Ухвала
від 14.05.2024 по справі 509/2742/24
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 509/2742/24

УХВАЛА

14 травня 2024 року Суддя Овідіопольського районного суду Одеської області ПанасенкоЄ.М., розглянувши матеріали заяви Комунальної установи «Барабойський психоневрологічний будинок-інтернат», заінтересована особа Орган опіки і піклування Дальницької сільської ради Одеського району Одеської області, про поновлення громадянина в дієздатності,

ВСТАНОВИВ:

08.05.2024 року до суду звернувся в.о. директора Комунальної установи «Барабойський психоневрологічний будинок-інтернат» Мудрик О.Б. із заявою в якій просить поновити ОСОБА_1 в дієздатності.

Відповідно до ст. 66 ЦК України якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров`я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад.

Заява відповідає вимогамстатей175-177 ЦПК України. Підстави, визначені статтями 185-186ЦПКУкраїни,длязалишеннязаяви безруху,поверненнязаявичи відмовиувідкритті провадженняусправі відсутні.Томуїї слідприйнятидо розглядута відкрити провадження у справі.

Справа буде розглядатися в порядку окремого провадження на підставі ч.2 ст. 293 ЦПК України.

На підставі ч.4 ст. 293 ЦПК України справа буде розглядатися у складі одного судді і двох присяжних.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Згідно ч. 5ст. 293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно дост. 15 ЦПК Україниучасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом. Безоплатна правнича допомога надається в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правничої допомоги.

Згідно п. 24 ч. 1 ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Центр з надання безоплатної правничої допомоги, крім іншого, забезпечує здійснення представництва інтересів суб`єктів права на безоплатну вторинну правничу допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами. (п. 7 ч. 1 ст. 17 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу»).

Відповідно до ч. 4 ст. 19 «Про безоплатну правову допомогу», у разі надходження судового рішення про залучення адвоката осіб, зазначених у пунктах 9, 24, 25 частини першої статті 14 цього Закону, центр з надання безоплатної правничої допомоги зобов`язаний невідкладно прийняти рішення про призначення адвоката та про надання безоплатної вторинної правничої допомоги.

З метою належного надання правової допомоги, враховуючи обов`язкову участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа про поновлення її цивільної дієздатності, суд вважає за необхідне залучити адвоката через Південний міжрегіональний центр з надання безоплатної правничої допомоги для представництва інтересів ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та забезпечити його прибуття для участі у справі.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 19, 175, 177, 187, 274, 277, 293, 294 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти дорозглядута відкрити провадження у справі окремого провадження за заявою Комунальної установи «Барабойський психоневрологічний будинок-інтернат» заінтересована особа Орган опіки і піклування Дальницької сільської ради Одеського району Одеської області про поновлення громадянина в дієздатності.

Призначити судове засідання у приміщенні Овідіопольського районного суду Одеської області (місцезнаходження: Одеська область, смт. Овідіополь, вул.Берегова, 9) на 06 серпня 2024 року о 14 год. 00хв.

Розгляд справипроводити заучастю двох присяжних.

Доручити Південному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги залучити адвоката для представництва інтересів особи, щодо якої подано заяву про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для участі у розгляді цивільної справи та забезпечити його прибуття для участі в судовому засіданніо 14:00 год. 06.08.2024 року в приміщенні Овідіопольського районного суду Одеської області (місцезнаходження: Одеська область, смт. Овідіополь, вул.Берегова, 9).

У судове засідання викликати заявника, представника заінтересованої особи, ОСОБА_1 та її адвоката.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається https://ovd.od.court.gov.ua/sud1521.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі разом з копією заяви та копіями доданих до неї матеріалів надіслати учасникам справи до відому, та Південному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги для виконання.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя: Є. М. Панасенко

СудОвідіопольський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення14.05.2024
Оприлюднено16.05.2024
Номер документу119037679
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про поновлення цивільної дієздатності

Судовий реєстр по справі —509/2742/24

Ухвала від 06.08.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні