Рішення
від 10.05.2024 по справі 335/2962/24
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/2962/24 2/335/1662/2024

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2024 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя в складі головуючого судді Апаллонової Ю.В., за участю секретаря судового засідання Шевченко К.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Воскресенської сільської ради Пологівського району Запорізької області як орган опіки та піклування до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

15.03.2024 року Воскресенська сільська рада Пологівського району Запорізької області як орган опіки та піклування звернулася до суду з позовом, за змістом якого, просить позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав відносно неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно малолітніх дітей ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що ОСОБА_8 є одинокою матір`ю, яка має шестеро дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Відповідачка зареєстрована на території Воскресенської територіальної громади за адресою: будинок АДРЕСА_1 .

Запис про батька у Книзі реєстрації народжень дітей вчинено відповідно до ч.І ст. 135 Сімейного кодексу України.

Родина ОСОБА_9 перебувала на обліку родин, які перебувають у складних життєвих обставинах, в Службі у справах дітей Пологівської районної державної адміністрації (далі - ССД Пологівської РДА) та комунальній установі «Центр надання соціальних послуг» Воскресенської сільської ради (далі - КУ «ЦНСП») як родина, яка опинилася в складних життєвих обставинах та їй надавалася соціальна послуга соціального супроводу. Протягом усієї роботи з даною родиною не було досягнуто позитивних результатів та будь-яких змін: діти не були забезпечені одягом, іграшками, постільною білизною, залишалися вдома на тривалий час без нагляду дорослих, часто не відвідували навчальні заклади. Мати не приділяла належної уваги щодо виховання своїх дітей, зловживала алкогольними напоями та наркотичними засобами, що підтверджується довідкою-характеристикою, складеною виконавчим комітетом Воскресенської сільської ради від 06.12.2023 № 294. 05 червня 2020 року, було здійснено черговий комісійний виїзд до родини ОСОБА_9 , за адресою: АДРЕСА_2 , з метою перевірки умов проживання сім`ї та виконання батьківських обов`язків з виховання неповнолітніх та малолітніх дітей, робочою групою у складі представників ССД Пологівської РДА, виконавчого комітету Воскресенської сільської ради, КУ «ЦНСП» та ССД Пологівської РДА. Під час відвідування родини гр. ОСОБА_1 , було виявлено, що мати близько трьох днів була відсутня, вона не цікавилася своїми дітьми та взагалі не виходила на зв`язок. В будинку де проживали діти було зафіксовано, що житлові кімнати знаходяться в антисанітарному стані, відсутні в достатній кількості меблі, в кімнатах було три ліжка, які мали занедбаний стан, постільна білизна була дуже брудна та в недостатній кількості, в дітей був брудний одяг та вони мали неохайний вигляд та відразу було видно, що діти тривалий час не купалися та не переодягалися. За результатами обстеження будинок нагадував суцільне звалище, перебував у вкрай занедбаному стані, без ремонту, захаращений непотрібними речами та сміттям (акт обстеження матеріально-побутових умов життя від 05.06.2020 №1857).

У зв`язку з вище викладеним, комісією було прийнято рішення щодо вилучення дітей у Відповідачки з середовища, яке загрожує їх життю та здоров`ю.

Неповнолітніх ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та малолітніх ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 05 червня 2020 року було влаштовано до Комунального закладу «Пологівський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Запорізької обласної ради (далі - Пологівський центр соціально-психологічної реабілітації дітей). Під час обстеження виявилося, що малолітній ОСОБА_7 тимчасово проживав окремо від своїх братів та сестер у будинку родичів, за адресою: АДРЕСА_3 , було здійснено комісійний виїзд, актом обстеження умов проживання від 11.06.2020 р., зафіксовано, що малолітній ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , залишений без батьківського піклування, проживав в будинку родичів, в антисанітарних умовах, де повністю відсутні умови для повноцінного життя та розвитку дитини, відсутнє окреме спальне місце, необхідні дитячі речі та продукти харчування були в досить обмеженій кількості (акт обстеження умов проживання від 11.06.2020). У зв`язку з цим, дитину було відібрано та влаштовано до Запорізького обласного спеціалізованого будинку дитини «Сонечко» Запорізької обласної ради (далі - Будинок дитини «Сонечко»).

До повномасштабного вторгнення рф та окупації території, Службою у справах дітей Воскресенської сільської ради, ССД Пологівської РДА та КУ «ЦНСП» з Відповідачкою проводилася робота про відновлення батьківського потенціалу та соціалізації її як матері, з метою повернення дітей в родину.

ОСОБА_1 постійно ухилялася від візитів комісії, не повідомляла свого постійного місця проживання, що ускладнювало наданню родині соціальних послуг. Результатів не було досягнуто, що підтверджується листом КУ «ЦНСП» 29.04.2021 №379/01-14 та актом обстеження умов проживання від 17.08.2021 року, що додається.

Згідно з характеристиками від 11.10.2023 р., які надав Пологівський центр соціально-психологічної реабілітації дітей встановлено, ОСОБА_10 не виявляла і не виявляє інтересу до дітей, взагалі не цікавиться їх життям та розвитком, не відвідує дітей у закладі, а звернулася до Пологівського центру соціально-психологічної реабілітації дітей, лише на передодні евакуації закладу коли вже було неможливо вирішити питання повернення дітей в родину.

Заклад було евакуйовано до Нідерландів, тому у дітей залишився зв`язок з матір`ю лише через інтернет месенджери (Viber, Telegram, WhatsApp), але навіть через засоби зв`язку мати не виявляє бажання спілкуватися зі своїми дітьми. Всі дзвінки відбувалися і відбуваються лише за ініціативи дітей. Під час розмови Відповідачка зовсім не виявляє зацікавленості щодо стану здоров`я та життя дітей, розмовляє сухо, дуже часто в нетверезому стані та часто перша ініціює завершення розмови, що вказує на її повну байдужість до власних дітей.

Відповідно до характеристики від 20.09.2023 р. яку надав Будинок дитини « Сонечко » Відповідачка взагалі не цікавиться потребами найменшого сина ОСОБА_7 , вона взагалі не згадує та не цікавиться потребами дитини, станом здоров`я, умовами проживання та не здійснила жодної спроби з ним поспілкуватися.

ОСОБА_7 надано тимчасовий статус дитини, позбавленої батьківського піклування рішенням від 31.07.2023 №152 виконавчого комітету Журавненської селищної ради Стрийського району Львівської області.

У червні 2021 року у гр. ОСОБА_1 дітей було вилучено з родини вдруге, це підтверджується листом виконавчого комітету Воскресенської сільської ради від 08.08.2019 №988/07-5 про доцільність повернення дітей в родину.

Наразі, Відповідач більше трьох років не виконує свої батьківські обов`язки та зовсім не має бажання підтримувати зв`язок зі своїми дітьми.

Відповідно до листа-відповіді від 09.02.2024 №0691/04-29 «Про надання інформації» Департаменту соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації відомо, що гр. ОСОБА_8 не зареєстрована в єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб, це означає що вона не виїжджала з окупованої території до підконтрольної території України.

Представник позивача підтримуючи позовні вимоги, надала заяву про розгляд справи за її відсутності. Не заперечує проти ухвалення заочного рішення.

Відповідач неодноразово повідомлялася судом про дату, час та місце розгляду справи. Відповідачем відзиву на позовну заяву у встановлений судом строк не подано. Заяв та клопотань до початку розгляду справи не надходило.

Відповідно до положень ч. 8 ст. 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу у зв`язку із розглядом справи за відсутності учасників справи, не здійснюється згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

У відповідності до ч. 8 ст. 178 та ч. 5 ст. 279 ЦПК України, суд розглянув справу за наявними у справі матеріалами та у заочному порядку.

Суд, на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин цієї справи дійшов таких висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За правилами ч. 1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється порядку іншого судочинства.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є одинокою матір`ю, яка має шестеро дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження дитини серія НОМЕР_1 , актовий запис №23, виданий 08 липня 2021 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Пологівському та Чернігівському районах Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро). ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження дитини серія НОМЕР_2 , актовий запис №5, виданий 01 липня 2021 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Пологівському та Чернігівському районах Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро). ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження дитини серія НОМЕР_3 , актовий запис №20, виданий 01 липня 2021 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Пологівському та Чернігівському районах Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро). ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується свідоцтвом про народження дитини серія НОМЕР_4 , актовий запис №21, виданий 01 липня 2021 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Пологівському та Чернігівському районах Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро). ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , що підтверджується свідоцтвом про народження дитини серія НОМЕР_5 , актовий запис №177, виданий 01 липня 2021 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Пологівському та Чернігівському районах Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро). ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , що підтверджується свідоцтвом про народження дитини серія НОМЕР_6 актовий запис №172, виданий 30 червня 2021 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Пологівському та Чернігівському районах Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро).

Відповідачка ОСОБА_1 зареєстрована на території Воскресенської територіальної громади за адресою: будинок АДРЕСА_1 .

Запис про батька у Книзі реєстрації народжень дітей вчинено відповідно до ч.1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

Родина ОСОБА_9 перебувала на обліку родин, які перебувають у складних життєвих обставинах, в Службі у справах дітей Пологівської районної державної адміністрації та комунальній установі «Центр надання соціальних послуг» Воскресенської сільської ради як родина, яка опинилася в складних життєвих обставинах та їй надавалася соціальна послуга соціального супроводу..

05 червня 2020 року, було здійснено черговий комісійний виїзд до родини ОСОБА_9 , за адресою: АДРЕСА_2 , з метою перевірки умов проживання сім`ї та виконання батьківських обов`язків з виховання неповнолітніх та малолітніх дітей, робочою групою у складі представників ССД Пологівської РДА, виконавчого комітету Воскресенської сільської ради, КУ «ЦНСП» та ССД Пологівської РДА. Під час відвідування родини гр. ОСОБА_1 , було виявлено, що мати близько трьох днів була відсутня, вона не цікавилася своїми дітьми та взагалі не виходила на зв`язок. В будинку де проживали діти було зафіксовано, що житлові кімнати знаходяться в антисанітарному стані, відсутні в достатній кількості меблі, в кімнатах було три ліжка, які мали занедбаний стан, постільна білизна була дуже брудна та в недостатній кількості, в дітей був брудний одяг та вони мали неохайний вигляд та відразу було видно, що діти тривалий час не купалися та не переодягалися.За результатами обстеження будинок нагадував звалище, перебував у вкрай занедбаному стані, без ремонту, захаращений непотрібними речами та сміттям (акт обстеження матеріально-побутових умов життя від 05.06.2020 №1857).

У зв`язку з вище викладеним, комісією було прийнято рішення щодо вилучення дітей у Відповідачки з середовища, яке загрожує їх життю та здоров`ю.

Неповнолітніх ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та малолітніх ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 05 червня 2020 року було влаштовано до Комунального закладу «Пологівський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Запорізької обласної ради (далі - Пологівський центр соціально-психологічної реабілітації дітей).

Оскільки, під час обстеження виявилося, що малолітній ОСОБА_7 тимчасово проживав окремо від своїх братів та сестер у будинку родичів, за адресою: АДРЕСА_3 , було здійснено комісійний виїзд, актом обстеження умов проживання від 11.06.2020 р., зафіксовано, що малолітній ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , залишений без батьківського піклування, проживав в будинку родичів, в антисанітарних умовах, де повністю відсутні умови для повноцінного життя та розвитку дитини, відсутнє окреме спальне місце, необхідні дитячі речі та продукти харчування були в досить обмеженій кількості (акт обстеження умов проживання від 11.06.2020).

У зв`язку з цим, дитину було відібрано та влаштовано до Запорізького обласного спеціалізованого будинку дитини «Сонечко» Запорізької обласної ради (далі - Будинок дитини «Сонечко»).

Згідно з характеристиками від 11.10.2023 р., які надав Пологівський центр соціально-психологічної реабілітації дітей встановлено, ОСОБА_10 не виявляла і не виявляє інтересу до дітей, взагалі не цікавиться їх життям та розвитком, не відвідує дітей у закладі, а звернулася до Пологівського центру соціально-психологічної реабілітації дітей

Відповідно до характеристики від 20.09.2023 р. яку надав Будинок дитини « Сонечко » Відповідачка взагалі не цікавиться потребами найменшого сина ОСОБА_7 , вона взагалі не згадує та не цікавиться потребами дитини, станом здоров`я, умовами проживання та не здійснила жодної спроби з ним поспілкуватися.

ОСОБА_7 надано тимчасовий статус дитини, позбавленої батьківського піклування рішенням від 31.07.2023 №152 виконавчого комітету Журавненської селищної ради Стрийського району Львівської області.

У зв`язку з невиконанням батьківських обов`язків у червні 2021 року у гр. ОСОБА_1 дітей було вилучено з родини вдруге, це підтверджується листом виконавчого комітету Воскресенської сільської ради від 08.08.2019 №988/07-5 про доцільність повернення дітей в родину.

Зазначені вище факти, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дітей, свідомого нехтування ним своїми обов`язками, що підтверджує відсутність серйозного ставлення відповідачки до своїх батьківських обов`язків.

Вирішуючи питання щодо вимог позивача про позбавлення відповідачки батьківських прав, суд виходить з такого:

Пунктом 2 ст. 164 Сімейного Кодексу України передбачено, що підставою для позбавлення батьків або одного з них батьківських прав, може бути ухилення останніх від виконання своїх обов`язків по вихованню дітей, засудження за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Позбавлення батьківських прав є заходом відповідальності батьків за невиконання або неналежне виконання ними своїх батьківських обов`язків. Головною метою такого заходу є захист інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей і стимулювання батьків щодо належного виконання своїх обов`язків. Ухилення батьків від виховання дітей, як підстава позбавлення батьківських прав, можлива лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Позбавлення батьківських прав є виключною мірою, яка тягне за собою серйозні правові наслідки як для батька (матері), так і для дитини. Це означає, що позбавлення батьківських прав допускається лише, коли змінити поведінку батьків в кращу сторону неможливо і лише при наявності вини в діях батьків.

Виключний характер позбавлення батьківських прав пояснюється тим, що воно може бути здійснено тільки судом. З цієї ж причини встановлений вичерпний перелік підстав позбавлення батьківських прав, який охоплює всі можливі способи порушення батьками прав і інтересів дитини.

Будь-яка з підстав для позбавлення батьківських прав, перелічена в ст. 164 СК України, є критерієм протиправної поведінки батьків по відношенню до своєї дитини.

За змістом роз`яснень, викладених у п.п. 15,16,17 постанови Пленуму ВСУ №3 від 30.03.2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно їх утримують та інше), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

Не можна позбавити батьківських прав особу, яка не виконує своїх батьківських обов`язків унаслідок душевної хвороби, недоумства чи іншого тяжкого захворювання (крім хронічного алкоголізму чи наркоманії) або з інших не залежних від неї причин.

Отже, позбавлення батьківських прав є крайнім заходом і може мати місце при доведеності винної поведінки когось із батьків або їх обох, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Позбавлення батьківських прав - це насамперед спосіб захисту прав і інтересів дитини, направлений на позитивний результат у долі неповнолітньої дитини.

Позбавлення батьківських прав допускається тоді, коли змінити ставлення батьків до виховання дитини неможливо (ухвала ВССУ від 01.11.2017 року у справі № 211/559/16-ц).

Європейський суд з прав людини зазначив, що між інтересами дитини і інтересами батьків має існувати справедлива рівновага і, дотримуючись такої рівноваги, особливу увагу слід приділяти найважливішим інтересам дитини, які за своєю природою і важливістю повинні переважати над інтересами батьків (рішення від 07.12.2006 по справі «HUNT v. UKRAINE», № 31111).

Також, ЄСПЛ у своєму рішенні по справі "Ілля Ляпін проти Росії" №70879/11 від 30.06.2020 зазначив, що контакт з батьком на протязі 7 років втрачений, батько не сплачував аліменти, що свідчить про ухилення від батьківського піклування (п.50,57).

Згідно висновку засідання комісії з питань захисту прав дитини від 12.01.2024 року комісія дійшла висновку про доцільність позбавлення ОСОБА_1 батьківських прав відносно її неповнолітніх дітей ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та малолітніх дітей ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_7 .

Суд вважає висновок органу опіки та піклування обґрунтованим, у ньому наведено достатньо підстав та аргументів, які вказують на доцільність позбавлення відповідачки батьківських прав, а також позитивного впливу такого рішення на інтереси дітей. Сама відповідачка не з`явилася ані до суду для розгляду цієї справи, ані до комісії з питань захисту прав дитини. На думку суду, така її поведінка свідчить про байдуже ставлення до долі дітей.

При розгляді цього спору суд враховує рішення Європейського суду з прав людини від 18.12.2008 року у справі «Савіни проти України», яким встановлено, що вирішуючи справи про позбавлення батьківських прав, суд зобов`язаний дотримуватися вимог ст. 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод у частині права заявників на повагу до сімейного життя, зокрема, судове рішення має бути побудоване на з`ясованих обставинах: чи були мотиви для позбавлення батьківських прав доречними і достатніми, чи здатне рішення про позбавлення батьківських прав забезпечити належний захист дитини, чи було проведено ретельний аналіз можливих наслідків пропонованого заходу з опіки для батьків і дитини, чи ґрунтується висновок органу опіки на достатній доказовій базі, чи мали батьки достатні можливості брати участь у вирішенні такого питання.

З огляду на вищевикладене, суд вважає, що при розгляді справи знайшли підтвердження обставини, що відповідач без поважних причин свідомо нехтує своїми батьківськими обов`язками, передбаченими ст. 150 СК України, за власною ініціативою самоусунулась від виконання своїх батьківських обов`язків по відношенню до дітей, без поважних причин залишила їх без батьківської уваги та турботи, при цьому наявна відсутність перешкод у спілкуванні з дітьми, а отже поведінка відповідачки відносно дітей є свідомим нехтуванням нею своїми батьківськими обов`язками.

З наведених вище обставин, суд вважає, що наявні підстави, передбачені п. 2 ч.1 ст.164 СК України для позбавлення відповідачки батьківських прав щодо її дітей, що сприятиме захисту якнайкращих інтересів дітей.

На думку суду, за відсутності доказів щодо наявності між дітьми та матір`ю зв`язку, який визначається як сімейне життя, відсутність взагалі протягом тривалого часу будь-якого контакту внаслідок такої свідомої поведінки відповідача, позбавлення її батьківських прав не становитиме втручання в значенні пункту 2 статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у право відповідача на повагу до його сімейного життя, яке гарантується пунктом 1 статті 8 цієї Конвенції.

Між інтересами дитини та інтересами батьків повинна існувати справедлива рівновага, і при дотриманні такої рівноваги особлива увага має бути до найважливіших інтересів дитини, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами батьків. Батьківські права засновані на спорідненості батьків з дітьми, водночас ухилення від виконання батьківських обов`язків є в силу закону підставою для позбавлення батьківських прав.

Відповідно до ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Судом роз`яснюється, що відповідно до ч. 1 ст. 169 ЦПК України мати, батько, позбавлені батьківських прав мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 141, 263-265, 268, 272, 274-279, 280-284 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позов Воскресенської сільської ради Пологівського району Запорізької області як орган опіки та піклування до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав відносно неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно малолітніх дітей ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя протягом 30 днів з дня ухвалення рішення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його ухвалення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом 20 днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення може бути оскаржене позивачем в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Запорізького апеляційного суду або через Орджонікідзевського районний суд м. Запоріжжя протягом тридцяти днів з дня його ухвалення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повне судове рішення складено 10.05.2024 року, та датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи є дата складення повного судового рішення.

Суддя Ю. В. Апаллонова

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення10.05.2024
Оприлюднено14.05.2024
Номер документу118949856
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —335/2962/24

Рішення від 10.05.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні