Ухвала
від 16.05.2024 по справі 696/16/24
КАМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16.05.2024

Справа № 696/16/24

Провадження № 1-кп/696/52/24

УХВАЛА

іменем України

16 травня 2024 року Кам`янський районний суд Черкаської області

в складі: головуючої судді ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участі: прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченої ОСОБА_4 , та її захисника ОСОБА_5 (в режимі ВКЗ),

представника потерпілої особи ОСОБА_6 ,

розглянувши у судовому засіданні в м. Кам`янка кримінальне провадження № 12023250350000818 від 19.10.2023 по обвинуваченню:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, уродженки с. Червона Слобода, Черкаського району Черкаської області, проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , із вищою освітою, раніше не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_4 обвинувачується, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України, за наступних обставин.

ОСОБА_4 , будучи фізичною особою-підприємцем, 28.12.2021 уклала з Відділом освіти, культури, молоді та спорту Виконавчого комітету Кам`янської міської ради договір № 248тн-21/454 від 28.12.2021 договір № 249тн-21/455 від 28.12.2021 відповідно до п.п.1.1, 1.2, 1.3, 1.3.1 яких вона, як виконавець робіт, бере на себе зобов`язання за дорученням замовника здійснювати технічний нагляд за будівництвом об`єкту згідно з нормами і правилами, встановленими чинним законодавством та згідно ДК 021:2015 (71520000-9 Послуги з нагляду за виконанням будівельних робіт), а також виконавець здійснює технічний нагляд за будівництвом об`єкту згідно з робочим проектом в тому числі проводить перевірку: відповідності обсягів та якості виконаних будівельно-монтажних робіт проектно-кошторисній документації, оформлення виконавчої документації по об`єкту та інше.

Згідно ст. 11 Закону України «Про архітектурну діяльність» -під час будівництва об`єкта архітектури здійснюється авторський та технічний нагляд. Технічний нагляд забезпечується замовником та здійснюється особами, які мають відповідний кваліфікаційний сертифікат. У разі виявлення відхилень від проектних рішень, допущених під час будівництва об`єкта архітектури, та відмови підрядника щодо їх усунення особа, яка здійснює технічний нагляд, повідомляє про це замовника і орган державного архітектурно-будівельного контролю для вжиття заходів відповідно до законодавства.

Також постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2007 № 903 затверджено Порядок здійснення технічного нагляду під час будівництва об`єкта архітектури (далі Порядок), який визначає механізм здійснення технічного нагляду під час нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту будівель і споруд, a також технічного переоснащення діючих підприємств (далі - будівництво об`єкта). Тобто, згідно п. 2 Порядку технічний нагляд забезпечує замовник (забудовник) протягом усього періоду будівництва об`єкта з метою здійснення контролю за дотриманням проектних рішень та вимог державних стандартів, будівельних норм і правил, а також контролю за якістю та обсягами робіт, виконаних під час будівництва або зміни (зокрема шляхом знесення) такого об`єкта.

Відповідно до п. 3 Порядку - технічний нагляд здійснюють особи, що мають виданий відповідно до законодавства архітектурно-будівельною атестаційною комісією кваліфікаційний сертифікат. Пунктом 5 Порядку передбачено, що особи, які здійснюють технічний нагляд проводять перевірку: наявності документів, які підтверджують якісні характеристики конструкцій, виробів, матеріалів та обладнання, що використовуються під час будівництва об`єкта, - технічного паспорта, сертифіката, документів, що відображають результати лабораторних випробувань тощо; відповідності виконаних будівельно-монтажних робіт, конструкцій, виробів, матеріалів та обладнання проектним рішенням, вимогам державних стандартів, будівельних норм і правил, технічних умов та інших нормативних документів; відповідності обсягів та якості виконаних будівельно-монтажних робіт проектно-кошторисній документації; виконання підрядником вказівок і приписів, виданих за результатами технічного нагляду, державного архітектурно-будівельного контролю та державного нагляду; ведуть облік обсягів прийнятих і оплачених будівельно-монтажних робіт, а також будівельно-монтажних робіт, виконаних з недоліками; проводять разом з підрядником огляд та оцінку результатів виконаних робіт, у тому числі прихованих, і конструктивних елементів; повідомляють підряднику про невідповідність виробів, матеріалів та обладнання вимогам нормативних документів; оформляють акти робіт, виконаних з недоліками; беруть участь у проведенні перевірки: робочою комісією якості окремих конструкцій і вузлів, будівельно-монтажних робіт ycix видів, відповідності змонтованого спецобладнання, устаткування і механізмів технічним умовам; органами державного нагляду та архітектурно-будівельного контролю; виконують інші функції, пов`язані з технічним наглядом на відповідному об`єкті.

Пунктом 6 Порядку передбачено, що особи, які здійснюють технічний нагляд, мають право вимагати від підрядника: виконання робіт відповідно до проектно-кошторисної та іншої технічної документації, дотримання вимог нормативних документів щодо порядку виконання і прийняття робіт; зупинення робіт у разі застосування ним матеріалів, деталей, конструкцій та виробів, які не відповідають вимогам нормативних документів; проведення лабораторних випробувань матеріалів і конструкцій щодо їх відповідності сертифікатам якості, a обладнання - технічним (технологічним) паспортам та своєчасного повідомлення їм про такі випробування; усунення відхилень від проектних рішень, недоліків (дефектів) та недоробок і повторного пред`явлення робіт для здійснення технічного нагляду; зупинення виконання: робіт до оформлення актів огляду прихованих робіт; будівельно-монтажних робіт у разі виявлення понаднормативної деформації об`єкта або загрози обвалу конструкцій та вжиття невідкладних заходів для запобігання виникненню аварії.

Згідно п.7 Порядку передбачено, що у разі виявлення відхилень від проектних рішень, допущених під час будівництва об`єкта, та відмови підрядника їх усунути особа, що здійснює технічний нагляд, повідомляє про це замовнику (забудовнику) і відповідній інспекції державного архітектурно-будівельного контролю для вжиття заходів відповідно до законодавства.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2011 № 554 затверджено Порядок проведення професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов`язаних із створенням об`єктів архітектури. Рішення про видачу кваліфікаційного сертифіката приймається атестаційною архітектурно-будівельною комісією у разі відповідності виконавця кваліфікаційним вимогам і підтвердження його професійної спеціалізації, рівня кваліфікації і знань.

Таким чином, ОСОБА_4 , маючи відповідний кваліфікаційний сертифікат АТ 009560 від 26.11.2021 інженера технічного нагляду та в силу умов договорів, під час виконання вищевказаних робіт, була наділена органом місцевого самоврядування спеціальним повноваженням на здійснення технічного нагляду, що полягали у здійсненні організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, у тому числі контролі за відповідністю обсягу та якості фактично виконаних робіт проектно-кошторисній документації, а також правом вимагати від виконавця виконувати роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, зупиняти роботи у випадку виявлення відхилень від проектних рішень та зобов`язувати виконавця усунути виявлені недоліки та відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України являється службовою особою.

ОСОБА_4 в невстановлений досудовим розслідуванням час 29.12.2021 та місці, будучи службовою особою, яка зобов`язана здійснювати технічний нагляд та посвідчувати офіційні документи по об`єктам «капітальний ремонт тренажерної зали «Фізкультурно-спортивного комплексу «Атлант» Кам`янської комплексної дитячо-юнацької спортивної школи Кам`янської міської ради», що за адресою: м. Кам`янка, вул. Героїв Майдану, 48, Кам`янської ТГ, Черкаського району, Черкаської області» та «капітальний ремонт зали для боксу «Фізкультурно-спортивного комплексу Атлант Кам`янської комплексної дитячо-юнацької спортивної школи Кам`янської міської ради», що за адресою: м. Кам`янка, вул. Героїв Майдану, 48, Кам`янської ТГ, Черкаського району, Черкаської області», отримавши від підрядника ТОВ «Дженерал Клінінг» акт приймання виконаних будівельних робіт (примірної форми КБ-2в) № 1 за грудень 2021 року до договору № 422 від 28.12.2021 та акт приймання виконаних будівельних робіт (примірної форми БК-2в) № 1 за грудень 2021 року до договору № 423 від 28.12.2021, ознайомилась із ними, та діючи зі злочинною недбалістю, не передбачаючи можливість настання суспільно небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була і могла їх передбачити, маючи реальну можливість виконати належним чином свої службові обов`язки, проте, неналежно їх виконуючи в частині технічного нагляду, через несумлінне ставлення до них, не дотримуючись покладених на неї обов`язків в частині контролю за відповідністю обсягів та об`ємів, якості виконаних будівельних робіт, а також якості застосовуваних матеріалів, виробів, конструкцій затверджених в проектно-кошторисній документації, не виявивши невідповідності із фактично виконаними обсягами та видами робіт в порівнянні із відомостями, вказаними в актах приймання виконаних будівельних робіт, не повернула їх підряднику на доопрацювання для усунення недоліків під час здійснення капітального ремонту,

таким чином неналежно перевірила відповідність обсягів та виду фактично виконаних робіт на об`єктах із відомостями, зазначеними в наданих їй ТОВ «Дженерал Клінінг» актах приймання виконаних будівельних робіт № 1 за грудень 2021 року до договору № 422 від 28.12.2021 та № 1 за грудень 2021 року до договору № 423 від 28.12.2021№3, а саме: закупівлі та укладання лінолеуму іншої марки без зварювання стиків, устаткування плінтусів із пластику для підлоги та встановлення дверного полотна із комплектуючими частинами до нього, які згідно 3 висновком експертизи № СЕ-19/124-23/812-БТ від 06.09.2023 не відповідають обсягам та вартості, що зазначені в проектно-кошторисній та звітній документації, а вартість робіт, які фактично не виконані становить 144950,4 грн., що у 132 рази перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину.

Після цього, вказані акти надійшли до відділу освіти, культури, молоді та спорту Виконавчого комітету Кам`янської міської ради для здійснення оплати.

За виконані роботи згідно з вищевказаними актами приймання виконаних будівельних робіт форми № КБ-2в 29.12.2021 відділом освіти, культури, молоді та спорту Виконавчого комітету Кам`янської міської ради на підставі платіжних доручень № 13 від 29.12.2021 та № 12 від 29.11.2021 на розрахунковий рахунок ТОВ «Дженерал Клініг» № НОМЕР_1 , відкритий в АТ КБ «ПриватБанк», перераховано грошові кошти загальною сумою 705 450 грн. за виконані роботи з капітального ремонту тренажерної зали «Фізкультурно-спортивного комплексу «Атлант» Кам`янської комплексної дитячо-юнацької спортивної школи Кам`янської міської ради» та «капітального ремонту зали для боксу «Фізкультурно-спортивного комплексу «Атлант» Кам`янської комплексної дитячо-юнацької спортивної школи Кам`янської міської ради», з яких 144 950, 4 грн. за роботи, які ТОВ «Дженерал Клінінг» фактично не виконані.

Внаслідок неналежного виконання ОСОБА_4 своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, державному бюджету спричинено збитки на загальну суму 144950, 4 грн, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам держави.

Дії обвинуваченої ОСОБА_4 кваліфіковано за ч.1 ст. 367 КК України, а саме службова недбалість, тобто неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам держави.

16.05.2024 від Трудового колективу ТОВ «БК АЛЬЯНС-ТРАНСБУДТЕХСЕРВІС» надійшло клопотання про передачу ОСОБА_4 на поруки їх трудового колективу. Разом із заявою надано протокол зборів трудового колективу та довідка про те, що обвинувачена ОСОБА_4 працює в даній організації.

Обвинувачена ОСОБА_4 просила звільнити її від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 367 КК України на підставі ст. 47 КК України з передачею їй на поруки трудового колективу ТОВ «БК АЛЬЯНС-ТРАНСБУДТЕХСЕРВІС», правові наслідки закриття справи та звільнення її від кримінальної відповідальності їй зрозумілі. Також ОСОБА_4 вказала, що свою вину у вчиненні інкримінованого їй кримінального правопорушення визнає в повній мірі, щиро розкаюється у вчиненому. Просила клопотання задовольнити.

Прокурор в судовому засіданні не заперечила щодо задоволення вказаного клопотання.

Захисник підтримала клопотання обвинуваченої. Представник потерпілого не заперечила проти задоволення клопотання.

Заслухавши обвинуваченої, яка просила клопотання задовольнити та передати її на поруки трудового колективу, представника потерпілого, прокурора який не заперечував щодо задоволення вказаного клопотання, оскільки ОСОБА_4 є не судимою, вперше вчинила нетяжкий злочин, вину свою визнала та щиро розкаялася у вчиненому, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Згідно п.1 ч.2 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ч.1 ст.285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених Законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно ст. 44 КК України, особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Згідно ст. 47 КК України особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Виходячи з положень п. 1 ч. 2 ст. 284, ч. 3 ст. 285, ч. 4 ст. 286, ч. 3 ст. 288 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження за обвинувальним актом сторона кримінального провадження звертається до суду з клопотанням про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку із передачею його на поруки трудовому колективу, суд має невідкладно розглянути таке клопотання і, у випадку встановлення передбачених у ст. 47 КК України підстав, закрити кримінальне провадження, звільнивши особу від кримінальної відповідальності.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п. 5 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 12 від 23.12.2005 року «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» підставою звільнення особи від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки є щире розкаяння особи, яке свідчить про її бажання спокутувати провину перед колективом підприємства, установи чи організації та виправити свою поведінку.

Звільнення від кримінальної відповідальності за ст. 47 КК України можливе лише за клопотанням колективу підприємства, установи чи організації, членом якого є особа, про передачу її на поруки. Звернення з клопотанням крім колективу може ініціювати сам обвинувачений. За наявності зазначених вище обставин, а також належно оформленого клопотання, суд вправі звільнити особу від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу.

Згідно п. 6 вказаної постанови звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставі ст. 47 КК України має умовний характер, а саме: ця особа протягом року з дня передачі на поруки повинна виправдати довіру колективу, не ухилятися від заходів виховного характеру та не порушувати громадський порядок.

Тобто з огляду на такі дискреційні повноваження суду, питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності з передачею особи на поруки є правом, а не обов`язком суду і є виправданим лише тоді, коли суд дійде висновку про те, що виправлення конкретної особи, яка вчинила злочин, є можливим без фактичного застосування до неї заходів кримінально-правової репресії.

Суд, заслухавши думку учасників судового розгляду, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню. При цьому суд виходить з наступних міркувань.

Обвинувачена ОСОБА_4 обвинувачується у скоєнні кримінального правопорушення, яке, згідно ст.12 КК України, є нетяжким злочином, вона вперше притягується до кримінальної відповідальності, характеризується позитивно, свою вину визнала повністю та розкаялася в скоєному. Від трудового колективу ТОВ «БК АЛЬЯНС-ТРАНСБУДТЕХСЕРВІС» надійшло клопотання про звільнення ОСОБА_4 , від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки трудовому колективу на підставі ст. 47 КК України.

Відповідно примітки до ст. 45 КК України кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 367 КК України не віднесено до корупційного. Крім цього, вказане кримінальне правопорушення не відноситься до кримінальних правопорушень, пов`язаних з порушенням правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції

Обвинувачена не заперечувала щодо закриття справи з передачею її на поруки трудовому колективу за для здійснення заходів виховного впливу.

Враховуючи, що наявні всі підстави для звільнення від кримінальної відповідальності, передбачені ст. 47 КК України, а тому суд звільняє ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 367 КК України з передачею її на поруки трудовому колективу ТОВ «БК АЛЬЯНС-ТРАНСБУДТЕХСЕРВІС» строком на 1 (один) рік, роз`яснивши їй наслідки порушення умов передачі на поруки, передбачені ч.1 ст. 289 КПК України.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Таким чином, враховуючи вище викладене, на підставі ст.ст. 12, 44, 47 КК України, керуючись ст.ст. 284, 285, 286, 372, 376, 392, 393, 395 КПК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності у зв`язку з передачею її на поруки трудовому колективу ТОВ «БК АЛЬЯНС-ТРАНСБУДТЕХСЕРВІС», якщо вона протягом одного року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Кримінальне провадження № 12023250350000818 від 19.10.2023 року відносно обвинуваченої ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України - закрити.

Повідомити трудовому колективу ТОВ «БК АЛЬЯНС-ТРАНСБУДТЕХСЕРВІС» про передачу їм ОСОБА_4 , на поруки, направивши копію ухвали.

Роз`яснити ОСОБА_4 , що у разі порушення нею умов передачі на поруки, відповідно до ч. 2 ст. 47 КК України, вона буде притягнута до кримінальної відповідальності за вчинене кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 367 КК України.

Роз`яснити трудовому колективу ТОВ «БК АЛЬЯНС-ТРАНСБУДТЕХСЕРВІС», що, відповідно до ч. 1 ст. 289 КПК України, якщо протягом одного року з дня передачі ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на поруки колективу, вона не виправдає довіру колективу, ухилятиметься від заходів виховного характеру та порушуватиме громадський порядок, загальні збори колективу можуть прийняти рішення про відмову від поручительства за взяту ними на поруки особу. Відповідне рішення направляється до суду, який прийняв рішення про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Речові докази, а саме: акт ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності Відділу освіти, культури, молоді та спорту Виконавчого комітету Кам`янської міської ради за період із 01 січня 2019 року по 31 липня 2022 року № 03-30/09 від 07.11.2022 з додатками до нього; копія проектно-кошторисної документації до договору № 422 від 28.12.2021; копія проектно-кошторисної документації до договору № 423 від 28.12.2021 залишити при матеріалах кримінального провадження № 42022252230000070 від 14.12.2021, що знаходяться у прокурора.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга протягом семи днів з дня її проголошення до Черкаського апеляційного суду через Кам`янський районний суд Черкаської області.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано, а у разі оскарження після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя ОСОБА_1

СудКам'янський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення16.05.2024
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу119071205
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Службова недбалість

Судовий реєстр по справі —696/16/24

Ухвала від 16.05.2024

Кримінальне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Ніколенко О. Є.

Ухвала від 07.05.2024

Кримінальне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Ніколенко О. Є.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Ніколенко О. Є.

Ухвала від 29.01.2024

Кримінальне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Ніколенко О. Є.

Ухвала від 12.01.2024

Кримінальне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Ніколенко О. Є.

Ухвала від 05.01.2024

Кримінальне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Ніколенко О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні