяви не долучено жодних доказів, які б підтверджували надіслання (надання) саме копії даної заяви з додатками учасникам справи, у матеріалах справи відсутній опис вкладення з документами, які скеровувались учасникам.

Суд також вважає за необхідне зазначити, що ст. 442 ЦПК України передбачено, що суд розглядає заяву про заміну сторони виконавчого провадження у десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням сторін та інших заінтересованих осіб.

Отже, оскільки нормами ЦПК України передбачений обмежений строк для розгляду заяви про заміну сторони (стягувача) виконавчого провадження, необхідною передумовою дотримання судом основних засад цивільного судочинства під час розгляду зазначеної категорії заяв є направлення заявником учасникам справи тексту самої заяви та доказів на підтвердження викладених в ній обставин, позаяк сторони у справі повинні бути заздалегідь повідомленні про таку заяву для надання їм достатнього часу для ознайомлення з її змістом та можливості підготовити свої пояснення (заперечення) на відповідну заяву.

Таким чином, неотримання учасниками справи копії заяви про заміну сторони виконавчого провадження порушує визначені законом засади змагальності, рівності учасників процесу перед законом і судом, а також позбавляє учасників справи можливості своєчасно ознайомитись з відповідними матеріалами, надати свої доводи і заперечення.

Конституційний Суд України у рішенні від 12.06.2007 року № 2-рп/2007 вказав, що необхідно відрізняти поняття «обмеження основоположних прав і свобод» від прийнятого у законотворчій практиці поняття «фіксація меж самої сутності прав і свобод» шляхом застосування юридичних способів (прийомів), визначаючи таку практику допустимою. При цьому, як слідує зі змісту Рішення Конституційного Суду України від 25.12.1997 року № 9-зп, не є порушенням права на судовий захист відмова суду в прийнятті позовних та інших заяв, скарг, оформлених не у відповідності до чинного законодавства.

Відповідно до ч. 4 ст. 183 ЦПК України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Виходячи з наведеного та враховуючи, положення ч. 2, 4 ст. 183 ЦПК України, заяву слід повернути без розгляду.

Керуючись ст. 183, 258-261 ЦПК України,

постановив:

заяву Залізничного відділу державної виконавчої служби у м. Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про заміну сторони у виконавчому провадженні - повернути без розгляду.

Роз`яснити заявнику, що повернення не перешкоджає повторному зверненню із поданням до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення подання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Суддя: Пилип`юк Г. М.

Оригінал ухвали.

Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118908501
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —2-770/11

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Галайко Н. М.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Пилип'юк Г. М.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Гедз Б. М.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Гедз Б. М.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Гедз Б. М.

Ухвала від 18.10.2021

Цивільне

Кодимський районний суд Одеської області

Калашнікова Т. О.

Ухвала від 18.10.2021

Цивільне

Кодимський районний суд Одеської області

Калашнікова Т. О.

Ухвала від 11.10.2021

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Зушман Г. І.

Ухвала від 29.09.2021

Цивільне

Борщівський районний суд Тернопільської області

Зушман Г. І.

Ухвала від 06.08.2021

Цивільне

Кодимський районний суд Одеської області

Вороненко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні