Рішення
від 22.04.2024 по справі 333/10346/23
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 333/10346/23

Провадження № 2-о/333/40/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 квітня 2024 року місто Запоріжжя

Комунарський районний суд міста Запоріжжя у складі головуючого судді Михайлової А.В., присяжних Шевчук А.В., Штаудінгер А.В., за участю секретаря судового засідання Панченко К.О., заявника ОСОБА_1 , представника заявника адвоката Кравченко О.В., представника заінтнресованої особи Калашникової В.Ф., захисника Безуглої А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник адвокат Кравченко Ольга Василівна, заінтересовані особи: Районна адміністрація Запорізької міської ради по Комунарському району як орган опіки та піклування, Комунальне некомерційне підприємство «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

21.11.2023 року ОСОБА_1 в особі представника адвоката Кравченко О.В. звернувся до суду з заявою про визнання недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В заяві зазначила про те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є його батьком, який страждає на хронічне, стійке, психічне захворювання, внаслідок якого не здатен усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Згідно довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААГ № 168767, виданої комунальною установою обласний центр медико-соціальної експертизи Запорізької обласної ради 26.09.2023 26 вересня 2023 року ОСОБА_2 встановлена І група інвалідності «Б»; причина інвалідності загальне захворювання, діагноз І.63 («Інфаркт головного мозку»), захворювання центральної нервової системи; інвалідність встановлена безстроково; ОСОБА_2 потребує постійного стороннього догляду.

Зазначені психічні розлади позбавляють ОСОБА_2 здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, у зв`язку з чим він потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги і контролю. Через хворобу ОСОБА_2 не може самостійно набувати і здійснювати права, виконувати обов`язки, тобто не може бути повноцінним учасником будь-яких правовідносин.

Ухвалою суду від 23.11.2023 року було відкрито провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , в особі представника адвоката Кравченко О.В., справу призначено до розгляду в порядку окремого провадження.

Ухвалою суду від 15.01.2024 доручено Запорізькому місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для представлення інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 15.02.2024 призначено судово-психіатричну експертизу. Проведення експертизи доручено експертам Запорізької філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Ухвалою суду від 15.02.2024 провадження у справі було зупинено на час проведення експертизи.

29.03.2024 року через канцелярію суду надійшов висновок від 07.03. 2024 №105 за результатами судово-психіатричної експертизи.

Ухвалою суду від 01.04.2024 року провадження у справі поновлено.

Заявник та її представник у судовому засіданні підтримали заяву, просили її задовольнити у повному обсязі на підставах, викладених у заяві.

Представник органу опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Комунарському району у судовому засіданні заяву підтримала, просила її задовольнити. Крім того, суду надала подання про призначення ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яке просила задовольнити.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відносно якої розглядається справа про визнання його недієздатним, з урахуванням висновку судово-психіатричної експертизи №105 від 07.03. 2024, у судове засідання не викликалася, відповідно до ст. 299 ЦПК України.

З урахуванням обставин справи, у тому числі стану здоров`я особи, відносно якої розглядається питання про визнання її недієздатним, суд вважає за можливе розглянути справу у його відсутність.

Захисник Безугла А.В. у судовому засіданні, з урахуванням висновку судово-психіатричної експертизи, подання органу опіки та піклування, підтримала заяву, просила її задовольнити.

Заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Статтею 3 Конституції України, передбачено, що права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави.

Відповідно до ч. 3 ст. 296 ЦПК України, заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження ОСОБА_1 серії НОМЕР_1 , виданим відділом реєстрації актів громадянського стану Комунарської районної Ради міста Запоріжжя 08.12.1994, актовий запис № 1036.

Таким чином, заявником підтверджено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є його батьком, що обґрунтовує його звернення до суду з даною заявою.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується, копією паспорта серії НОМЕР_2 , виданого Комунарським РВ ЗМУ УМВС України в Запорізькій області 14.11.2007. За цією адресою зареєстрований та проживає заявник ОСОБА_1 , що підтверджується копією паспорта серії НОМЕР_3 , виданого Комунарським РВ МУ УМВС України в Запорізькій області 29.01.2011 .

Відповідно до ст. 298 ЦПК України, судом було призначено судово-психіатричну експертизу.

Згідно з висновком судово-психіатричної експертизи № 105 від 07.03.2024 року, проведеної експертами Запорізької філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», ОСОБА_2 , 1962 року народження, не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Згідно з ч. 1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Таким чином, зібрані у справі докази та належна їх оцінка вказують на наявність підстав для визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною особою.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , про визнання ОСОБА_2 недієздатним є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Вирішуючи питання про призначення заявника ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 , суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно з положенням ст. 63 ЦК України, опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Представником органу опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Комунарському району в ході розгляду справи було подано подання щодо можливості призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 , з якого встановлено наступне.

За заявою ОСОБА_1 опікунською радою районної адміністрації міської ради за відсутності заяв від інших осіб, детально проаналізовано наявність\відсутність інших осіб, які б могли бути опікунами, встановлено обставини про можливість призначення заявника опікуном ОСОБА_2 на підставі даних про родинні відносини, стан здоров`я заявника, а також умов його проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Враховуючи встановлені обставини щодо наявності підстав для визнання ОСОБА_2 недієздатною особою, подання органу опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Комунарському району щодо можливості призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 є обґрунтованим та підлягає задоволенню, у зв`язку з чим, суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 293-300 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 в особі представника адвоката Кравченко О.В., заінтересовані особи: Районна адміністрація Запорізької міської ради по Комунарському району як орган опіки та піклування, ОСОБА_2 , Комунальне некомерційне підприємство «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , уродженця міста Запоріжжя, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 - недієздатним з дати набрання цим рішенням законної сили та встановити над ним опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_5 , уродженця міста Запоріжжя, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном недієздатного ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч. 6 ст. 300 ЦПК України, встановити строк дії даного рішення суду про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним на два роки, який обчислювати з дня набрання рішенням законної сили.

Роз`яснити заявнику ОСОБА_1 положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення суду може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його складення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: А.В. Михайлова

Присяжні: А.В. Шевчук

А.В. Штаудінгер

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено17.05.2024
Номер документу119064730
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —333/10346/23

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні