Ухвала
від 15.05.2024 по справі 485/474/24
БЕРЕЗНЕГУВАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/470/5/24

Справа № 485/474/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 травня 2024 року смт Березнегувате

Березнегуватський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Орлової С.Ф.,

присяжних: Ляпало Ю.О., Войтюк О.І.,

за участю секретаря судового засідання Ляшенко О.В.,

розглянувши клопотання ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про призначення судово психіатричної експертизи у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Шевченківська сільська рада, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

27 березня 2024 року з Снігурівськогорайонного судуМиколаївської областідо Березнегуватськогорайонного судуМиколаївської областінадійшла длярозгляду вказаназаява,у якійзаявник зазначила,що ОСОБА_3 ,є їхрідним сином,який перебуваєна Д-облікуу лікаря-психіатраз приводуДЦП,спастичного тетрапареза,грубої затримкипсихічного розвитку,має першуА групуінвалідності здитинства безстроково.Останній страждаєна хронічнупсихічну хворобу,внаслідок чогоне розумієзначення своїхдій тане моженими керувати,потребує постійногостороннього доглядуза рівнемобмеження життєдіяльностіі обмеженнясамообслуговування таздатності контролюватисвою поведінку.Рішенням Снігурівськогорайонного судуМиколаївської областівід 04вересня 2019року синавизнано недієздатнимна двароки,їх призначеноопікунами.Строк діївказаного рішеннябуло продовженоухвалою судудо 3грудня 2023року.З клопотаннямпро продовженнястроку діїрішення провизнання синанедієздатним вонивчасно незвернулися,однак синпродовжує хворітина стійкийпсихічний розлад,стан йогоне змінився,посилаючись навикладене,заявники просилисуд визнати ОСОБА_3 недієздатним тапризначити їхопікунами.

З метою з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки - психіатрії, заявники клопотали призначити судово-психіатричну експертизу для з`ясування питання чи дійсно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хворіє психічним захворюванням.

Суд, дослідивши матеріали справи вважає, що клопотання заявників підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Як зазначається в п. 4 Постанови Пленуму ВСУ від 28.03.1972р. №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:

1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу;

2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Відповідно до п. 9 ч. 1ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Враховуючи, що наявні достатні дані про психічний розлад ОСОБА_3 а вирішення питання про те, чи може він розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд приходить до висновку про необхідність призначення судово-психіатричної експертизи у справі.

Керуючись ч.1 п.5 ст. 252, п.9 ч.1ст.253,ч.1ст. 298 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Шевченківська сільська рада, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна амбулаторну судово психіатричну експертизу, на розгляд якої поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням? Якщо так, то яким саме?

2. Чи виявляє в теперішній час ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ознаки хронічного душевного захворювання, тимчасового розладу психічної діяльності, недоумства, іншого хворобливого стану психіки?

3. Чи здатний ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в повній мірі усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

4. Чи потребує ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіки або піклування щодо себе?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам Миколаївської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (індекс: 54020 м.Миколаїв, вул. Корабелів, буд.№ 14-б, ЄДРПОУ 44445488), направивши їм копію ухвали суду про призначення судово-психіатричної експертизи.

Для проведення експертизи надати експертам матеріали цивільної справи 485/474/24, провадження № 2-о/470/5/24;

- оригінал медичної карти амбулаторного хворого ОСОБА_3 ;

- оригінал акту №58/1 огляду медико соціальної експертної комісії від 12 березня 2019 року, наданий Спеціалізованою психіатричною медико соціальною експертною комісією Обласного центру МСЕК Миколаївської обласної ради.

Роз`яснити заявнику положення ст.109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі: - у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст.384,385 КК України за завідомо неправдивий висновок та відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

На ухвалу суду в частині зупинення провадження по справі може бути подана апеляційна скарга до Миколаївського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя С. Ф. Орлова

Присяжні: О.І. Войтюк

Ю.О.Ляпало

Дата ухвалення рішення15.05.2024
Оприлюднено17.05.2024
Номер документу119055339
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —485/474/24

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Орлова С. Ф.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Орлова С. Ф.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Орлова С. Ф.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Орлова С. Ф.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Соловйов О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні