Ухвала
від 15.05.2024 по справі 342/432/24
ГОРОДЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 342/432/24

Провадження № 2-о/342/70/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 травня 2024 року м. Городенка

Городенківський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Федів Л.М.,

з участю: секретаря судового засідання Матієк І.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Городенка справу зазаявою ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник адвоката Паньків Василь Дмитрович, про встановлення факту постійного спільного проживання (заінтересована особа Чернелицька селищна рада),

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 ,жителька АДРЕСА_1 ,в інтересахякої дієпредставник адвокат ПаньківВасиль Дмитрович, подала досуду заяву,в якійпросить ухвалитирішення,яким встановитифакт постійногоспільного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 із спадкодавцем ОСОБА_2 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 ,на часвідкриття спадщини,за адресою АДРЕСА_1 .Заінтересована особа: Чернелицькаселищна рада,місцезнаходження:вул.Незалежності,19смт.Чернелиця Коломийського району Івано-Франківської області.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20.03.2024 дану справу розподілено судді Гайдичу Р.М.

Ухвалою судді Городенківського районного суду Івано-Франківської області Гайдича Р.М. від 21 березня 2024 року задоволено самовідвід судді Городенківського районного суду Івано-Франківської області Гайдича Р.М. в справі № 342/432/24 (провадження 2-о/342/70/2024). Дану справу передано для повторного розподілу між суддями Городенківського районного суду в порядку, передбаченому ЦПК України.

На підставі Розпорядження щодо призначення повторного автоматизованого розподілу судових справи № 146 від 22.03.2024 - Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 22.03.2024 дану справу розподілено судді Федів Л.М.

Ухвалоюсудді ФедівЛ.М.від 25березня 2024року прийнятодо розглядута відкритопровадження усправі;судове засіданняпризначено на22квітня 2024року о10.00год.;в судовезасідання викликатиучасників справитасвідків;витребувано зГороденківської державноїнотаріальної конториКоломийського районуІвано-Франківськоїобласті належним чином завірені копії спадкових справ, заведених після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Корнів Городенківського району Івано-Франківської області та ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Корнів Городенківського району Івано-Франківської області, у разі їх відкриття.У разі відсутності спадкових справ, надати відомості про їх відсутність.

Призначене судове засідання 22 квітня 2024 року було відкладено на 09:00 год. 15 травня 2024 року за клопотанням представника заявника адвоката Паньків В.Д.

Учасники справи в судове засідання 15 травня 2024 року не з`явилися.

Представник заявника ОСОБА_1 адвокат Паньків Василь Дмитрович, до суду подав клопотання, в якому, з метою повного та всебічного розгляду справи та прийняття обгрунтованого рішення, просив залучити до розгляду справи як заінтересовану особу сестру заявника - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа Чернелицька селищна рада Коломийського району Івано-Франківської області до суду подала заяву про розгляд справи без її представника.

Передбачених ч.2 ст.223 ЦПК України підстав для відкладення розгляду справи судом не встановлено, судом прийнято рішення про розгляд справи за відсутності учасників справи. Згідно вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, оглянувши матеріали справи, дійшов наступного.

Із заяви ОСОБА_1 ,в інтересахякої дієпредставник адвокат ПаньківВасиль Дмитрович, слідує, що представник просить ухвалити рішення, яким встановити факт постійного спільного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 із спадкодавцем ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , на час відкриття спадщини, за адресою АДРЕСА_1 .

У відповідності до частини третьої статті 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з ч.4 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

В порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, зокрема, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; встановлення факту не пов`язується із наступним вирішенням спору про право.

Юридичні факти можуть бути встановлені для захисту, виникнення, зміни або припинення особистих чи майнових прав самого заявника, за умови, що вони не стосуються прав чи законних інтереси інших осіб. У випадку останнього між цими особами виникає спір про право.

Права заінтересованих осіб знаходяться у юридичному зв`язку із суб`єктивними правами заявників і зумовлюються встановленням юридичного факту. Інтереси заінтересованих осіб можуть суперечити інтересам заявника. Отже, притягнення (вступ) цих заінтересованих осіб має важливе практичне значення, оскільки вони мають можливість у процесі розгляду справи про встановлення юридичного факту заявити про порушення чи оспорювання їхніх суб`єктивних прав.

Заінтересовані особи беруть участь у справах окремого провадження з метою захисту своїх інтересів або інтересів держави. Але на відміну від заявника ці особи самі не звертаються до суду із заявою, а вступають у вже розпочатий процес з власної ініціативи або притягуються до участі у справі судом.

Матеріали справи свідчать про те, що у якості заінтересованої особи до участі у справі залучено Чернелицьку селищну раду Коломийського району Івано-Франківської області.

Відповідно до п.6 Постанови Пленуму Верховного Суду України N 5 від 31.03.95 р. «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» заявники й залучені до участі у справі заінтересовані особи вправі відповідно подавати докази на підтвердження обгрунтованості чи необгрунтованості заяви про встановлення факту, що розглядається судом, брати участь у дослідженні обставин справи, оскаржувати рішення і ухвали, вчиняти інші процесуальні дії.

Оскільки порядок залучення заінтересованої особи у ЦПК України не врегульований, а відповідно до частини третьої статті 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Суд при залученні заінтересованої особи керується положеннями статті 51 ЦПК України.

Встановлення даного факту має значення для заявника, оскільки дозволить реалізувати їй права, як спадкоємця після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Городенківська державна нотаріальна контора Коломийського району Івано-Франківської області, на виконання ухвали суду, надала належним чином завірену копію спадкової справи № 485/2011 (номер у Спадковому реєстрі № 51730562), заведену після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , на підставі заяви спадкоємця за заповітом - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . 13 червня 2012 року ОСОБА_4 державним нотаріусом видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом на грошовий вклад з процентами в ПАТ Державний Ощадний банк України, належного померлій ОСОБА_5 .

Отже, ухвалене у справі рішення суду у підсумку може зачепити охоронювані законом інтереси ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жительки АДРЕСА_2 .

Суд вважає за необхідне для повноти та об`єктивності судового розгляду відповідно до положень ст.ст. 51,294 ЦПК України, залучити до участі у справі як заінтересовану особу ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жительку АДРЕСА_2 .

Суд приходить до висновку, що наявні підстави для відкладення судового засідання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 51, 223, 258-261, 293, 294, 315 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання представника заявника ОСОБА_1 -адвоката ПаньківВ.Д. - задовольнити.

Залучити до участі у справі в якості заінтересованої особи ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ,яка зареєстрованата проживаєза адресою: АДРЕСА_2 .

Запропонувати заінтересованій особі ОСОБА_4 надіслати (надати) суду у строк до 29травня 2024року письмові пояснення та посилання на докази, якими вони обґрунтовуються.

Заінтересованій особі ОСОБА_4 направити копіюухвали,копію заявипро встановлення факту постійного спільного проживання з копіями доданих до неї документів.

Судове засідання відкласти до 10 год. 29 травня 2024 року.

В судове засідання викликати учасників справи.

Інформацію щодо справи, яка розглядається, її учасникиможуть отриматив мережі Інтернет на офіційному веб-порталі судової влади України, веб-адреса сторінки суду - https://court.gov.ua/sud0905/

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Федів Л. М.

СудГороденківський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення15.05.2024
Оприлюднено17.05.2024
Номер документу119038833
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —342/432/24

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні