Ухвала
від 08.05.2024 по справі 908/958/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 34/88/24

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

08.05.2024 Справа № 908/958/24

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Науменка А.О.,

при секретареві судового засідання Концур Г.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали № 908/958/24

за позовом: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 )

до відповідача: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лермонтово», ідентифікаційний код юридичної особи 39273127 (вул. Волгоградська, буд. 26А, м. Запоріжжя, 69035)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю «АДМІН», ідентифікаційний код юридичної особи 33134232 (вул. Чарівна, будинок, 119, квартира, 241, м. Запоріжжя, 69071)

про зобов`язання укласти договір на компенсацію витрат з опалення

за участю уповноважених представників сторін:

від позивача: Булдигіна М.С., адвокат, свідоцтво ЗП № 002736 від 19.01.2021, ордер АР № 1157231 від 27.03.2024;

від відповідача: Сідельникова О.Л., адвокат, свідоцтво № 002263 від 16.07.2019, ордер АР № 1125523 від 29.04.2024;

від третьої особи: не з`явилась

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Запорізької області звернулась ОСОБА_1 з позовом до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лермонтово» про зобов`язання укласти договір на компенсацію витрат з опалення, проєкт якого додається до позовної заяви в наведеній у позові редакції.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 02.04.2024 справу № 908/958/24 передано на розгляд судді Науменку А.О.

Розглянувши матеріали вищезазначеної позовної заяви, господарський суд ухвалою від 05.04.2024 залишив позов без руху.

10.04.2024 позивач подав заяву на усунення недоліків позову, яка надійшла до суду 12.04.2024.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 17.04.2024 суд призначив підготовче засідання на 08.05.2024 о 10 год. 40 хв.

В судовому засіданні 08.05.2024 здійснювалось фіксування судового процесу за допомогою комплексу «Акорд».

Суд відкрив судове засідання. Суд з`ясував про відводи. Відводів не заявлено.

29.04.2024 від представника відповідача через підсистему «Електронний суд» до суду надійшла заява про ознайомлення з уточненою позовною заявою в електронному вигляді та внесення даних адвоката до додаткових відомостей про учасника справи та надання доступу до електронної справи.

29.04.2024 дані про адвоката Сідельникову О.Л. внесені до відомостей про учасника справи для доступу до справи № 908/958/24 в електронному кабінеті, в матеріали справи в електронному вигляді підкріплено копію уточненої позовної заяви.

06.05.2024 через підсистему «Електронний суд» від представника відповідача до суду надійшли: клопотання про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача; заява про закриття провадження у справі; відзив на позовну заяву в якому містилось клопотання про витребування доказів у позивача.

В судовому засіданні 08.05.2024 представник відповідача надала пояснення підтримала клопотання, просила залучити до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Представник позивача, пояснила, що не заперечує проти залучення до участі у справі в якості третьої особи Товариство з обмеженою відповідальністю «Адмін», однак заперечила проти залучення співвласників житлового будинку та нежитлової будівлі по АДРЕСА_2 .

Судом винесено ухвалу від 08.05.2024 по справі № 908/958/24 про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю «АДМІН», ідентифікаційний код юридичної особи 33134232 (вул. Чарівна, будинок, 119, квартира, 241, м. Запоріжжя, 69071).

У судовому засіданні розглядалось клопотання відповідача про витребування доказів у позивача.

Представник відповідача в судовому засідання 08.05.2024 у зв`язку із залученням до участі у справі третьої особи наполягала на витребуванні доказів саме у Товариства з обмеженою відповідальністю «АДМІН».

Суд задовольняє клопотання відповідача про витребування доказів у Товариства з обмеженою відповідальністю «АДМІН».

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим кодексом.

Згідно зі ст. 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються, зокрема, письмовими доказами.

Відповідно до ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов`язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Статтями 76-78 ГПК України передбачено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються. Достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи. Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно зі ст. 80 ГПК України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу. У випадку визнання поважними причин неподання учасником справи доказів у встановлений законом строк суд може встановити додатковий строк для подання вказаних доказів. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

За змістом статті 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати таких доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу передбачені цим Кодексом.

Розглянувши клопотання відповідача про витребування доказів, суд вважає, до вказаний відповідачем доказ є конкретним, має значення для з`ясування обставин справи та підлягає дослідженню та оцінці судом при розгляді даної справи.

На підставі викладеного, суд, згідно зі ст. 81 ГПК України вважає за необхідне витребувати Товариства з обмеженою відповідальністю АДМІН, ідентифікаційний код юридичної особи 33134232 (вул. Чарівна, будинок, 119, квартира, 241, м. Запоріжжя, 69071) технічну документацію на мережу (систему) опалення в нежитловій 7-ми поверховій будівлі по вул. Волгоградська 26а в м. Запоріжжя та технічний паспорт на нежитлову 7-ми поверховій будівлі по вул. Волгоградська 26-а.

Клопотання відповідача викладене у відзиві щодо витребування доказів у позивача суд залишає без розгляду.

Питання закриття провадження у справі та залучення до участі у справі співвласників житлового будинку по АДРЕСА_3 буде розглянуто у наступних судових засіданнях.

Згідно з ч. 2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, коли питання, визначені ч. 2 ст. 182 цього кодексу, не можуть бути розглянуті в даному підготовчому засіданні.

За наслідками судового засідання, судом відкладено підготовче засідання 12.06.2024 о 11 год. 00 хв.

Керуючись ст.ст. 182, 183, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відкласти підготовче засідання у справі № 908/958/24 на 12.06.2024 о 11 год. 00 хв. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, 4 (про залу судового засідання буде повідомлено додатково на відповідному стенді суду «Справи призначені до розгляду»).

2. Витребувати Товариства з обмеженою відповідальністю АДМІН, ідентифікаційний код юридичної особи 33134232 (вул. Чарівна, будинок, 119, квартира, 241, м. Запоріжжя, 69071) технічну документацію на мережу (систему) опалення в нежитловій 7-ми поверховій будівлі по вул. Волгоградська 26а в м. Запоріжжя та технічний паспорт на нежитлову 7-ми поверхову будівлю по вул. Волгоградська 26-а.

Докази (належним чином засвідчені копії, письмові пояснення щодо неможливості надання витребуваних доказів) слід надати суду до 10.06.2024 (включно).

Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати таких доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу передбачені цим Кодексом.

Попередити про відповідальність згідно з вимогами ГПК України за невиконання вимог суду.

3. В порядку підготовки справи до розгляду запропонувати сторонам:

Позивачеві та відповідачеві надати суду докази направлення процесуальних документів по справі на адресу третьої особи.

Позивачеві - надати пояснення щодо залучення до участі у справі співвласників житлового будинку та нежитлової будівлі по вул. Волгоградська 26-а; відповідь на відзив протягом п`ятнадцяти днів з дня судового засідання, з доказами направлення на адресу інших учасників.

Відповідачеві докази направлення відзиву, клопотання про залучення до участі у справі третіх осіб, заяви про закриття провадження у справі на адресу позивача; пояснення стосовно винесення на розгляд загальних зборів співвласників «Лермонтово» питання щодо укладення договору від 01.01.2022; заперечення на відповідь на відзив протягом п`ятнадцяти днів з моменту отримання відповіді на відзив, з доказами направлення на адресу інших учасників.

4. Повідомити учасників справи про дату, час та місце проведення підготовчого засідання шляхом надсилання на їхні електронні адреси копії даної ухвали.

5. Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/sud5009.

6. Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення 08.05.2024 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Ухвалу складено та підписано 09.05.2024.

СуддяА.О. Науменко

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118921265
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Укладення договорів (правочинів) надання послуг

Судовий реєстр по справі —908/958/24

Ухвала від 12.09.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Мороз Валентин Федорович

Судовий наказ від 08.08.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 07.08.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 30.07.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 02.08.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 10.07.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 26.06.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 12.06.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 08.05.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 08.05.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні