Постанова
від 28.10.2010 по справі 2а-7701/10/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №6.12

ПОСТАНОВА

Іменем України

28 жовтня 2010 року Справа № 2а-7701/10/1270

Луганський окружни й адміністративний суд у скл аді:

Судді: Чи ркіна С.М.

при секретарі Л исенко Є.М.

без участі сторін

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмініст ративну справу за адміністра тивним позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду с оціального страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захворю вань України в Перевальсько му районі Луганської області до Державного підприємства «Ровенькиантрацит» в особі В ідокремленого підрозділу «Ц ентральна збагачувальна фаб рика "Комендантська» про стя гнення пені у розмірі 38295,79 грн., -

ВСТАНОВИВ:

11 жовтня 2010 року до Луганс ького окружного адміністрат ивного суду надійшов адмініс тративний позов Відділення виконавчої дирекції Фонду с оціального страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захворю вань України в Перевальсько му районі Луганської області до Державного підприємства «Ровенькиантрацит» в особі В ідокремленого підрозділу «Ц ентральна збагачувальна фаб рика "Комендантська» про стя гнення пені у розмірі 38295,79 грн.

В обґрунтування позову з азначено, що Відокремлений п ідрозділ «Центральна збагач увальна фабрика "Комендантсь ка» Державного підприємства «Ровенькиантрацит» зареєст рований у відділенні ВД СНВ у Перевальському районі , у зв' язку з чим прийняв на себе зоб ов' язання страховика по спл аті страхових внесків до Фон ду, але свої зобов' язання на лежним чином не виконав. Не вн есені страхувальниками у вст ановлений строк страхові вне ски до Фонду вважаються недо їмкою і стягуються у порядку передбаченому законодавств ом з нарахуванням пені. У зв' язку з чим посилаючись на ст.с т.45, 47 ЗУ «Про загальнообов' яз кове державне соціальне стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій ного захворювання, які сприч инили втрату працездатності » та п.4.1, 3.13,4.12 Інструкції «Про по рядок перерахування, обліку та витрачання страхових кошт ів Фонду соціального страхув ання від нещасних випадків н а виробництві та професійних захворювань України, просит ь стягнути з відповідача пен ю у сумі 38295,79 грн.

Представник позивача у с удове засідання не прибув, на дав заяву про розгляд справи без його участі.

Представник відповідача у судове засідання не прибув , про час, місце та дату судово го засідання повідомлявся на лежним чином, причини не явки суду не відомі.

Дослідивши матеріали сп рави, розглянувши справу в ме жах позовних вимог і наданих сторонами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог с т.69-72 КАС України, суд прийшов д о наступного.

Пунктом 7 ч.1 ст. 3 Кодексу адм іністративного судочинства України визначено, що суб' є кт владних повноважень - це орган державної влади, орган місцевого самоврядування, ї хня посадова чи службова осо ба, інший суб' єкт при здійсн енні ними владних управлінсь ких функцій на основі законо давства, в тому числі на викон ання делегованих повноважен ь.

Згідно із Законом України в ід 14 січня 1998 року № 16/98-ВР «Основ и законодавства України про загальнообов' язкове держа вне соціальне страхування» с трахові фонди є органами, які здійснюють керівництво та у правління окремими видами за гальнообов' язкового держа вного соціального страхуван ня, провадять збір та акумуля цію страхових внесків, контр оль за використанням коштів, забезпечують фінансування в иплат за загальнообов' язко вим державним соціальним стр ахуванням та здійснюють інші функції згідно з затверджен ими статутами.

Статтею 46 Закону України в ід 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про за гальнообов' язкове державн е соціальне страхування від нещасного випадку на виробни цтві та професійного захворю вання, які спричинили втрату працездатності» (далі Закон № 1105-XIV) регламентовано, що Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захворю вань, які спричинили втрату п рацездатності, здійснює збір та акумулювання страхових в несків.

Отже, у відповідних право відносинах виконавчі дирекц ії Фондів соціального страху вання, їх робочі органи висту пають як суб'єкти владних пов новажень у системі загальноо бов'язкового державного соці ального страхування.

У відповідності до ст.ст. 6, 7 Закону №1105-XIV юридичні особи а бо структурні підрозділи із відокремленим балансом є стр ахувальниками з обов'язковог о страхування від нещасних в ипадків.

Відокремлений підрозділ «Центральна збагачувальна фабрика "Комендантська» Дер жавного підприємства «Ровен ькиантрацит» у відповіднос ті із вимогами статті 10 Закону 1105-XIV взятий на облік у відділен ні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захвор ювань України в Перевальськ ому районі Луганської облас ті як страхувальник, що підт верджується повідомленням п ро взяття на облік № 16000110, номер страхового свідоцтва 1216000110 (а.с.11).

Частиною 2 ст. 45 Закону вст ановлено, що роботодавець як страхувальник зобов' язани й своєчасно та повністю нара ховувати і сплачувати в уста новленому порядку страхові в нески до Фонду соціального с трахування від нещасних випа дків.

Згідно із ч. 8 статті 47 Закон у страхувальник здійснює стр аховий внесок у Фонд соціаль ного страхування від нещасни х випадків у порядку і строки , які визначаються страховик ом.

Постановою Правління Фон ду соціального страхування в ід нещасних випадків на виро бництві та професійних захво рювань України від 12.07.2007 № 36, заре єстрованої в Міністерстві юс тиції України 01 серпня 2007 року за № 867/14134, затверджено Інструкц ію про порядок перерахування , обліку та витрачання страхо вих коштів Фонду соціального страхування від нещасних ви падків на виробництві та про фесійних захворювань Україн и (далі - Інструкція).

Розділом 4 Інструкції вст ановлено порядок обчислення та строки сплати страхових в несків до Фонду.

Страхові внески сплачуют ься в день перерахування кош тів на особові рахунки - страх увальниками-роботодавцями - у день одержання коштів на оп лату праці в установах банкі в.

Підприємства, які здійсн юють виплату заробітної плат и на поточні рахунки фізични х осіб в установах банків. (п. 4.1 2 Інструкції).

Нараховані страхові внес ки, інші платежі сплачуються страхувальниками шляхом пер ерахування відповідних сум н а відповідний рахунок Фонду (п. 4.13 Інструкції).

Згідно зі ст. 1, 2 Закону Ук раїни 22 лютого 2001 року N 2272-III «Про страхові тарифи на загально обов'язкове державне соціаль не страхування від нещасного випадку на виробництві та пр офесійного захворювання, які спричинили втрату працездат ності» (із змінами і доповнен нями) (далі Закон N 2272-III) структур ним підрозділам встановлені страхові тарифи у розмірі фі ксованих відсотків від факти чних витрат на оплату праці.

У відповідності до ст.1 Закону N 2272-III відповідачу встан овлений страховий тариф (у ві дсотках до фактичних витрат на оплату праці найманих пра цівників) - 1,8 % .

Відповідно до п.5.1 Інструк ції не внесені страхувальник ами у встановлений строк стр ахові внески до Фонду вважаю ться недоїмкою і стягуються у порядку, передбаченому зак онодавством.

При стягненні недоїмк и за платежами до Фонду строк и давності не застосовуються .

Відповідно до ч.2 ст.52 ЗУ № 1105 за прострочення сплати стр ахового внеску до Фонду соці ального страхування від неща сних випадків із страхувальн ика стягується пеня згідно і з законом.

П.п.5.1. п. 5 Інструкції № 861 пере дбачає, що не внесені страхув альниками у встановлений стр ок страхові внески до Фонду в важаються недоїмкою і стягую ться у порядку, передбаченом у законодавством, з нарахува нням пені. Пеня нараховуєтьс я із сум недоїмки за кожний пр острочений день і обчислюєть ся, виходячи із 120 відсотків рі чних облікової ставки Націон ального банку України, що дія ла на момент сплати, нарахова ної на повну суму недоїмки (бе з урахування штрафів) за весь строк.

Згідно акту від 27.09.2010 №61 пере вірки правильності нарахува ння, повноти і своєчасності п ерерахування страхових внес ків та витрачання коштів ( а.с. 8-9) та співставлення, встановл ено, страхові внески сплачую ться не в повному обсязі. Вста новлені факти несвоєчасної с плати страхових внесків. Нар ахована пеня складає 38295,79 грн., я ку належить перерахувати до відділення виконавчої дирек ції фонду до 07.10.2010. Примірник ак ту був отриманий уповноважен ий представником відповідач а та акт підписаний керівник ом та головним бухгалтером в ідповідача без зауважень ( а.с .9).

На день розгляду справи с ума заборгованості по пені у розмірі 38295,79 грн., відповідаче м не сплачена.

Пункт 10 передбачає, що ус і спірні питання, які виникаю ть між страхувальником та ро бочими органами виконавчої д ирекції Фонду з приводу нара хування страхових внесків і пені, стягнення недоїмки, неп рийняття до заліку витрат у р ахунок страхових внесків, ви рішуються в судовому порядку .

Відповідно до ст.96 Цивіл ьного Кодексу України юридич на особа самостійно відповід ає за своїми зобов'язаннями. Ю ридична особа відповідає за своїми зобов'язаннями усім н алежним їй майном.

Отже, юридична особа (голо вне підприємство) є відповід ачем в суді і за свої відокрем лені підрозділи, самостійно приймає рішення про виконанн я зобов' язань як на Головно му підприємстві, так і на свої х відокремлених підрозділах .

Таким чином, відповідаль ність за несвоєчасне перерах ування страхових внесків від окремленим підрозділом "Цент ральна збагачувальна фабрик а "Комендантська» , повинно не сти ДП «Ровенькиантрацит» як юридична особа.

Доказів, які б спросто вували доводи позивача, відп овідач суду не надав.

Враховуючи вищевикла дене, заборгованість відпов ідача по пені за порушення сп лати страхових внесків у ро змірі 38295,79 грн. обґрунтована та підтверджена матеріалами сп рави.

За таких обставин, позо вні вимоги слід визнати таки ми, що підлягають до задоволе ння у повному обсязі.

При прийнятті рішення с уд керується нормами матеріа льного права, які діяли на мом ент виникнення правовідноси н та розгляду справи по суті.

Питання по судових вит ратах не вирішується, оскіль ки позивач звільнений від їх сплати у встановленому поря дку, а ст. 94 Кодексу адміністра тивного судочинства України не передбачено їх стягнення у даних випадках.

Керуючись Законом Укр аїни ”№1105-XIV від 23.09.1999 „Про загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування від нещасног о випадку на виробництві та п рофесійного захворювання, як і спричинили втрату працезда тності ”, ст.ст. 2, 17, 87, 94, 112, 136, 158 - 163 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Відділення вико навчої дирекції Фонду соціал ьного страхування від нещас них випадків на виробництві та професійних захворювань У країни в Перевальському рай оні Луганської області до Де ржавного підприємства «Рове нькиантрацит» в особі "Відок ремленого підрозділу «Центр альна збагачувальна фабрика "Комендантська» про стягнен ня пені у розмірі 38295,79 грн. задов ольнити у повному обсязі.

Стягнути з Державног о підприємства «Ровенькиант рацит» , і.к. 26349444 на користь Відд ілення виконавчої дирекції Ф онду соціального страхуванн я від нещасних випадків на ви робництві та професійних зах ворювань України в Переваль ському районі Луганської обл асті ( 94300, Луганська обл., м.Перев альськ, вул.Литовська,1а, р/р №371 74420001211 управління Держказначей ства у Луганській області, МФ О 304013, код 25938486) заборгованість по пені у розмірі 38295,79 грн.( тридця ть вісім тисяч двісті дев' я носто п' ять гривень сімдеся т дев' ять копійок).

Постанова набирає за конної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодекс ом адміністративного судочи нства України, якщо таку скар гу не було подано.

Постанова суду може бу ти оскаржена до Донецького а пеляційного адміністративн ого суду. Апеляційна скарга н а постанову суду першої інст анції подається протягом дес яти днів з дня її проголошенн я. У разі застосування судом ч астини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття по станови у письмовому провадж енні апеляційна скарга подає ться протягом десяти днів з д ня отримання копії постанови . Апеляційна скарга подаєтьс я до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Суддя С.М. Чиркін

Дата ухвалення рішення28.10.2010
Оприлюднено01.11.2010
Номер документу11905103
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7701/10/1270

Ухвала від 23.05.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.М. Чиркін

Постанова від 28.10.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.М. Чиркін

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні