Рішення
від 29.10.2010 по справі 6/139(5/53)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ С УД УКРАЇНИ

Господарський суд Чернігі вської області



14000 м. Чернігів, проспект Ми ру 20 Тел. 698-166, факс 77-44-62

Іменем України

РІШЕННЯ

28 жовтня 2010 року Справа № 6/139 (5/53)

За позовом: відділу освіти С еменівської районної держав ної адміністрації,

вул. Червона Площа, 6, м. Семе нівка, 15400,

до відповідача: фізичної о соби - підприємця ОСОБА_1 ,

АДРЕСА_1

Третя особа, яка не заявля є самостійних вимог на предм ет спору, на стороні позивача : Семенівська гімназія №2 Семе нівської районної ради Черні гівської області,

вул. Шкільна, 1, м. Семенівна, 15400,

про стягнення 16329,69 грн.

Суддя Блохіна Ж.В.

Представники сторін:

від позивача: Логвін Л .Ф., довіреність №01-09/129 від 27.10.2010 р оку,

відповідач: не з' явивс я,

від третьої особи: не з”я вився.

Відділом освіти Семенівс ької районної державної адмі ністрації за участю третьої особи, яка не заявляє самості йних вимог на предмет спору н а стороні позивача: Семенівс ької гімназії №2 Семенівсько ї районної ради Чернігівсько ї області подано позов до фіз ичної особи - підприємця О СОБА_1 про стягнення заборг ованості по орендній платі, п латі за землю та отримані ком унальні послуги в орендовани х приміщеннях в сумі 16329,69 грн.

Відповідач в судове засіда ння не з”явився, представник а не направив, заяв, клопотань та відзиву на позов не надісл ав, про дату, час та місце пров едення судового засідання бу в повідомлений належним чино м, про що свідчить повідомлен ня про вручення поштового ві дправлення.

Третя особа представника в судове засідання не направи ла, заяв та клопотань не надіс лала, про дату, час та місце пр оведення судового засідання була повідомлена належним ч ином, про що свідчить повідом лення про вручення поштового відправлення.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги та просить їх за довольнити.

Рішення приймається на під ставі ст.75 Господарського про цесуального кодексу України за наявними у справі матеріа лами.

Розглянувши подані матері али, вислухавши пояснення пр едставника позивача, з' ясув авши фактичні обставини спра ви, оцінивши докази, що мають ю ридичне значення для розгляд у справи по суті, господарськ ий суд

ВСТАНОВИВ:

11 січня 2010 року між Семенівс ькою гімназією №2 (орендодаве ць), фізичною особою - підпри ємцем ОСОБА_1 (орендар) та г оловним розпорядником кошті в - відділом освіти Семенівсь кої райдержадміністрації ук ладено договір оренди нерухо мого майна, що належить до спі льної власності територіаль них громад сіл та міста Семен івка Семенівського району Че рнігівської області №1.

Згідно п. 1.1 договору орендод авець передає, а орендар прий має в строкове платне корист ування нежитлові приміщення (будівлю, споруду) (надалі май но), в будівлі, що перебуває в о перативному управлінні (госп одарському віданні) шкіл рай ону і знаходиться за адресою : АДРЕСА_2, та у складі:

п.п. 1.1.1 Приміщення з 6 кімнат, я кі знаходяться на 1 поверсі ви щезазначеної будівлі, загаль ною площею (з урахуванням кое фіцієнту перерахунку корисн ої площі в загальну) 268 кв. м, кор исною площею, що має окремий в хід.

Відповідно до п. 3.1 договору о рендна плата є платежем у гро шовій формі, яку орендар внос ить орендодавцю незалежно ві д наслідків діяльності оренд аря та сплачується за весь те рмін фактичного користуванн я майном, що визначається на п ідставі акту приймання-перед ачі в оренду та акту прийманн я-передачі майна з орендного користування.

До орендної плати не входит ь плата за комунальні послуг и, вартість експлуатаційних витрат та плата за землю (п. 3.2 д оговору).

Розмір орендної плати визн ачається на підставі Методик и розрахунку та порядку вико ристання плати за оренду май на спільної власності терито ріальних громад сіл та міста Семенівка Семенівського рай ону Чернігівської області, з атвердженої рішенням районн ої ради від 29 грудня 2009 року (17 се сія 5-го скликання) (п. 3.3. договор у).

Відповідно до п. 3.4 договору р озмір та порядок розрахунку орендної плати наведено у до датку №2 до даного договору, що є невід”ємною його частиною і становить за базовий місяц ь (грудень) розрахунку (останн ій місяць, по якому є інформац ія про індекс інфляції) - 5,95 гр н.

Орендна плата за перший (січ ень 2010 року) місяць оренди визн ачається шляхом коригування орендної плати за базовий мі сяць на індекс інфляції за сі чень 2010 року.

Нарахування ПДВ на суму оре ндної плати здійснюється у п орядку, визначеному чинним з аконодавством.

Згідно п. 3.5 договору розмір о рендної плати за кожний наст упний місяць визначається шл яхом коригування розміру оре ндної плати за минулий місяц ь на щомісячний індекс інфля ції, що друкується Мінстатом України.

Відповідно до п. 3.6 договору о рендну плату орендар зобов”я заний перераховувати щоміся чно не пізніше останнього чи сла поточного місяця, згідно виставлених рахунків орендо давцем у співвідношенні, вст ановленому Методикою розрах унку та порядком використанн я плати за оренду майна спіль ної власності територіальни х громад сіл та міста Семенів ка Семенівського району Черн ігівської області.

Згідно п. 3.7 договору орендна плата, перерахована несвоєч асно або не в повному обсязі, с тягується відповідно до чинн ого законодавства України з урахуванням пені в розмірі п одвійної облікової ставки На ціонального банку України на дату нарахування пені від су ми заборгованості за кожний день прострочення платежу, в ключаючи день оплати.

У разі недостатності суми з дійсненого платежу для викон ання грошового зобов”язання у повному обсязі, ця сума пога шає вимоги орендодавця у так ій черговості:

- у першу чергу відшкодовуєт ься вартість комунальних пос луг;

- у другу чергу сплачуються проценти і неустойка;

- у третю чергу сплачується сума орендної плати.

Відповідно до п.п. 10.1.1 договор у головний розпорядник бюдже тних коштів має право у разі н есплати комунальних платежі в, електроенергії та орендно ї плати стягнути непроплачен у суму відповідно до чинного законодавства чи порушити п итання про дострокове розірв ання договору.

Згідно п. 12.1 договору цей дог овір діє з 11 січня 2010 року на тер мін дії договору на організа цію безоплатного харчування дітей, які постраждали внасл ідок Чорнобильської катастр офи.

Останній день дії договору 31 грудня 2010 року.

Також 11 січня 2010 року між Семе нівською гімназією №2 (орендо давець), фізичною особою - пі дприємцем ОСОБА_1 (орендар ) та головним розпорядником к оштів - відділом освіти Семен івської райдержадміністрац ії укладено договір оренди о кремого індивідуально визна ченого майна, що належить до с пільної власності територіа льних громад сіл та міста Сем енівка Семенівського району Чернігівської області №2.

Згідно п. 1.1. договору орендод авець передає, а орендар прий має в строкове платне корист ування окреме індивідуально визначене майно (технологіч не обладнання, устаткування їдальні) (надалі майно) згідно додатку №2 до даного договору , в будівлю, що перебуває в опе ративному управлінні (господ арському віданні) шкіл район у і знаходиться за адресою: АДРЕСА_2

Вартість майна 11283,90 грн.

Майно передається в оренду з метою організації харчува ння учнів.

Відповідно до п. 3.1 договору о рендна плата є платежем у гро шовій формі, яку орендар внос ить орендодавцю незалежно ві д наслідків діяльності оренд аря та сплачується за весь те рмін фактичного користуванн я майном, що визначається на п ідставі акту приймання-перед ачі в оренду та акту прийманн я-передачі майна з орендного користування.

Розмір орендної плати визн ачається на підставі Методик и розрахунку та порядку вико ристання плати за оренду май на спільної власності терито ріальних громад сіл та міста Семенівка Семенівського рай ону Чернігівської області, з атвердженої рішенням районн ої ради від 29 грудня 2009 року (17 се сія 5-го скликання) (п. 3.2 договор у).

Розмір та порядок розрахун ку орендної плати наведено у додатку №2 до даного договору , що є невід”ємною його частин ою і становить за базовий міс яць розрахунку - 94-03 грн. Нарах ування ПДВ на суму орендної п лати здійснюється у порядку, визначеному чинним законода вством (п. 3.3. договору).

Згідно п. 3.4 договору орендну плату орендар зобов”язаний перераховувати щомісячно не пізніше останнього числа по точного місяця, згідно виста влених рахунків орендодавце м у співвідношенні встановле ному Методикою розрахунку та порядком використання плати за оренду майна спільної вла сності територіальних грома д сіл та міста Семенівка Семе нівського району Чернігівсь кої області.

Відповідно до п.п. 9.1.1 договор у головний розпорядник бюдже тних коштів має право у разі н есплати електроенергії та ор ендної плати стягнути непроп лачену суму відповідно до чи нного законодавства чи поруш ити питання про дострокове р озірвання договору.

Згідно п. 11.1 договору даний д оговір діє з 11 січня 2010 року на т ермін дії договору на органі зацію безоплатного харчуван ня дітей, які постраждали вна слідок Чорнобильської катас трофи. Останній день дії дого вору 31 грудня 2010 року.

Відповідно до акту прийому - передачі майна комунально ї власності району, розташов аного за адресою: АДРЕСА_2 за договором оренди нерухом ого майна, що належить до спіл ьної власності територіальн их громад сіл та міста Семені вка Семенівського району Чер нігівської області №1 оренда р прийняв в строкове платне к ористування нежитлові примі щення, які розташовані в буді влі по АДРЕСА_2, що перебув ають на балансі позивача.

Відповідно до акту прийому - передачі в строкове платн е користування обладнання та інвентарю їдальні Семенівсь кої гімназії №2 за договором о ренди окремого індивідуальн о визначеного майна, що належ ить до спільної власності те риторіальних громад сіл та м іста Семенівка Семенівськог о району Чернігівської облас ті №2 орендар прийняв в строко ве платне користування облад нання та інвентар їдальні Се менівської гімназії №2, що пер ебуває на балансі позивача.

Відповідачем отримано від позивача рахунки на оплату о рендної плати та комунальних послуг за вищевказаними дог оворами за період з січня по б ерезень 2010 року включно на сум у 17205,28 грн.

Факт отримання відповідач ем рахунків підтверджується його підписом в журналі реєс трації рахунків, витяг з яког о міститься в матеріалах спр ави.

Як вбачається зі зведених р озрахунків заборгованості з а оренду нерухомого майна, ок ремого індивідуально визнач еного майна та використаних комунальних послуг за січень , лютий, березень 2010 року, склад ених позивачем, відповідач ч астково сплатив орендну плат у в сумі 875,59 грн.

Таким чином, заборгованіст ь відповідача перед позиваче м складає 16329,69 грн., що також під тверджується розрахунком за боргованості за оренду нерух омого майна, окремого індиві дуально визначеного майна та використаних комунальних по слуг, який міститься в матері алах справи.

З метою досудового врегулю вання спору, позивачем були н адіслані відповідачу претен зії від 03.03.2010 року за № 01-09/28, від 16.03.201 0 року за № 01-09/35, від 16.04.2010 року за № 01 -08/90(01-09/50) з вимогою сплатити орен дну плату за вищевказаними д оговорами, що підтверджуєтьс я копіями фіскальних чеків п ро відправку рекомендованих листів та повідомлень про вр учення поштових відправлень .

Відповідач зобов”язання щ одо повної оплати орендної п лати не виконав.

Відповідно до ч.ч. 1, 7 ст. 193 ГК Ук раїни:

“Суб'єкти господарювання т а інші учасники господарськи х відносин повинні виконуват и господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів , договору, а за відсутності ко нкретних вимог щодо виконанн я зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах зв ичайно ставляться.

До виконання господарськи х договорів застосовуються в ідповідні положення Цивільн ого кодексу України з урахув анням особливостей, передбач ених цим Кодексом.

Не допускаються односторо ння відмова від виконання зо бов'язань, крім випадків, пере дбачених законом, а також від мова від виконання або відст рочка виконання з мотиву, що з обов'язання другої сторони з а іншим договором не було вик онано належним чином.”

Згідно зі ст. 525 ЦК України од ностороння відмова від зоб ов'язання або одностороння з міна його умов не допускаєть ся, якщо інше не встановлено д оговором або законом.

Зобов'язання має виконуват ися належним чином відповідн о до умов договору та вимог ць ого Кодексу, інших актів циві льного законодавства, а за ві дсутності таких умов та вимо г - відповідно до звичаїв діло вого обороту або інших вимог , що звичайно ставляться (ст. 526 ЦК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 530 Цивіль ного кодексу України якщо ст рок (термін) виконання боржни ком обов'язку не встановлени й або визначений моментом пр ед'явлення вимоги, кредитор м ає право вимагати його викон ання у будь-який час. Боржник п овинен виконати такий обов'я зок у семиденний строк від дн я пред'явлення вимоги, якщо об ов'язок негайного виконання не випливає із договору або а ктів цивільного законодавст ва.

Згідно ч. 3 ст. 18 Закону Україн и “Про оренду державного та к омунального майна” орендар зобов'язаний вносити орендн у плату своєчасно і у повному обсязі.

Відповідно до ч. 3 ст.19 Закону України “Про оренду державн ого та комунального майна” с троки внесення орендної плат и визначаються у договорі.

Згідно ст. 29 Закону України “ Про оренду державного та ком унального майна” за неви конання зобов'язань за догов ором оренди, в тому числі за з міну або розірвання договору в односторонньому порядку, с торони несуть відповідальні сть, встановлену законодавчи ми актами України та договор ом.

Отже, матеріалами справи пі дтверджується заборгованіс ть відповідача по орендній п латі на загальну суму 16329,69 грн. з а січень, лютий, березень 2010 рок у.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які посилається як на підста ву своїх вимог та заперечень .

Відповідач доказів своєча сної повної оплати орендної плати за вищевказаними догов орами, покладених в обґрунту вання позову, як і доказів, які б спростовували викладені о бставини, не надав.

За таких обставин суд доход ить висновку, що позовні вимо ги підлягають задоволенню і з відповідача підлягає стягн енню 16329,69 грн. боргу.

Оскільки даний спір виник в наслідок неправильних дій ві дповідача відповідно до ч. 2 ст . 49 Господарського процесуаль ного кодексу України судові витрати в повному обсязі маю ть бути покладені на відпові дача.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 75, 82-85 Гос подарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольни ти повністю.

2. Стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, код НОМЕР_1, р/р НОМЕР_2 Ощадбанк №3048 м. Н овгород-Сіверський, МФО 343143) на користь відділу освіти Семе нівської районної державної адміністрації (вул. Червона П лоща, 6, м. Семенівка, р/р 35417006001746 УДК в Чернігівській обл., код 02147523, М ФО 853592) 16329,69 грн. боргу, 163,30 грн. державного мита т а 236,00 грн. витрат за інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу.

Наказ видати після набран ня рішенням законної сили.

Суддя Ж.В. Б лохіна

29.10.10

Дата ухвалення рішення29.10.2010
Оприлюднено02.11.2010
Номер документу11902854
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 16329,69 грн

Судовий реєстр по справі —6/139(5/53)

Рішення від 29.10.2010

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Блохiна Ж.В.

Ухвала від 12.10.2010

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Блохiна Ж.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні