Рішення
від 08.05.2024 по справі 545/270/24
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/270/24

Провадження № 2/545/835/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08.05.2024 Полтавський районний суд Полтавської області в складі :

головуючого судді Путрі О.Г.,

при секретарі Бєлкіній Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтава в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини ,-

ВСТАНОВИВ:

17.01.2024 позивач звернулась з позовом до відповідача, в якому прохає визначити додатковий строк для подачі до нотаріальних органів заяви про прийняття спадщини за законом після смерті рідної сестри, ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном в один місяць з часу набрання рішенням суду законної сили.

В обґрунтування позову посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла рідна сестра ОСОБА_2 , яка до дня смерті постійно проживала за адресою: АДРЕСА_1 . За життя ОСОБА_2 , належала 1/4 частина квартири, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер батько позивача, ОСОБА_3 . Під час оформлення документів у нотаріуса щодо прийняття спадщини після ОСОБА_3 стало відомо, що після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадкова справа не відкривалась. 19 грудня 2023 року приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Варніковою К.В. відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у зв`язку із порушенням строку для прийняття спадщини.

Позивач зазначає, що після смерті ОСОБА_2 спадкоємцями першої черги за законом були батьки, мати ОСОБА_4 та батько ОСОБА_3 . Враховуючи те, що матір`ю позивача ОСОБА_4 вчинялися активні дії щодо оформлення (отримання) майна, зокрема, заборгованої заробітної плати, право на яку за життя мала ОСОБА_2 , у зв`язку з тим, що позивач лише 10 листопада 2023 року дізналася про те, що спадкова справа після смерті її сестри не відкривалася, вважає, що це є об`єктивними та достатніми підставами для надання додаткового строку на вступ у спадщину після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою судді від 24.01.2024 року позовну заяву було прийнято до розгляду, відкрито провадження по справі та призначено розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

У судовому засіданні представник позивача позов підтримала, прохала задовольнити.

Від представника відповідача надійшла заява, в якій прохав розгляд справи проводити за його відсутності, позов визнав.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору приватний нотаріус Варнікова К.В. направила до суду заяву про розгляд справи без її участі.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що батьками ОСОБА_2 та ОСОБА_5 є ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а.с. 20,21).

Зі свідоцтва про одруження серія НОМЕР_1 , виданого 31.10.2008 року, вбачається, що ОСОБА_5 одружилась з ОСОБА_6 , актовий запис №2196 та змінила прізвище на « ОСОБА_7 » (а.с. 22).

ІНФОРМАЦІЯ_4 померла рідна сестра позивача ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_2 (а.с. 16).

ОСОБА_2 , належала 1/4 частина квартири, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується Свідоцтвом про право власності на житло від 16 травня 2000 року, виданим Відділом приватизації житла Виконавчого комітету Полтавської міської ради на підставі розпорядження (наказу) від 16 травня 2000 року №675, зареєстрованого в КП «Інвентаризатор» і записаного у реєстрову книгу за №4-511 (а.с. 23).

ОСОБА_2 , працювала на Державному підприємстві «Харківський завод електроапаратури», що знаходиться за адресою: 61017, м. Харків, вул. Лозівська, буд. 5. На момент смерті моєї сестри Державне підприємство «Харківський завод електроапаратури» мало заборгованість по заробітній платі ОСОБА_2 у розмірі 26600,97 грн. Вказана сума була виплачена ОСОБА_4 у січні 2019 року Державною виконавчою службою Холодногірського та Новобаварського районів м. Харкова. Дана інформація підтверджується відповіддю Ліквідаційної комісії Державного підприємства «Харківський завод електроапаратури» N? 66/105 від 11 грудня 2023 року (а.с. 25).

10 листопада 2023 року позивач звернулася до приватного нотаріуса Полтавського районного нотаріального округу Полтавської області Троцької О.А. з заявою про прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується довідкою №286/01-16 від 21.12.2023 року (а.с. 28).

19 грудня 2023 року позивач звернулася до приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу Варнікової К.В. з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , у зв`язку з чим нотаріусом було заведено спадкову справу номер 55/2023, номер у Спадковому реєстрі 71751855 (а.с.30) та винесено Постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії №205/02-31, якою було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у зв`язку із порушенням строку для прийняття спадщини (а.с. 29).

За загальним правилом положення про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті1220,1222,1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина першастатті 1269 ЦК України).

Згідно з частиною третьоюстатті 1272 ЦК Україниза позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьоїстатті 1272 ЦК Українипро надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Як встановлено судом, ОСОБА_1 не проживала разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, протягом шести місяців з часу відкриття спадщини не подала нотаріусу заяву, про прийняття спадщини, а на підставі статті 1272 ЦК України звернулася до суду із позовом, про визначення їй додаткового строку для прийняття спадщини, мотивуючи тим, що під час оформлення документів у нотаріуса стало відомо, що після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадкова справа не відкривалась. Про те, що мати ОСОБА_4 , не зверталася до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , позивачу було не відомо до 10 листопада 2023 року, так як вона була глибоко переконана, що оскільки мати займалася стягненням боргів по виплаті заробітної плати сестри, то і спадщину вона також прийняла.

Встановивши дані обставини, враховуючи наявність поважних причин пропуску позивачем термінів звернення до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню та вважає за необхідне визначити позивачу додатковий строк для подачі до нотаріальних органів заяви про прийняття спадщини за законом після смерті рідної сестри, ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном в один місяць з часу набрання рішенням суду законної сили.

З цих підстав позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.10,11,12,13,141,259,263-265 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити додатковий строк для подачі ОСОБА_1 до нотаріальних органів заяви про прийняття спадщини за законом після смерті рідної сестри, ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном в один місяць з часу набрання рішенням суду законної сили.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: О. Г. Путря

СудПолтавський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118934265
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —545/270/24

Рішення від 08.05.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

Рішення від 08.05.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні