Ухвала
від 09.05.2024 по справі 752/9203/23
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

752/9203/23

2/465/2002/24

У х в а л а

про залишення без руху

"09" травня 2024 р. м. Львів

суддя Франківського районного суду м. Львова Мигаль Г.П., отримавши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Аккорд-Тур» про стягнення інфляційних втрат та 3% річних,

встановив:

У провадженні Франківського районного сукду м. Львова перебуває позовна заява ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Аккорд-Тур» про стягнення інфляційних втрат та 3% річних.

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 15 травня 2023 року справу передано за підсудністю до Франківського районного суду м. Львова.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями визначено головуючого суддю Мигаль Г.П.

Ухвалою Франківського районного суду м. Львова від 14 березня 2024 року відкрито провадження у справі та призначено проводити розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1, 2 статті 2 ЦПК України завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданнями цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Частиною 11 статті 187 ЦПК України встановлено, що суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Суддя, перевіривши матеріали справи, вважає, що позовну заяву слід залишити без руху після відкриття провадження у справі з наступних підстав.

У відповідності до положень ч.4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ст.4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана юридичною особою судовий збір складає 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Вивчаючи додані до позовної заяви додатки суд встановив, що позивачем не сплачений судовий збір у розмірі 2684 грн.

Щодо цього суд зазначає наступне.

Як вбачається із позовної заяви, до суду вона надійшла 26 травня 2023 року за вхідним номером №10052.

Із постанови Киїівського апеляційного суду від 10.01.2024 року по справі № 752/9203/23 вбачається, що ОСОБА_1 вже не є споживачем послуг ТОВ «Аккорд-Тур» за договором туристичного обслуговування від 24 січня 2020 року № 19, оскільки договірні правовідносини між сторонами припинені внаслідок розірвання договору за рішенням суду, а спір з приводу невиконання зобов`язань за цим договором вже вирішено судом. Предметом спору у цій справі є стягнення інфляційних втрат та 3% річних за прострочення виконання рішення Голосіївського районного суду міста Києва від 19 липня 2022 року про стягнення грошових коштів.

Зважаючи на зазначене, для встановлення ставки судового збору для даної справи необхідно звернутись до положень Закону України «Про державний бюджет України на 2023 рік». Відповідно до ст.7 зазначеного закону, з 1 січня 2023 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2684 гривень.

Таким чином, суд зазначає, що позивач має оплатити судовий збір у розмірі 2684 грн.

Відповідно до ч.2 ст. 185 ЦПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Згідно з ч. 12, 13 ст. 187 ЦПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява залишається без розгляду.

Додатково вважає за необхідне роз`яснити, що відповідно до п.8 ч. 1 ст. 257 ЦПК України суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо провадження у справі відкрито за заявою, поданою без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, та не було сплачено судовий збір і позивач не усунув цих недоліків у встановлений судом строк.

Особа, позов якої залишено без розгляду, після усунення умов, що були підставою для залишення заяви без розгляду, має право звернутися до суду повторно (ч.2 ст. 257 ЦПК України).

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.185, 187, 257 ЦПК України, суддя -

постановив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Аккорд-Тур» про стягнення інфляційних втрат та 3% річних- залишити без руху та надати позивачу строк для усунення вказаних недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання позивачем ухвали суду.

У разі невиконання вимог ухвали у визначений судом строк позовна заява буде залишена без розгляду.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Мигаль Г.П.

СудФранківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118951746
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —752/9203/23

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Постанова від 10.01.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Кордюкова Ж. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні