Ухвала
від 14.05.2024 по справі 334/3602/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 14.05.2024

Справа № 334/3602/24

Провадження № 1-кс/334/1102/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 травня 2024 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Ленінського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого слідчого відділу Запорізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12024082050000838 від 29.04.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України,

в с т а н о в и в:

06.05.2024 року слідчий слідчого відділу Запорізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим прокурором Заставнівського відділу Чернівецької окружної прокуратури ОСОБА_4 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12024082050000838 від 29.04.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні об`єднання співвласників багатоквартирного будинку « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розташованого за адресою АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 директором якого є ОСОБА_5 , а саме: до відеозаписів з камер відеоспостереження, які розташовані на під`їздах будинку АДРЕСА_1 за період часу з 17 години 00 хвилин по 20 годину 00 хвилин.

У провадженні ІНФОРМАЦІЯ_2 перебувають матеріали кримінального провадження, відомості за якими внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024082050000838 від 29.04.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України.

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , був призваний по мобілізації для подальшого проходження військової служби відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 № 69/2022 «Про загальну мобілізацію», далі 12 листопада 2022 року ОСОБА_7 направлений до військової частини НОМЕР_2 для подальшого проходженнявійськової служби на посаді стрільця, відповідно до чого останній являється військовослужбовцем.

У невстановлений досудовим слідством час, але не пізніше 29.04.2024, ОСОБА_6 отримав у невстановленому місці гранату «Ф-1», таким зберігати. чином він придбав вказаний боєприпас, який залишив собі та почав зберігати. Усвідомлюючи, що зазначений предмет є бойовим припасом та припасів та вибухових вибуховим пристроєм, ОСОБА_6 маючи умисел на зберігання бойових пристроїв, без передбаченого законом дозволу, залишив при собі вказані предмети які в подальшому переносив при собі.

Згідно ст.ст. 11, 16, 49 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, затвердженого Законом України «Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України» (далі - Статуту внутрішньої служби ЗС України) військовослужбовець ВЧ НОМЕР_2 ОСОБА_6 , як військовослужбовець, зобов`язаний свято і непорушно додержуватися Конституції України та законів України, Військової присяги, віддано служити Українському народові, сумлінно і чесно виконувати військовий обов`язок, поважати честь і гідність кожної людини, додержуватися правил поведінки військовослужбовців, беззастережно виконувати накази командирів (начальників) і захищати їх у бою, знати й утримувати в готовності до застосування закріплене озброєння, берегти державне майно, завжди пам`ятати. Зо за його поведінкою судять Збройні Сили України в цілому.

Відповідно до ст. ст. 1, 4, 6 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, затвердженого Законом України «Про Дисциплінарний статут Збройних Сил України» (далі - Дисциплінарний статут 3С України), військова дисципліна зобов`язує кожного військовослужбовця бездоганно та неухильно додержуватися Конституції та законів України, Військової присяги, неухильно виконувати вимоги військових статутів, накази командирів, поводитися з гідністю й честю, не допускати самому і стримувати інших від негідних вчинків, застосовувати зброю лише в бойовій обстановці, а в мирний час - у виняткових випадках, відповідно до вимог Статуту внутрішньої служби ЗС України.

Відповідно до «Положення про дозвільну систему», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 576 від 12.10.1992 року та інструкції «Про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів з гумовими або аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів, а також боєприпасів до зброї або вибухових матеріалів» передбачено порядок отримання дозвільних документів на придбання бойових припасів.

Так, військовослужбовець військової частини НОМЕР_2 ОСОБА_6 , знаючи про те, що для придбання даних предметів необхідний передбачений законом дозвіл, у невстановлений досудовим слідством час придбав один корпус гранати « ІНФОРМАЦІЯ_5 »; підривач типу УЗРГМ;

29.04.2024, в період часу з 22 годині 45 хвилин по 23 годину 29 хвилин, ОСОБА_6 затримано в порядку ст. 208 КПК України, в ході чого під час обшуку останнього виявлено та вилучено вище вказані предмети. Згідно висновку експерта від 30.04.2024 № CE-19/108-24/8094-ВТХ, предмет елепсоїдної форми являється корпусом бойової ручної оборонної осколкової гранати Ф-1 промислового виготовлення, який до бойових припасів не відноситься але містить в собі заряд бризантної вибухової речовини - тротил, масою 50-56 г.; предмет циліндричної форми являється бойовим уніфікованим підривачем дистанційної дії УЗРГМ-2 промислового виготовлення, який до бойових припасів не відноситься, але являється самостійним вибуховим пристроєм і відноситься до засобів підриву (ініціювання вибуху) та містить в собі ініціюючу вибухову речовину ТНРС масою 0.1 г., азид свинцю масою 0.2 г. та бризантну вибухову речовину підвищеної потужності ТЕН або гексоген масою 1 г. Корпус бойової гранати Ф-1 в конструктивному поєднанні з наданим на дослідження бойовим підривачем УЗРГМ-2 являється вибуховим пристроєм військового призначення, а саме бойовою ручною оборонною осколковою гранатою Ф-1 промислового виготовлення, яка відноситься до бойових припасів.

Таким чином ОСОБА_6 обґрунтовано підозрюється у носінні, зберіганні та придбанні, бойових припасів без передбаченого законом дозволу, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України.

Під час проведення огляду місця події поблизу під`їзду №3 будинку АДРЕСА_1 , встановлено, що на кожному з під`їздів вказаного будинку розташовані камери відеоспостереження. Відеозаписи з даних камер відеоспостереження важливі для повного, всебічного та об`єктивного досудового розслідування, оскільки на них зображено обставини вчинення підозрюваним у даному кримінальному провадженні ОСОБА_6 кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 263 КК У країни.

На отримання вказаних відеозаписів, голові правління ОСББ будинку АДРЕСА_1 ОСОБА_5 залишено відповідний запит, отримання відповіді на який доручено працівникам які здійснюють оперативне супроводження досудового розслідування по даному кримінальному провадженню.

У відповідь на надане працівниками ІНФОРМАЦІЯ_6 доручення, надано рапорт старшого оперуповноваженого ІНФОРМАЦІЯ_7 майора поліції ОСОБА_8 про те, що голова правління ОСББ будинку АДРЕСА_1 категорично відмовилась надавати відеозаписи з камер відеоспостереження які розташовані на підконтрольному їй будинку АДРЕСА_1 .

У зв`язку з вищевикладеним, виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу до речей і документів та примусовому вилученню відеозаписів на яких зображено вчинення підозрюваним ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , обставин вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України, оскільки вказані відеозаписи є важливими для повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування.

У доповнення до рапорту оперативного співробітника, ним надано також протоколами допитів мешканців вказаного будинку АДРЕСА_1 а саме: ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_8 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , та пояснила, що їх будинок обладнаний відеокамерами які перебувають на балансі ОСББ та знаходяться за місцем мешкання голови правління ОСББ чи в підвалі третього під`їзду; та ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_3 , та пояснила, що головою правління їх будинку є ОСОБА_5 . Також додала, що обставини поди затримання чоловіка в якого вилучили гранати можуть бути зафіксовані на камери зовнішнього спостереження якими обладнані кожні з під`їздів будинку, а доступ до цих камер є в голови правління ОСББ ОСОБА_5 або в неї в квартирі або в приміщенні подвалу.

Згідно офіційної отриманої інформації об`єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 має назву « ІНФОРМАЦІЯ_10 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , та його директором є ОСОБА_5 , засновано 03.03.2016.

На теперішній час у слідчого виникла необхідність в отриманні відеозаписів з камер відеоспостереження які розташовані на під`їздах будинку АДРЕСА_1 за період часу з 17 години 00 хвилин по 20 годин 00 хвилин, які перебувають у володінні ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_10 оскільки вони мають доказове значення під час проведення вказано досудового розслідування в даному кримінальному провадженні, та на які зображено саме злочинні дії підозрюваного ОСОБА_6 та правомірні працівників поліції, якими було викрито даний злочин. Отримання даного тимчасового доступу якнайшвидше також важливе саме через те, що строк зберігання відеозаписів невідомий, та існує загроза щодо знищення переховування відеозаписів.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав, пояснив, що просить надати тимчасовий доступ до відеозаписів з камер відеоспостереження, які розташовані на під`їздах будинку АДРЕСА_1 за період часу з 17 години 00 хвилин по 20 годину 00 хвилин 29.04.2024 року.

Дослідивши та перевіривши клопотання та долучені до нього матеріали, слідчий суддя прийшов до наступних висновків.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні ІНФОРМАЦІЯ_2 перебувають матеріали кримінального провадження, відомості за якими внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024082050000838 від 29.04.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України.

30.04.2024 року ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , повідомлено про підозру у вчиненні ним кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України.

Слідчим доведено, що в ході досудового розслідування виникла необхідність отримання тимчасового доступу до речей, які перебувають у володінні об`єднання співвласників багатоквартирного будинку « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розташованого за адресою АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , головою якого є ОСОБА_5 .

Дослідження зазначеної інформації має істотне значення для встановлення обставин у цьому кримінальному провадженні і полягає у тому, що дасть можливість дослідити інформацію, яка міститься у даних документах та доказову інформацію необхідну для розслідування вказаного провадження.

Відповідно до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

У відповідності до п. 4 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать конфіденційна інформація.

Згідно ч.5 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Частиною 6 ст.163 КПК України встановлено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Дослідивши матеріали клопотання та докази, додані до такого, враховуючи, що означені речі можуть надати органу досудового розслідування та суду можливість отримати речові докази та забезпечити проведення повного, швидкого та неупередженого розслідування, а тому, вважаю, що клопотання про надання тимчасового доступу до речей та документів слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 162-166 КПК України,

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому слідчого відділу Запорізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області ОСОБА_3 , слідчим зі складу слідчої групи кримінальному провадженні, тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні об`єднання співвласників багатоквартирного будинку « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розташованого за адресою АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , головою якого є ОСОБА_5 , до відеозаписів з камер відеоспостереження, які розташовані на під`їздах будинку АДРЕСА_1 за період часу з 17 години 00 хвилин по 20 годину 00 хвилин 29.04.2024 року.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення, тобто до 14.06.2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

СудЛенінський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення14.05.2024
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу118996647
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —334/3602/24

Ухвала від 14.05.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Філіпова І. М.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Філіпова І. М.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Філіпова І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні