Ухвала
від 10.05.2024 по справі 566/79/24
МЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 566/79/24

провадження № 2-о/566/13/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2024 року селище Млинів Рівненської області

Млинівський районний суд Рівненської області в складі:

головуючої судді Хомицької А. А.,

присяжних Гасяк С. А., Миронюк І. М.,

при секретарі Христюк Н. В.,

з участю заявника ОСОБА_1 ,

особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_2 ,

представника особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_2 адвоката Лейковського М. П.,

розглянувши в судовому засіданні в селищі Млинів Рівненської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування Млинівської селищної ради Дубенського району Рівненської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Млинівського районного суду Рівненської області перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування Млинівської селищної ради Дубенського району Рівненської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Заявник ОСОБА_1 у судовому засіданні підтримав подану ним заяву про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, просив суд призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою АДРЕСА_1 , оскільки вона є особою з інвалідністю 2 групи, в силу чого потребує постійного стороннього догляду та нагляду.

Особа, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною - ОСОБА_2 та її представник адвокат Лейковський М. П. у судовому засіданні не заперечили щодо призначення їй експертизи.

Представник заінтересованої особи органу опікита піклування Млинівської селищної радиДубенського району Рівненської області - адвокат Улько С. С. у судове засідання не з`явився, подав до суду клопотання про проведеннясудовогозасідання по справі № 566/79/24, призначеного на 10.05.2024 р. о 09.10 год. без участі Органу опіки та піклування Млинівської селищної ради Дубенського району Рівненської області.

Заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи, суд приходить до таких висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Достатніми даними про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 є довідка МСЕК від 27.02.1997 року (а.с. 11), з якої вбачається, що ОСОБА_2 має другу групу інвалідності з дитинства, довічно, а також висновок лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу № 775 від 21.12.2023 року (а.с. 12).

Згідно ч. 1 ст. 299 ЦПК Українисправи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі. Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я. Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза в цивільних справах призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст. ст. 103-105 ЦПК України.

Згідно ст. 7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

На підставі п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК Українисуд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК Українипровадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Із огляду на наявність достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , суд визнає обґрунтованим заявлене клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи, а тому слід призначити судово-психіатричну експертизу та зупинити провадження у справі на час її проведення. Проведення відповідної судово-психіатричної експертизи доручити експертам Рівненської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 252, 253, 260, 298 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення судово-психіатричної експертизи задоволити.

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування Млинівської селищної ради Дубенського району Рівненської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити такі питання:

1. Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою АДРЕСА_1 , на психічну хворобу (психічні розлади)?

2. Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою АДРЕСА_1 , внаслідок наявного у неї психічного захворювання (психічного розладу), усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними і в якій мірі?

3. Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою АДРЕСА_1 , стороннього догляду та опіки?

4. Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою АДРЕСА_1 , з`являтися в судові засідання та давати пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити експертам Рівненської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (вул. Дубенська, 64, м. Рівне Рівненської області, 33010).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384 та 385 КК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Надати для проведення експертизи матеріали судової справи та копію даної ухвали.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала суду в частині, що стосується зупинення провадження у цивільній справі, може бути оскаржена в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

В іншій частині ухвала суду є остаточною та не підлягає апеляційному оскарженню.

Суддя Хомицька А. А.

Присяжні: Гасяк С. А.

Миронюк І. М.

Дата ухвалення рішення10.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118943133
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —566/79/24

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Хомицька А. А.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Хомицька А. А.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Хомицька А. А.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Хомицька А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні