Ухвала
від 15.05.2024 по справі 148/347/24
ПІЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальнийномер 148/347/24

Номер провадження 2/142/180/24

У Х В А Л А

(про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду)

15 травня 2024 року смт. Піщанка

Піщанський районний суд Вінницької області

В складі:

Головуючого судді Нестерука В.В.,

за участю секретаря судового засідання Яворської О.В.,

позивача ОСОБА_1

представника позивачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 - адвоката Охременко А.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в смт. Піщанка Вінницької області в порядку загального позовного провадження

цивільну справу за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_1 до Піщанської селищної ради, третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_3 , про визнання права власності за набувальною давністю, -

ВСТАНОВИВ:

12березня 2024року до Піщанського районного суду Вінницької області з Тульчинськогорайонного судуВінницької областіна підставіухвали судупро передачусправи запідсудністю від15лютого 2024року надійшлапозовна заява ОСОБА_2 до Піщанської селищної ради про визнання права власності за набувальною давністю, в якій представник позивача просить суд визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП - НОМЕР_1 ) та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП - НОМЕР_2 ) право спільної сумісної власності в порядку набувальної давності на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що ОСОБА_2 та ОСОБА_1 є чоловіком та дружиною. 05.12.2008 ОСОБА_2 спільно зі своєю дружиною - ОСОБА_1 за спільні кошти придбали у ОСОБА_3 житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 . Вказаний житловий будинок належав покійному чоловіку ОСОБА_3 - ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про право особистої власності на жилий будинок №46 від 11.03.1990 та технічним паспортом на житловий будинок від 11.03.1990. Після смерті чоловіка, ОСОБА_3 не здійснила належне оформлення спадщини, та не зареєструвала право власності на житловий будинок. Договір про купівлю-продаж житлового будинку між ОСОБА_2 , ОСОБА_1 та ОСОБА_3 укладено не було, оскільки остання не мала правовстановлюючих документів на житловий будинок. Проте, сторони домовилися про купівлю-продаж житлового будинку, свідками чого були, зокрема, сусіди - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та його дружина - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Також, факт продажу будинку ОСОБА_3 підтверджує своєю письмовою заявою. ОСОБА_2 та ОСОБА_1 почали проживати у житловому будинку відразу після його придбання, та разом зі своїми дітьми проживають по теперішній час. У житловому будинку зареєстровано місце проживання ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , та їх дітей - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , що підтверджується домовою книгою та витягами з реєстру територіальної громади. Рахунки за комунальні платежі зареєстровані на ім`я ОСОБА_2 , оскільки він є фактичним власником житлового будинку. ОСОБА_2 та ОСОБА_1 здійснюють внутрішній та зовнішній ремонти будинку, встановлення огорожі, сплачують комунальні платежі (електроенергія, водопостачання), земельний податок, обробляють прилеглу до житлового будинку земельну ділянку, що підтверджується квитанціями про оплату комунальних послуг (копії додаються). З 2008 року і до теперішнього часу ОСОБА_2 та ОСОБА_1 постійно, безперервно, відкрито проживають у житловому будинку та фактично володіють ним, що складає вже понад 15 років. Однак, до теперішнього часу право власності на зазначений житловий будинок не зареєстроване на ім`я ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , тому вони звертаються до суду для визнання за ними права власності на житловий будинок в порядку набувальної давності.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12 березня 2024 року дану позовну заяву було передано для розгляду судді Нестеруку В.В.

Ухвалою суду від 15 березня 2024 року було прийнято до розгляду та відкрито провадження в даній цивільній справі, розгляд справи вирішено проводити в порядку загального позовного провадження, розпочато підготовче провадження з дня постановлення цієї ухвали, проведення підготовчого засідання призначено на 10 квітня 2024 року.

Ухвалою судувід 10квітня 2024року в підготовчомузасіданні вданій цивільнійсправі оголошеноперерву,витребувано у державного нотаріуса Піщанської державної нотаріальної контори Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Шигиди І.В. належним чином засвідчену копію спадкової справи заведеної після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_7 , та Витяг (інформаційну довідку) зі Спадкового реєстру про наявність (відсутність) посвідченого заповіту, спадкового договору, заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_7 , витребувано від Студенянської сільської ради інформацію про зареєстроване місце проживання ОСОБА_4 та спільно зареєстрованих чи проживаючих осіб станом на день його смерті ІНФОРМАЦІЯ_7 сформовану у вигляді довідки.

23 квітня 2024 року від Піщанської державної нотаріальної контори та 06 травня 2024 року від Студенянської сільської ради надійшли витребовувані документи.

Позивач ОСОБА_2 в підготовче судове засідання не з`явився, про дату, час та місце його проведення був повідомлений належним чином.

Позивач ОСОБА_1 в підготовчому засіданні 15 травня 2024 року вважала за можливе закрити підготовче провадження, відмовилась від клопотання про виклик свідків.

Представник позивачів ОСОБА_2 та ОСОБА_1 - адвокат Охременко А.В. просив закрити підготовче провадженя та призначити справу до судового розгляду по суті, будь-яких заяв чи клопотань не мав, відмовився від клопотання про виклик свідків.

Відповідач Піщанська селищна рада Вінницької області в підготовче засідання повноважного представника не направив, проте 15 квітня 2024 року на адресу суду від селищного голови Крижанівського О. надійшло клопотання, в якому він просить розгляд справи проводити без участі представника відповідача на підставі наявних письмових матеріалів на розсуд суду.

Третя особа ОСОБА_3 будучи належним чином повідомленою в підготовче засідання 15 травня 2024 року не з`явилась, будь-яких заяв чи клопотань від неї не надходило.

Суд, заслухавши позивача та її представника, дослідивши матеріали справи, виходячи з предмету спору, змісту позовної заяви, доданих до неї матеріалів, приходить до висновку про можливість призначення справи до судового розгляду по суті, з наступних підстав.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

В ч. 1 ст. 189 ЦПК України передбачено, що завданнями підготовчого провадження є, в тому числі, остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Будь-яких клопотань відповідно ст.ст. 189, 197, 198 ЦПК України учасниками справи не подано, підстав для відкладення підготовчого засідання або оголошення перерви у відповідності до вимог ст.198, ст. 223 ЦПК України судом встановлено не було, учасники справи таких клопотаннь також не заявляли.

Таким чином, суд вважає, що в підготовчому судовому засіданні, у відповідності до ст. 189 ЦПК України, виконано завдання підготовчого провадження: остаточно встановлено позовні вимоги, з`ясовано питання про коло осіб, які братимуть участь у справі, визначено обставини, що необхідно встановити для вирішення спору, з`ясовано, якими доказами позивач та відповідач будуть обґрунтовувати свої доводи.

Згідно із ст. 197 ЦПК України, до судового розгляду проведені підготовчі дії, які є достатніми для закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Відповідно до п.3 ч.2 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 197, 198, 199, 200, 258, 260, 261 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Закрити підготовче провадження по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_1 до Піщанської селищної ради, третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_3 , про визнання права власності за набувальною давністю, та призначити справу до судового розгляду по суті.

Судове засіданнядля розглядусправи посуті призначити на 13 годину 00 хвилин 13 червня 2024 року в залі судових засідань № 1 в приміщенні Піщанського районного суду Вінницької області за адресою: смт. Піщанка Вінницької області, вул. Вишнева, 5.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Про дату, час та місце судового засідання для розгляду справи по суті повідомити учасників справи.

Роз`яснити, що отримати інформацію щодо справи, що розглядається можна на веб-сторінці Піщанського районного суду на веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: https://court.gov.ua/fair/sud0219.

Ухвала суду оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення.

Суддя :

СудПіщанський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення15.05.2024
Оприлюднено17.05.2024
Номер документу119056354
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —148/347/24

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Нестерук В. В.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Нестерук В. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Нестерук В. В.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Нестерук В. В.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Дамчук О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні