Ухвала
від 13.05.2024 по справі 200/7426/20-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про відмову у відкритті провадження за нововиявленими обставинами

13 травня 2024 року Справа №200/7426/20-а

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Логойда Т.В., перевіривши виконання вимог законодавства при подачі заяви Головного управління ДПС у Донецькій області про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, що подана в адміністративній справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Руссоль-Україна» (натепер - товариство з обмеженою відповідальністю «Слов`янська сіль») до Головного управління ДПС у Донецькій області про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и л а:

10 травня 2024 року Головне управління ДПС у Донецькій області через підсистему «Електронний суд» Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи звернулося до суду із заявою про перегляд за нововиявленими обставинами рішення Донецького окружного адміністративного суду від 28 вересня 2020 року, що ухвалено в даній справі.

В заяві просило: поновити строк для подання даної заяви; за наслідками перегляду скасувати зазначене рішення суду та ухвалити нове, яким у задоволенні позову товариства з обмеженою відповідальністю «Слов`янська сіль» про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії відмовити.

Заяву обґрунтовувало тим, що, на його думку, існують істотні для справи обставини, що не були встановлені судом та не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи.

Питання перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами врегульовано главою 3 Кодексу адміністративного судочинства України (ст.ст. 361 369).

Згідно з ч. 1 ст. 362 вказаного Кодексу учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати заяву про перегляд судового рішення суду будь-якої інстанції, яке набрало законної сили, за нововиявленими або виключними обставинами.

Частиною 2 ст. 361 зазначеного Кодексу визначено, що підставами для перегляду судового рішення за нововиявленими обставинами є:

1) істотні для справи обставини, що не були встановлені судом та не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи;

2) встановлення вироком суду або ухвалою про закриття кримінального провадження та звільнення особи від кримінальної відповідальності, що набрали законної сили, завідомо неправдивих показань свідка, завідомо неправильного висновку експерта, завідомо неправильного перекладу, фальшивості письмових, речових чи електронних доказів, що потягли за собою ухвалення незаконного рішення у цій справі;

3) скасування судового рішення, яке стало підставою для ухвалення судового рішення, яке підлягає перегляду.

В даній справі заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами подано з підстави, що визначена п. 1ч. 2 ст. 361 цього Кодексу.

Порядок і строк подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами визначені статтею 363 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 363 зазначеного Кодексу заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами може бути подано з підстави, визначеної пунктом 1частини другої статті 361 цього Кодексу, - учасниками справи протягом тридцяти днів з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про існування таких обставин.

При цьому згідно з п. 1 ч. 2 ст. 363 зазначеного Кодексу з урахуванням положень частини першої цієї статті заява про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами може бути подана з підстави, визначеноїпунктом 1частини другої статті 361 цього Кодексу, - не пізніше трьох років з дня набрання таким судовим рішенням законної сили.

Отже, заява про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами з підстави, визначеноїп. 1ч. 2 ст. 361 цього Кодексу (істотні для справи обставини, що не були встановлені судом та не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи) може бути подана учасниками справи протягом тридцяти днів з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про існування таких обставин, але не пізніше трьох років з дня набрання таким судовим рішенням законної сили.

Згідно з ч. 1 ст. 121 Кодексу адміністративного судочинства України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Кодекс адміністративного судочинства України передбачає можливість вирішення судом питання про поновлення строку, що передбачений ч. 1 ст. 363 цього Кодексу, для чого у разі пропуску строку на подання заяви учасник справи подає клопотання про його поновлення (п. 4 ч. 3 ст. 364, ч. 4 ст. 366 Кодексу).

Частиною 3 ст. 363 зазначеного Кодексу визначено, що строки, визначені в частині другій цієї статті, не можуть бути поновлені.

Рішення Донецького окружного адміністративного суду від 28 вересня 2020 року, про перегляд якого за нововиявленими обставинами просив заявник, залишено без змін постановою Першого апеляційного адміністративного суду від 18 січня 2021 року та, відповідно, набрало законної сили 18 січня 2021 року.

Заява про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами подана 10 травня 2024 року, тобто після закінчення трьох років з дня набрання ним законної сили.

Отже, заява подана до суду після закінчення строку, визначеного ч. 2 ст. 363 Кодексу адміністративного судочинства України, і такий строк не може бути поновлений.

Відповідно до ч. 5 ст. 366 Кодексу адміністративного судочинства України суд відмовляє у відкритті провадження за нововиявленими або виключними обставинами у разі, якщо така заява подана до суду після закінчення строку, визначеногочастиною другоюстатті 363 цього Кодексу.

Керуючись ч. 5 ст. 366, ст. 248 Кодексу адміністративного судочинства України,

у х в а л и л а:

Відмовити у відкритті провадження за заявою Головного управління ДПС у Донецькій області про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, що подана в адміністративній справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Руссоль-Україна» (натепер - товариство з обмеженою відповідальністю «Слов`янська сіль») до Головного управління ДПС у Донецькій області про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії.

Ухвала набирає законної сили у строк та у порядку, що визначені статтею 256 КАС України, і може бути оскаржена до Першого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня складання повного тексту ухвали.

Повний текст ухвали складено 13 травня 2024 року.

Суддя Т.В. Логойда

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.05.2024
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу118986679
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо адміністрування окремих податків, зборів, платежів, з них бюджетного відшкодування з податку на додану вартість

Судовий реєстр по справі —200/7426/20-а

Ухвала від 29.05.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 29.05.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 28.05.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 28.05.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 14.05.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 13.05.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т.В.

Ухвала від 10.05.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 10.05.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 22.04.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т.В.

Ухвала від 22.04.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні