Ухвала
від 10.05.2024 по справі 464/1455/24
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 464/1455/24

пр.№ 2-о/464/81/24

УХВАЛА

про залучення заінтересованих осіб

до участі у справі

10.05.2024 м. Львів

Сихівський районний суд м. Львова

в складі: головуючої судді Сабари Л.В.,

секретаря судового засідання Андрушко Н.М.,

за участі: представника заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції в залі суду в м. Львові в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , за участі заінтересованої особи Ширяївської селищної ради Березівського району Одеської області, про встановлення факту, що має юридичне значення,

встановив:

в провадженні Сихівського районного суду м. Львова перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_2 , за участі заінтересованої особи Ширяївської селищної ради Березівського району Одеської області, про встановлення факту, що має юридичне значення.

В судовому засіданні представник заявника ОСОБА_1 заявив клопотання про залучення до участі у справі ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 як заінтересованих осіб, оскільки рішення у даній справі може вплинути в майбутньому на їх права чи обов`язки.

Суд, заслухавши думку представника заявника, оглянувши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Частиною 1 ст. 293 ЦПК України передбачено, що окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб (ч. 4 ст. 294 ЦПК України).

Заінтересованими особами є будь-які особи, на права, свободи чи інтереси яких може вплинути ухвалене в справі окремого провадження судове рішення.

З роз`яснень, які містяться в п. 5 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», вбачається, що суддя при проведенні підготовчих дій зобов`язаний з`ясувати, які фізичні особи і організації можуть бути заінтересовані у вирішенні даної справи та підлягають виклику в судове засідання, у необхідних випадках запропонувати заявникові подати додаткові докази на підтвердження заявлених вимог.

З огляду на те, що порядок залучення заінтересованої особи у ЦПК України не врегульований, а відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, суд при залученні заінтересованої особи керується вимогами ст. 53 ЦПК України.

Згідно з положеннями ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Зі змісту заяви вбачається, що заявник прохає встановити факт належності їй заповіту, посвідченого 18.04.2013 секретарем Мар`янівської сільської ради Ширяївського району Одеської області, зареєстрований в реєстрі за №22, складеного на ім`я « ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Водночас, згідно з вказаним заповітом, такий, окрім ОСОБА_6 , складений на ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , що свідчить про те, що можливе рішення у даній справі може вплинути на права, свободи та обов`язки останніх, а тому суд приходить до висновку, що вказаних осіб слід залучити до участі у справі як заінтересованих осіб, у зв`язку із чим клопотання представника заявника слід задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 53, 223, 240, 260-261, 293, 294 ЦПК України, суд,

постановив:

клопотання задовольнити.

залучити до участі у справі ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 як заінтересованих осіб.

Зобов`язати заявника ОСОБА_2 скерувати копію заяви з копіями доданих до неї документів заінтересованим особам, про що надати суду відповідні докази.

Визначити заінтересованим особам п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання пояснення на заяву. У зазначений строк заінтересовані особи мають право надіслати суду пояснення щодо заяви, у яких викласти свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення заяви, які повинні відповідати вимогам ст. 181 ЦПК України.

Копію ухвали надіслати заінтересованим особам до відома.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуюча Сабара Л.В.

Дата ухвалення рішення10.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118951659
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —464/1455/24

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Сабара Л. В.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Сабара Л. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Сабара Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні