Рішення
від 01.05.2024 по справі 333/2796/24
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа №333/2796/24

Провадження №2-о/333/207/24

рішення

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 травня 2024 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі:

судді Варнавської Л.О.,

за участю секретаря судового засідання Меркулової М.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Комунарського районного суду м. Запоріжжя цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту, родинних відносин, заінтересована особа: Мелітопольська міська рада Запорізької області, -

ВСТАНОВИВ:

Представник заявника адвокат Скворцова О.В., яка діє в інтересах ОСОБА_1 , звернулась до суду із заявою відповідно до якої просить суд встановити юридичний факт родинних стосунків, а саме те, що громадянин України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у м.Мелітополь Запорізької області, є рідним дядьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Заінтересована особа: Мелітопольська міська рада Запорізької області.

Вимоги заяви обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_4 народилась ОСОБА_3 в м. Мелітополі Запорізької області заявниця по справі.

Зміна прізвища заявниці відбулась у зв`язку зі вступом 20.01.1995 р. в шлюб з ОСОБА_4 , який розірвано 10.11.2005 р., та повторним вступом в шлюб 04.07.2019 р. з ОСОБА_5 .

Відповідно до свідоцтва про народження, виданого повторно, батьками заявниці є ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Батьками її батька - ОСОБА_6 є ОСОБА_8 та ОСОБА_9 . Свідоцтво про народження батька втрачено, замість нього отримано витяг з ДРАЦС.

Батько заявниці - ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Дідом та бабусею заявниці, які є батьками її батька, є ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

У зв`язку зі смертю ОСОБА_6 , його свідоцтво про народження не збереглося, а відновити його на теперішній час, у зв`язку зі смертю неможливо.

ОСОБА_1 постійно проживає на території м. Мелітополя Запорізької області Україна за місцем своєї реєстрації. На теперішній час вказана територія перебуває в окупації російських збройних сил, з 24.02.2022 року.

Все своє життя ОСОБА_1 підтримувала відносини зі своїм рідним дядьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Його батьками також є її рідні дід та бабуся - ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

ОСОБА_2 та ОСОБА_6 є рідними братами.

Дядько мешкав самостійно по АДРЕСА_1 . Він був самотнім, рідних в нього нікого окрім заявниці (його племінниці) серед родичів не залишилось.

ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_2 , 1948 р.н., помер.

ОСОБА_1 здійснила його поховання для чого зверталася до ритуальної служби у м. Мелітополі та укладала договір про надання ритуальних послуг.

Дядько за час життя став власником житлового будинку АДРЕСА_2 де і постійно проживав.

Відповідно до ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини, є останнє місце проживання спадкодавця, та місце знаходження нерухомого майна, тобто м. Мелітополь Запорізької області. ОСОБА_1 має на меті оформити спадщину після смерті рідного дядька. У встановлений законом строк подала заяву про прийняття спадщини в приватну нотаріальну контору м. Дніпра Дніпропетровської області після смерті рідного дядька та відкрила спадщину у м. Дніпрі.

Після оформлення документів у місті Дніпрі повернулася у м. Мелітополь, де й перебуває на теперішній час. З телефонної розмови з нотаріусом виявилось, що є помилки у документах, виданих у відділі ДРАЦС, оскільки отриманий у Комунарському відділі ДРАЦС м. Запоріжжя Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану № 00039033219 від 28.03.2023 року про народження її батька, містить помилки, відповідно до якого прізвище батька зазначене як « ОСОБА_10 », та його батьками записані ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , тобто їх прізвища помилково написані через букву «О», а фактично потрібно через букву «А».

Невідповідність написання прізвища батька заявниці та його батьків у витязі про його народження (та відсутність іншої інформації про народження її батька) у порівняні зі свідоцтвом про народження рідного дядька ОСОБА_2 перешкоджає підтвердженню родинних зв`язків між ОСОБА_1 та спадкодавцем у позасудовому порядку та позбавляє можливості оформити спадщину.

Заявниця ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилась, її інтереси представляла адвокат Скворцова О.В., яка надала заяву про розгляд справи без їх участі, просила суд задовольнити вимоги.

Представник заінтересованої особи Мелітопольської міської ради Запорізької області Шоста Д.Ю. у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без їх участі за наявними матеріалами справи.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні в ній докази, судом встановлені наступні обставини.

Згідно з ч. 1ст.293 ЦПК Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно зіст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до п. 7 Постанови Пленуму Верховного суду України від 31.03.1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника тощо.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293, п.6 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд вправі встановити факт, що має юридичне значення, зокрема, факт належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по-батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по-батькові, прізвищем, місцем та часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно з п.1постанови Пленуму ВСУ №5 від 31.03.1995р. «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: - згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; - чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; - заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення;- встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Судом встановлені наступні обставини.

Заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є громадянкою України, що підтверджується паспортом громадянина України, документ № НОМЕР_1 виданий 26.07.2019 року органом № 2318.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , до реєстрації шлюбу мала прізвище « ОСОБА_13 », що підтверджується копією свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_2 виданого Хортицьким відділом реєстрації актів цивільного стану Запорізького міського управління юстиції від 10.08.2006 року, та копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 виданого виконавчим комітетом Вознесенської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області від 04.07.2019 року.

Відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , виданого повторно 03.03.2005 року відділом реєстрації актів цивільного стану Мелітопольського міського управління юстиції Запорізької області, вбачається, що батьками ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зазначені: ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Батько заявниці ОСОБА_1 - ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_7 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 виданого Фруктовською сільською радою Мелітопольського району Запорізької області, актовий запис № 7.

Відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження № 00039189122 від 07.04.2023 року вбачається, що прізвище батька заявника ОСОБА_1 зазначено як «Носо ОСОБА_16 ». Його батьками є ОСОБА_11 та ОСОБА_12 .

Згідно копії свідоцтва про укладення шлюбу батьків заявниці вбачається, що прізвища зазначені як «Наса ОСОБА_16 ».

Відповідно до свідоцтва про смерть ОСОБА_8 та ОСОБА_9 (дідуся та бабусі заявниці) які є батьками ОСОБА_6 , їх прізвища зазначені через літеру «А».

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_8 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть виданого Олександрівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, актовий запис № 2516.

Відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , його батьками зазначені ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Таким чином ОСОБА_2 та ОСОБА_6 є рідними братами, отже ОСОБА_1 є племінницею ОСОБА_2 .

Судом встановлено, що помилки в документах виникли внаслідок перекладу прізвища з російської мови на українську, що привело до утворення у різних документах розбіжностей у написанні прізвища.

Оцінивши обставини даної справи, надані суду докази, суд вважає необхідним встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (дядько та племінниця).

Доказів, які б спростовували зазначені факти суду не надано.

Суд враховує, встановлення цих фактів має для заявниці юридичне значення, оскільки остання позбавлена можливості оформити спадщину, спір про право суд не вбачає.

З оглядуна викладене,керуючись ст. ст.258,259,264,265,268,293,294 ЦПК України,суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту, родинних відносин, заінтересована особа: Мелітопольська міська рада Запорізької області - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець, Московської області місто Воскресенськ, Російська Федерація, померлий ІНФОРМАЦІЯ_2 є рідним дядьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_5 .

Рішення судунабирає законноїсили післязакінченнястрокуподання апеляційноїскаргивсімаучасниками справи,якщоапеляційнускаргу небулоподано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Суддя Комунарського районного суду

м.Запоріжжя Л.О. Варнавська

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118923011
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —333/2796/24

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Варнавська Л. О.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Варнавська Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні