Ухвала
від 06.08.2024 по справі 509/2742/24
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 509/2742/24

УХВАЛА

06 серпня 2024 року смт. Овідіополь

Овідіопольський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Панасенка Є.М.,

присяжних Шевчука Р.О., Варшанідзе Р.А.,

за участі секретаря судового засідання Степанової Н.С.,

представника особи відносно якої подано заяву адвоката Шепель В.С.

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції цивільну справу за заявою Комунальної установи «Барабойський психоневрологічний будинок-інтернат», заінтересована особа Орган опіки і піклування Дальницької сільської ради Одеського району Одеської області, про поновлення громадянина в дієздатності

ВСТАНОВИВ:

Директор комунальної установи «Барабойський психоневрологічний будинок-інтернат» звернувся до суду із заявою про скасування рішення Овідіопольського районного суду Одеської області від 05.11.2009 року про визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, поновлення їй цивільної дієздатності та припинення опіки над нею.

В судове засідання представник заявника та представник заінтересованої особи не з`явились.

Представник особи відносно якої подано заяву ОСОБА_1 ОСОБА_2 просив призначити в даній справі судову-психіатричну експертизу відносно ОСОБА_1 .

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст.105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно ч.4 ст.300 ЦПК України, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу щодо психічного стану ОСОБА_1 .

Відповідно до ст.252 ч.1 п.5 Цивільного процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи. Провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Керуючись ст. 105, 300 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Призначити по справі за заявою Комунальної установи «Барабойський психоневрологічний будинок-інтернат», заінтересована особа Орган опіки і піклування Дальницької сільської ради Одеського району Одеської області, про поновлення громадянина в дієздатності, судово-психіатричну експертизу, на розв`язання якої поставити наступні питання:

1. Чи хворіє ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на стійку психічну хворобу?

2. Чи розуміє ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на даний час в силу свого психічного розладу здоров`я значення своїх дій та чи може керувати ними?

Зобов"язати Комунальну установу «Барабойський психоневрологічний будинок-інтернат», забезпечити доставлення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає у Барабойському психоневрологічному будинку-інтернаті за виликом для проведення експертизи.

За клопотанням експертів надати необхідні документи.

Проведення експертизи доручити лікарям -судово-психіатричнимекспертам Одеської філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (код ЄДРПОУ 44918338, місцезнаходження: 65006, м.Одеса, вул. Академіка Воробйова, 9).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків за ст. ст. 384, 385 КК України.

Провадження в справі зупинити до проведення експертизи.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Одеського апеляційного суду безпосередньо або через Овідіопольський районний суд Одеської області протягом п`ятнадцяти днів з моменту її підписання.

Учасник справи, якому ухвалу суду не було вручено у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційну скаргу подано протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другійстатті 358 ЦПК України.

Суддя: Є.М. Панасенко

Присяжні: Р.О. Шевчук

Р.А.Варшанідзе

СудОвідіопольський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення06.08.2024
Оприлюднено07.08.2024
Номер документу120833968
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про поновлення цивільної дієздатності

Судовий реєстр по справі —509/2742/24

Ухвала від 06.08.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні