Ухвала
від 15.05.2024 по справі 643/12963/23
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 643/12963/23

Провадження № 2-п/643/65/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.05.2024 суддя Московського районного суду м. Харкова Скотар А.Ю., розглянувши заяву представника Харківської міської ради Василенка Ігоря Юрійовича про перегляд заочного рішення Московського районного суду м. Харкова від 11.04.2024 у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Харківської міської ради про встановлення факту проживання разом зі спадкодавцем та визнання права власності в порядку спадкування за законом,

установив:

Представник Харківської міської ради Василенко І.Ю. 13.05.2024 через систему електронний суд звернувся до Московського районного суду м. Харкова з заявою про перегляд заочного рішення Московського районного суду м. Харкова від 11.04.2024 у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Харківської міської ради про встановлення факту проживання разом зі спадкодавцем та визнання права власності в порядку спадкування за законом.

Заявник просить прийняти та розглянути заяву про перегляд заочного рішення, відстрочити Харківській міській раді сплату судового збору, скасувати заочне рішення, призначити справу до нового судового розгляду в загальному порядку.

Обґрунтовуючи клопотання про відстрочення сплати судового збору представник відповідача посилається на те, що Харківська міська рада є бюджетною організацією та має змогу сплатити судовий збір лише після надходження відповідних коштів на дані потреби. Відповідно до ст. 78 Бюджетного кодексу України казначейське обслуговування бюджету здійснюється органами Державного казначейства України відповідно до чинного законодавства України. Сплата судового збору здійснюється Харківською міською радою після надходження із бюджету коштів, що потребує певного часу. За даними служби бухгалтерського обліку та звітності міської ради, рахунки Харківської міської ради перебувають під арештом, у зв`язку з чим кошти з бюджету міста до Управління казначейства не надходили. Зазначене свідчить, що Харківська міська рада позбавлена можливості сплатити судовий збір. Оригінал платіжного доручення про сплату судового збору буде надано до суду додатково до прийняття рішення у справі, негайно після здійснення оплати судового збору.

Суддя, перевіривши доводи, зазначені в обґрунтування клопотання заяви про відстрочення сплати судового збору до ухвалення рішення, встановив таке.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Якщо у встановлений судом строк судові витрати не будуть сплачені, заява відповідно до статті 257 цього Кодексу залишається без розгляду, або витрати стягуються за судовим рішенням у справі, коли сплата судових витрат була відстрочена або розстрочена до ухвалення цього рішення.

Копія повного тексту заочного судового рішення отримана відповідачем в електронному кабінеті 18.04.2024, а паперова копія рішення 26.04.2024. Заява про перегляд заочного рішення подана до суду 13.05.2024 через систему електронний суд.

Строк розгляду заяви про перегляд заочного рішення відповідно до вимог ч. 2 ст. 286 ЦПК України становить п`ятнадцять днів з дня її надходження.

За результатами розгляду заяви про перегляд заочного рішення суд постановляє ухвалу, розподіл судових витрат між сторонами такою ухвалою не передбачений (ст.ст. 136, 141, 270 ЦПК України).

Копія службової записки про сплату судового збору, додана в обґрунтування клопотання про відстрочення його сплати, не датована. Визначити, що перерахування суми судового збору казначейством відбудеться до розгляду заяви про перегляд заочного рішення по суті неможливо.

Доказів скрутного майнового стану відповідача та неможливості своєчасно сплатити судовий збір представником відповідача не додано.

Аналізуючи вказане суддя вважає, що причини, вказані в обґрунтування клопотання про відстрочення оплати судового збору не є такими, що зумовлюють відстрочення сплати судового збору по заяві про перегляд заочного рішення, тому відмовляє в задоволенні клопотання.

Отже, заява підлягає залишенню без руху через невідповідність вимогам ч. 2 ст. 285 ЦПК України, а саме не додання документу про сплату судового збору.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду заяви про перегляд заочного рішення, яка подана юридичною особою або фізичною особою - підприємцем ставка судового збору становить 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 4 вказаного Закону при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Судовий збір належить оплатити за наступними реквізитами: отримувач коштів ГУК Харків обл/мХар/ Саттіввсь/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37874947, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача 899998, рахунок отримувача UA568999980313171206000020657, призначення платежу: «судовий збір за розгляд позовної заяви у Московському районному суді м. Харкова» у розмірі 3028х05х0,8=1211,20 грн.

Згідно з ч. 8 ст. 285 ЦПК України до неналежно оформленої заяви про перегляд заочного рішення, а також до заяви, поданої особою, яка відповідно до частини шостої статті 14 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

Відповідно доч.1ст.185ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч. 3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

На виконання ухвали суду заявнику пропонується подати документ про сплату судового збору.

Відповідно до ч. 7 ст. 14 ЦПК України особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Вимоги про додаткове направлення процесуальних документів у паперовій формі представником відповідача не заявлено, отже обмін процесуальними документами здійснюється в електронній формі через систему електронний суд.

Керуючись ст.ст. 175, 177, 185, 285 ЦПК України, суддя

постановив:

Клопотання представника Харківської міської ради Василенка Ігоря Юрійовича про відстрочення сплати судового збору до ухвалення рішення залишити без задоволення.

Заяву про перегляд заочного рішення Московського районного суду м. Харкова від 11.04.2024 у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Харківської міської ради про встановлення факту проживання разом зі спадкодавцем та визнання права власності в порядку спадкування за законом - залишити без руху, надавши строк для усунення недоліків упродовж 10 днів з часу отримання копії цієї ухвали.

У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк заяву вважати неподаною та повернути заявнику зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А.Ю. Скотар

Дата ухвалення рішення15.05.2024
Оприлюднено17.05.2024
Номер документу119039676
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші процесуальні питання

Судовий реєстр по справі —643/12963/23

Ухвала від 24.05.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Скотар А. Ю.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Скотар А. Ю.

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Скотар А. Ю.

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Скотар А. Ю.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Скотар А. Ю.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Скотар А. Ю.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Скотар А. Ю.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Скотар А. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні