Рішення
від 15.05.2024 по справі 538/440/24
ЛОХВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 538/440/24

Провадження №2-др/538/7/24

Д О Д А Т К О В Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 травня 2024 року Лохвицький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - Бондарь В.А.

за участю секретаря судового засідання - Капленко Я.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Лохвиця Полтавської області заяву представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Магди Вікторії Анатоліївни про ухвалення додаткового рішення в цивільній справі за позовом представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Магди Вікторії Анатоліївни до Товариства з обмеженою відповідальністю "Райз-Схід" про стягнення заборгованості по орендній платі за землю, -

в с т а н о в и в:

09 квітня 2024 року по цивільній справі за позовом представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Магди Вікторії Анатоліївни до Товариства з обмеженою відповідальністю "Райз-Схід" про стягнення заборгованості по орендній платі за землю - позовні вимоги задоволено.

15.04.2024 року від представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Магди В.А. надійшла заява про ухвалення додаткового рішення, оскільки судом було вирішено питання щодо судових витрат в частині понесених позивачем на судовий збір, а щодо витрат позивача на послуги адвоката судом вирішено не було.

Ухвалою Лохвицького районного суду Полтавської області від 16.04.2024 року розгляд даної заяви призначено на 15 травня 2024 року на 09 годину 30 хвилин.

У судове засідання сторони не з"явилися.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Ознайомившись з поданою заявою представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Рішенням Лохвицького районного суду Полтавської області від 09.04.2024 року по цивільній справі за позовом представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Магди Вікторії Анатоліївни до Товариства з обмеженою відповідальністю "Райз-Схід" про стягнення заборгованості по орендній платі за землю позовні вимоги задоволено.

Вказаним рішенням суду від 09.04.2024 року вирішено:

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Райз-Схід" (код ЄДРПОУ 41104731, юридична адреса: Полтавська область, Миргородський район, м. Лохвиця, вул. Аеродромна, 1/1) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , банківський рахунок IBAN: НОМЕР_2 , банк одержувача АТ КБ "ПриватБанк", МФО 305299) заборгованість зі сплати орендної плати за землю за 2022 рік та 2023 рік в розмірі 63424 (шістдесят три тисячі чотириста двадцять чотири) гривні 87 копійок, що складається з 56491 грн 27 коп - сума заборгованості по орендній платі з урахуванням індексів інфляції; 1903 грн 09 коп - три % річних від простроченої суми; 2714 грн 13 коп - інфляційні втрати; 2316 грн 38 коп - пеня.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Райз-Схід" на користь ОСОБА_1 понесений нею судовий збір в розмірі 1211 (одну тисячу двісті одинадцять) грн 20 коп.

Представник позивача в обґрунтування заяви про ухвалення додаткового рішення зазначає, що попередній розрахунок на правову допомогу при зверненні з позовом до суду становив 6500,00 грн. Остаточний розрахунок судових, з документальним підтвердженням, понесених витрат становить 6500,00 грн.

На підтвердження витрат на правову допомогу до суду надано: Договір № б/н про надання професійної правничої допомоги від 26.02.2024 року; Акт про прийняття-передачі наданої правничої допомоги.

Крім того, в матеріалах цивільної справи містяться надані до суду: копія Ордеру на надання правничої (правової) допомоги, копія свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю представника позивача ОСОБА_2 .

Враховуючи викладене, суд зазначає наступне. Під час розгляду судової справи сторони можуть стати «заручниками» необізнаності в правових питаннях, так як сучасне цивільне судочинство має тенденцію до постійного ускладнення судових процедур. Для ефективного судового захисту сторони звертаються за кваліфікованою допомогою адвоката. Тому для особи, яка звертається за судовим захистом, дуже важливою є передбачена процесуальним законом можливість компенсації понесених нею витрат на професійну правничу допомогу в разі виграшу справи.

Водночас потрібно притримуватись закріпленого на законодавчому рівні принципу співмірності. Розмір витрат на послуги адвоката при їхньому розподілі визначається з урахуванням складності справи, часу, витраченого адвокатом на надання правничої допомоги, обсягу наданих послуг та виконаних робіт, ціни позову, а також значення справи для сторони.

Судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, у числі інших, витрати на професійну правничу допомогу (ч. ч. 1, 3 ст. 133 ЦПК України).

Відповідно до ч. 6 ст. 137 ЦПК України обов`язок доведення не співмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги, які підлягають розподілу між сторонами.

Згідно ст. 137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів, тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Частинами 2, 3, 8 статті 141 ЦПК України визначено, що інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову на відповідача.

При вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує:

1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи;

2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес;

3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо;

4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися.

Розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати. Частиною 2 вказаної статті передбачено, що заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення.

Суд зазначає, що при вирішенні питання про розподіл судових витрат, сторони повинні виходити з того, що їх витрати на правову допомогу є адекватними та такими, що відповідають вказаній категорії справ. Недопустимим є намагання сторін збагатитися за рахунок іншої сторони використовуючи інститут оплати витрат на правову допомогу.

Відповідно до ч. 4 ст. 141 ЦПК України якщо сума судових витрат, заявлена до відшкодування, істотно перевищує суму, заявлену в попередньому (орієнтовному) розрахунку, суд може відмовити стороні, на користь якої ухвалено рішення, у відшкодуванні судових витрат в частині такого перевищення, крім випадків, якщо сторона доведе, що не могла передбачити такі витрати на час подання попереднього (орієнтовного) розрахунку.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем понесено судові витрати на професійну правничу допомогу у сумі 6500,00 грн.

У застосуванні критерію співмірності витрат на оплату послуг адвоката суд користується досить широким розсудом, який, тим не менш, повинен ґрунтуватися на критеріях, визначених у частині четвертій статті 137 ЦПК України.

Суд приймає до уваги, що з огляду на ціну позову та обсяг роботи яку виконали сторони, тривалість розгляду справи, розгляд даної справи був більш складним порівняно з іншими справами аналогічного змісту. Суд вважає, що заявлена стороною позивача сума витрат на правову допомогу є співрозмірною зі складністю справи та виконаною адвокатом роботою.

В постанові у справі № 922/3812/19 Верховний Суд підтвердив власні висновки, що визначаючи розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації гонорару адвоката іншою стороною, суди мають виходити зі встановленого у самому договорі розміру та/або порядку обчислення таких витрат, що узгоджується з приписами ст. 30 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність». У разі відсутності у тексті договору таких умов (пунктів) щодо порядку обчислення, форми та ціни послуг, що надаються адвокатом, суди, в залежності від конкретних обставин справи, інших доказів, наданих адвокатом, використовуючи свої дискреційні повноваження, мають право відмовити у задоволенні заяви про компенсацію судових витрат, задовольнити її повністю або частково.

Враховуючи критерії об`єктивного визначення розміру суми послуг адвоката, критерії, з врахуванням яких визначається розмір витрат на оплату послуг адвоката, а також те, що позовну заяву задоволено, суд приходить до висновку, що виходячи з критерію пропорційності, співмірності та справедливості, розмір витрат на професійну правничу допомогу становить сума, що заявлена представником позивача в поданій заяві про ухвалення додаткового рішення.

Керуючись ст. ст. 133, 141, 270 ЦПК України, суд-

в и р і ш и в:

Заяву представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Магди Вікторії Анатоліївни про ухвалення додаткового рішення в цивільній справі за позовом представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Магди Вікторії Анатоліївни до Товаристваз обмеженоювідповідальністю "Райз-Схід"про стягненнязаборгованості поорендній платіза землю - задовольнити.

Ухвалити додаткове рішення яким, стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Райз-Схід" (код ЄДРПОУ 41104731, юридична адреса: Полтавська область, Миргородський район, м. Лохвиця, вул. Аеродромна, 1/1) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , банківський рахунок IBAN: НОМЕР_2 , банк одержувача АТ КБ "ПриватБанк", МФО 305299) витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 6500,00 (шість тисяч п"ятсот) гривень.

Апеляційна скарга на додаткове рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його складення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення додаткового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього додаткового рішення.

Суддя Лохвицького

районного суду Полтавської області Бондарь В.А.

СудЛохвицький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення15.05.2024
Оприлюднено16.05.2024
Номер документу119033766
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —538/440/24

Рішення від 15.05.2024

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Бондарь В. А.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Бондарь В. А.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Бондарь В. А.

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Бондарь В. А.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Бондарь В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні