Ухвала
від 08.05.2024 по справі 536/1071/22
КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 536/1071/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 травня 2024 року Кременчуцький районний суд Полтавської області у складі: головуючої судді Баранської Ж.О., за участю секретаря судового засідання Бегми С.А., представника позивача за первісним позовом та відповідача за зустрічним позовом ОСОБА_1 , представника відповідача Фермерського господарства «Деївське» за первісним та позивача за зустрічним позовом ОСОБА_2 , представника відповідача ОСОБА_3 за первісним позовом та третьої особи за зустрічним позовом адвоката Бовконюка С.А., розглянувши у підготовчому судовому засіданні у м. Кременчук цивільну справу

за первісним позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Говтва» до ОСОБА_3 , Фермерського господарства «Деївське», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ? Державний реєстратор виконавчого комітету Омельницької сільської ради Кременчуцького району Павленко Богдан Миколайович, Омельницька сільська рада Кременчуцького району, про визнання недійсним договору оренди землі та скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки,

та за зустрічним позовом Фермерського господарства «Деївське» до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Говтва», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ? ОСОБА_3 , про визнання недійсним договору оренду землі та витребування земельної ділянки,

УСТАНОВИВ:

У провадженні Кременчуцького районного суду Полтавської області перебуває справа №536/1071/22 за позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Говтва» до ОСОБА_3 , Фермерського господарства «Деївське», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ? Державний реєстратор виконавчого комітету Омельницької сільської ради Кременчуцького району Павленко Богдан Миколайович, Омельницька сільська рада Кременчуцького району, про визнання недійсним договору оренди землі та скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки, та за зустрічним позовом Фермерського господарства «Деївське» до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Говтва», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ? ОСОБА_3 , про визнання недійсним договору оренду землі та витребування земельної ділянки.

14 грудня 2022 року до Кременчуцького районного суду Полтавської області надійшло клопотання представника позивача за зустрічним позов ОСОБА_4 про витребування доказів та призначення судової почеркознавчої експертизи.

Ухвалою Кременчуцького районного суду Полтавської області від 20 лютого 2023 року у справі №536/1071/22 задоволено частково клопотання представника позивача за зустрічним позовом ОСОБА_4 про витребування доказів. Витребувано від Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Говтва» оригінал договору оренди землі №213 від 06 грудня 2006 року та акт про прийом-передачу земельної ділянки від 06 грудня 2006 року, які були підписані між ОСОБА_5 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Кам`янка». Зобов`язано Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Говтва» надати докази до Кременчуцького районного суду Полтавської області, а саме: витяг з передавального акта за фактом, що Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Говтва» є правонаступником прав Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Кам`янка» щодо договору оренди землі №213 від 06 грудня 2006 року.

Також ухвалою Кременчуцького районного суду Полтавської області від 20 лютого 2023 року у справі №536/1071/22 задоволено клопотання представника позивача за зустрічним позовом ОСОБА_4 про витребування доказів. Зобов`язано Полтавську регіональну філію Державного підприємства «Центр Державного земельного кадастру» (36039, м. Полтава, вул. Крамського, 9) надати до Кременчуцького районного суду Полтавської області оригінал договору оренди землі №213 від 06 грудня 2006 року та акта прийому-передачі земельної ділянки від 06 грудня 2006 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Кам`янка» та ОСОБА_5 для проведення судової експертизи, а також копії всіх документів, на підставі яких було здійснено запис №040754800242 від 13 липня 2007 року про державну реєстрацію цього договору оренду і копію титульної сторінки відповідної Книги (книг) та копії її сторінок на яких відображено зазначений реєстраційний запис про реєстрацію у Державному реєстрі земель договору оренди №213 від 06 грудня 2006 року у Кременчуцькому районному відділі регіональної філії Державного підприємства «Центр при Державному комітеті України по земельних ресурсах».

09 березня 2023 року до Кременчуцького районного суду Полтавської області надійшли від представника Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Говтва» Глебської Ю. В. витребувані ухвалою суду від 20 лютого 2023 року докази, а саме: оригінал договору оренди землі №213 від 06 грудня 2006 року, укладений між ОСОБА_5 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Агрофірма Кам`янка» і акт про передачу та прийом земельної ділянки від 06 грудня 2006 року. Окрім того, суду надано передавальний акт станом на 20 квітня 2019 року щодо договору оренди землі №213 від 06 грудня 2006 року.

30 березня 2023 року до Кременчуцького районного суду Полтавської області надійшло клопотання представника позивача за зустрічним позов ОСОБА_4 про витребування доказів.

05 лютого 2024 року до Кременчуцького районного суду Полтавської області надійшло уточнене клопотання представника позивача за зустрічним позов ОСОБА_4 про витребування доказів.

Ухвалою Кременчуцького районного суду Полтавської області від 05 лютого 2024 року у справі №536/1071/22 задоволено клопотання представника позивача за зустрічним позовом ОСОБА_4 про витребування доказів. Зобов`язано Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області (м.Полтава, вул. Уютна, 23) надати до Кременчуцького районного суду Полтавської області оригінал договору оренди землі № 213 від 06 грудня 2006 року та акта прийому-передачі земельної ділянки від 06 грудня 2006 року між ТОВ «Агрофірма «Кам`янка»» та ОСОБА_5 для проведення судової експертизи, а також копії всіх документів, на підставі яких було здійснено запис №040754800242 від 13 липня 2007 року про державну реєстрацію цього договору оренду і копію титульної сторінки відповідної Книги (книг) та копії її сторінок на яких відображено зазначений реєстраційний запис про реєстрацію у Державному реєстрі земель договору оренди №213 від 06 грудня 2006 року у Кременчуцькому районному відділі регіональної філії Державного підприємства «Центр при Державному комітеті України по земельних ресурсах». Витребувано від Кременчуцького міськрайонного центру зайнятості (м. Кременчук, Арсенальний проїзд, 1), Управління Пенсійного фонду в Кременчуцькому районі (м.Кременчук, вул. Тараса Бульби, 15), Кременчуцького районного управління поліції ГУНП в Полтавській області (м.Кременчук, вул. 29 вересня, 6), АТ «Державний ощадний банк України (м.Київ, вул.Госпітальна, 12-г), Кам`янопотоківської сільської ради (Полтавська область, Кременчуцький район, с.Кам`яні Потоки, вул. Миру, 19), Кременчуцької ДПІ ГУ ДПС в Полтавській області (м.Кременчук, вул. Троїцька, 76), Центрального міжрегіонального управління ДМС у м.Києві та Київській області (м.Київ, вул. Березняківська, 4А) оригінали документів, які виконані до 01 січня 2007 року та які містять підпис ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , яка проживала в АДРЕСА_1 . Витребувано від СТОВ «Говтва» оригінал платіжної відомості на видачу зерна за вересень-жовтень 2008 року.

ресурсах».

20 лютого 2024 року до Кременчуцького районного суду Полтавської області надійшли від представника Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Говтва» Глебської Ю. В. витребувані ухвалою суду від 05 лютого 2024 року докази, а саме: оригінал платіжної відомості на видачу зерна за вересень-жовтень 2008 року.

Представник позивача за зустрічним позовом ОСОБА_2 у підготовчому судовому засіданні клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи підтримала, просила задовольнити.

Представник позивача за первісним позовом ОСОБА_1 у підготовчому судовому засіданні не заперечувала щодо задоволення клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи.

Представник відповідача ОСОБА_3 за первісним позовом та третьої особи за зустрічним позовом адвокат Бовконюк С.А. у підготовчому судовому засіданні не заперечував щодо задоволення клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи.

Третя особа, державний реєстратор виконавчого комітету Омельницької сільської ради Кременчуцького району Павленко Богдан Миколайович у підготовче судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки суду невідомі.

Омельницька сільська рада Кременчуцького району свого представника у підготовче судове засідання не направила, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, причини неявки суду невідомі.

Суд, розглянувши клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи у справі №536/1071/22, дійшов наступних висновків.

Клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи у цій справі мотивовано тим, що позивач за зустрічним позовом свій позов обґрунтовує з підстав того, що ОСОБА_5 не укладала, не підписувала і не виконувала спірний договір оренди на який посилається у первісному позові Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Говтва», а тому представник позивача за зустрічним позовом просить призначити судову почеркознавчу експертизу для підтвердження дійсності підпису та на вирішення експертів поставити наступні питання: «Чи виконано підпис від імені ОСОБА_5 у документах: договорі оренди землі №213 від 06 грудня 2006 року у графі «підписи сторін», «орендодавець» та в акті про передачу та прийом земельної ділянки від 06 грудня 2006 року у графі «земельну ділянку передав» тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою?», проведення експертизи доручити Національному науковому центру «Інститут судових експертиз ім. Заслуженого професора М. С. Бокаріуса» (м. Харків, вул. Залютинська, 8).

Відповідно до частини 1 статті 103 Цивільного процесуального кодексу України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно із частиною 1 статті 104 Цивільного процесуального кодексу України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Положеннями статті 107 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідний випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим кодексом для витребування доказів.

З метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи суд вважає необхідним призначити у справі судову почеркознавчу експертизу, оскільки питання стосується обставин справи та предмету доказування.

Відповідно до частини 3 статті 7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

На підставі вказаної норми проведення відповідної судової почеркознавчої експертизи може бути доручено, як про це просить суд представник позивача за зустрічним позовом, Національному науковому центру «Інституту судових експертиз ім. Заслуженого професора М. С. Бокаріуса», що є державною спеціалізованою установою.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 252 Цивільного процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

На підставі пункту 9 частини 1 статті 253 Цивільного процесуальногокодексу України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Зважаючи на те, що проведення експертизи у справі може зайняти тривалий час, суд вважає за необхідне провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Керуючись статтями 103, 107, 252, 253, 260 Цивільного процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача за зустрічним позовом ОСОБА_4 про призначення судової почеркознавчої експертизи у справі №536/1071/22, задовольнити.

Призначити у цивільній справі №536/1071/22 за первісним позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Говтва» до ОСОБА_3 , Фермерського господарства «Деївське», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ? Державний реєстратор виконавчого комітету Омельницької сільської ради Кременчуцького району Павленко Богдан Миколайович, Омельницька сільська рада Кременчуцького району, про визнання недійсним договору оренди землі та скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки, та за зустрічним позовом Фермерського господарства «Деївське» до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Говтва», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ? ОСОБА_3 , про визнання недійсним договору оренду землі та витребування земельної ділянки, судову почеркознавчу експертизу.

Проведення судової почеркознавчої експертизи доручити експертам Національного наукового центру «Інституту судових експертиз ім. Заслуженого професора М. С. Бокаріуса» (61177, м. Харків, вул. Залютинська, 8).

На вирішення експертів поставити наступне питання:

Чи виконано підпис від імені ОСОБА_5 у документах ? договір оренди землі №213 від 06 грудня 2006 року у графі «підписи сторін» «орендодавець» та в акті про передачу та прийом земельної ділянки від 06 грудня 2006 року у графі «земельну ділянку передав», тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність, передбачену статтями 384, 385 Кримінального кодексу України, за відмову від проведення експертизи та за дачу завідомо неправдивого висновку.

Зобов`язати ОСОБА_5 надатиекспериментальні зразкипідпису на15аркушах у приміщенніКременчуцького районногосуду Полтавськоїобласті.

У розпорядженняекспертів надатиматеріали цивільноїсправи №536/1071/22, оригінал договоруоренди землі№213від 06грудня 2006року,укладений між ОСОБА_5 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Агрофірма Кам`янка»; оригінал акту про передачу та прийом земельної ділянки від 06 грудня 2006 року; копію передавального акту станом на 20 квітня 2019 року щодо договору оренди землі №213 від 06 грудня 2006 року; копію державного акту на право приватної власності на землю виданого ОСОБА_5 від 05 серпня 2002 року; копію збірного плану та місце розташування земельної ділянки; оригінал платіжної відомості на видачу зерна за вересень-жовтень 2008 року; оригінал заяви ОСОБА_5 про перерахунок пенсії від 15.03.1999 року; оригінал заяви ОСОБА_5 про переведення на пенсію за віком від 05.05.2005 року.

Роз`яснити сторонам, що відповідно до положень статті 109 Цивільного процесуального кодексу України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Оплату за проведення судової почеркознавчої експертизи у справі покласти на позивача за зустрічним позовом Фермерське господарство «Деївське».

Провадження у цивільній справі №536/1071/22 зупинити на час проведення експертизи.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її оголошення.

СуддяЖ. О. Баранська

СудКременчуцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118926519
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —536/1071/22

Ухвала від 01.07.2024

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Баранська Ж. О.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Баранська Ж. О.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Баранська Ж. О.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Баранська Ж. О.

Ухвала від 06.03.2023

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Даніліна Ж. О.

Ухвала від 20.02.2023

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Даніліна Ж. О.

Ухвала від 20.02.2023

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Даніліна Ж. О.

Ухвала від 20.02.2023

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Даніліна Ж. О.

Ухвала від 20.02.2023

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Даніліна Ж. О.

Ухвала від 20.02.2023

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Даніліна Ж. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні