Ухвала
від 09.05.2024 по справі 284/273/24
ЧЕРНЯХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №284/273/24

Провадження № 2-о/293/47/2024

УХВАЛА

09 травня 2024 рокуселище Черняхів

Суддя Черняхівського районного суду Житомирської області Збаражський О.М., розглянувши матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Коростенська районна державна військова адміністрація, Народицька селищна військова адміністрація Коростенського району Житомирської області округу про встановлення факту, що має юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

06.05.2024 в порядку територіальної підсудності до Черняхівського районного суду Житомирської області надійшла заява ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, за змістом якої заявник просить встановити факт його постійного проживання у період з 25.08.1990 по 27.06.1996 за адресою: с.Базар Народицького району Житомирської області.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення (п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України).

Згідно вимог ст.318 ЦПК України, у заяві заявник повинен зазначити: який факт заявник просить встановити та з якою метою; причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт; докази, що підтверджують факт. До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.

У відповідності до Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», відповідно до статей 255, 271 (ст. 293-350-8) Цивільного процесуального Кодексу України (ЦПК) в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Важливе значення має вимога про обов`язкове зазначення у заяві мети встановлення юридичного факту, оскільки мета дає можливість зробити висновок, чи дійсно цей факт є юридичним і чи тягне він правові наслідки. У заяві необхідно також вказати причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт, та навести докази його існування. Встановлення судом певного факту в порядку непозовного провадження можливо лише тоді, коли це не призведе до виникнення спору про право, тобто коли цей факт не торкнеться прав інших осіб.

Як вбачається з змісту заяви ОСОБА_1 не надав доказів того, що він звертався із заявою до відповідного територіального органу реєстрації місця проживання за адресою с.Базар Народицького району Житомирської області, або доказів того, що йому було відмовлено у реєстрації місця проживання за вищевказаною адресою, адже зазначене є передумовою звернення до суду за захистом своїх прав із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

Крім того, заявник не вказав з якою метою слід встановити факт проживання у період з 25.08.1990 по 27.06.1996 за адресою: с.Базар Народицького району Житомирської області, адже саме від мети встановлення факту залежить визначення заінтересованих осіб.

Оскільки нормами ЦПК України залишення без руху заяви про встановлення юридичного факту не передбачено, за аналогією закону застосуванню підлягають положення ЦПК України щодо залишення без руху позовної заяви (стаття 185 ЦПК України).

Відповідно до ст.185 ЦПК України позовна заява, подана без додержання вимог ст.ст.175, 177 ЦПК України, підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків.

Керуючись ст. 185, 293, 315, 318 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи Коростенська районна державна військова адміністрація, Народицька селищна військова адміністрація Коростенського району Житомирської області округу про встановлення факту, що має юридичне значення - залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення недоліків сім днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо заявник відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтею 175 цього Кодексу, заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо заявник не усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається заявнику.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Олег ЗБАРАЖСЬКИЙ

СудЧерняхівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118925719
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —284/273/24

Ухвала від 24.05.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Збаражський О. М.

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Збаражський О. М.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Піщуліна І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні